Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.09.2016 09:43

Що обіцяє влада аграріям!!!

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Експерт із питань аграрної політики

Протягом літа працювала Робоча група за участю представників Міністерства фінансів, Міністерства аграрної політики, Державної фіскальної служби та аграрних асоціацій, яка готувала пропозиції в систему оподаткування агросектору з 1 січня 2017 року.

Протягом літа працювала Робоча група за участю представників Міністерства фінансів, Міністерства аграрної політики, Державної фіскальної служби та аграрних асоціацій, яка готувала пропозиції в систему оподаткування агросектору з 1 січня 2017 року.

Сторони попередньо домовились про повернення з 1 січня 2017 року до умов оподаткування в частині спеціального режиму ПДВ, які діяли до 2016 року – для виробників тваринницької продукції, продукції овочівництва, садівництва, виноградарства та цукрової галузі.

Однак на засіданні Кабінету міністрів України, яке відбулося 31 серпня, урядовці відмовилися від досягнутих раніше домовленостей про повернення спецрежиму ПДВ. Натомість в Кабміні пропонують ввести пряму підтримку сільгоспвиробників, на яку планують закласти в бюджеті наступного року 5,5 млрд гривень. Ці кошти скоріш за все будуть виділятися під реалізацію цільових програм, які стосуватимуться дотацій аграріям за голову у тваринництві, покращенні селекції, зменшенні кредитних ставок, лізингу техніки для сільгоспвиробників.

Зважаючи, що в бюджеті 2015 року на пряму підтримку аграрної галузі закладена сума всього в 300 млн гривень, то підтримка в 5,5 млрд видається значною.Однак до ініціативи уряду є ряд серйозних зауважень. Найосновніше, що при повній відміні спецрежиму ПДВ буде скасована некорупційна підтримка сільгоспвиробників, яка ефективно працювала з 1998 року. Натомість, в Мінагрополітики отримають можливість самі розподіляти значні суми бюджетних коштів і є побоювання, що не всі сільгоспвиробники зможуть отримати державну підтримку. Мова іде передусім про малі фермерські господарства.

До того ж мало віриться, що заявлена сума в 5,5 млрд гривень знайде своє відображення у бюджетній резолюції. Не виключений той варіант, що напередодні отримання траншу МВФ влада заграє із сільгоспвиробниками, щоб знизити суспільну напругу і уникнути акцій протестів, які сільгоспвиробники планують на початок осені, в разі ігнорування їхніх вимог. Однак кота в мішку не сховаєш і скоро стане все відомо. Адже за словами прем’єр-міністра, бюджетна резолюція на 2017 рік вже в найближчий час має з’явитись в бюджетному комітеті Верховної Ради України.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]