Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.10.2023 09:03

Як Україна контролюватиме експорт: Європейській комісії було запропоновано план

Директор та власник компанії ТЕУС

Проблема експорту в Україні та її обмеження є актуальною темою для багатьох людей, навіть тих, хто не має прямого стосунку до цієї сфери.

Особливо це стосується тих, хто щоденно працює з експортом. Після кількох гучних новин про проблеми з експортом української агропродукції та нарікань на демпінгові ціни в Європі, владні структури та міжнародні організації звернули свою увагу на цю проблему. В кінці вересня, українська сторона представила Європейській комісії план дій, спрямований на покращення контролю якості експорту.

Що передбачає план дій

Європейська комісія схвалила цю пропозицію. Тому варто детальніше зосередитися на тому, що саме передбачає план. Отож, Україна зі свого боку зобов’язалася:

- контролювати та регулювати експорт більш ретельно;

- узгоджувати з Європейською комісією та країнами-імпортерами потрібну кількість та об’єми 4 аграрних культур (пшениці та суміші пшениці і жита, кукурудзи, насіння соняшника, насіння ріпаку або кользи);

- лише після цього давати підприємствам дозвіл на експорт.

Таким чином, наша держава узгоджуватиме експортну діяльність з країнами, які приймають такий товар. Це дасть нагоду дійсно якісно взаємодіяти та водночас не створювати демпінгу на міжнародному ринку.

Як це позначилося на нормативній базі

Нормативно-правова база, яка регулює згадане питання, була змінена та приведена у відповідність до об’єктивних потреб експортного ринку. 19 вересня Кабінет Міністрів України прийняв рішення, яке вносить зміни до попереднього закону щодо експорту. Згідно з новими правилами, для експорту сільськогосподарських культур до Болгарії, Румунії, Угорщини, Словаччини та Польщі тепер необхідно отримати ліцензію. Ця процедура введена з метою забезпечення контролю якості експортованих продуктів.

Чи вирішено питання вже на сьогодні

Наразі Україна веде перемовини з Польщею та Словаччиною стосовно експорту на нових умовах. Міністерство сільського господарства Словаччини заявило, що заборону на експорт готові зняти, коли нинішня нова система регулювання та ліцензування буде протестована та якісно впроваджена.

Чого чекати у перспективі

З одного боку, українські виробники матимуть можливість експортувати агропродукцію вже у найближчому майбутньому. З іншого боку, їм потрібно адаптуватися до нормативного регулювання цього питання, яке буде більш чітким та жорстким, аніж раніше. Можливо, на перших етапах це буде складно, однак з часом ринок адаптується. Ключовий здобуток – у тому, що проблема зрушила з мертвої точки. 

Теги: експорт
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]