Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.02.2022 10:20

Як трансформаторна підстанція може економити витрати бізнесу в часи глобальних енергозмін?

Виконавчий директор Voltage Group

Світовий ринок електроенергії увійшов у період "турбулентних" змін.

За даними січневого звіту авторитетного IEA, у 2021 році виріс глобальний попит на електроенергію, створивши напруження на основних ринках та піднявши ціни до безпрецедентного рівня. На фоні рекордного зростання світових цін на енергоносії, пішли вгору й українські енерготарифи. Для прикладу, ціна на електроенергію для вітчизняного бізнесу за рік виросла у 2 рази, підвищились тарифи на розподіл електроенергії (до 30% залежно від класу напруги та територіальної одиниці). При цьому за прогнозами IЕА, така волатильність цін може тривати приблизно 3 роки і може досягнути «нових висот» у результаті невизначеності виробництва відновлюваних активів і жорсткого балансу попиту та пропозиції в енергосистемах. Якими в цьому контексті можуть бути основні стратегії економії енерговитрат для промислового бізнесу і яке місце серед них займає будівництво трансформаторних підстанцій?

В  учасників українського енергоринку сьогодні, як ніколи, є  розуміння, що із ситуацією зростання енерготарифів треба щось робити. Робити в сенсі пошуку бізнес-відповідей глобальним енергетичним викликам. У цьому контексті перед топ-менеджментом підприємств постають 3 варіанти. По-перше, це будівництво сонячних електростанцій під власні потреби (автономність та енергоефективність без приєднання до мереж). По-друге, це модернізація існуючих електромереж (економія енерговитрат через заміну технічно застарілого обладнання для підвищення якості електроенергії та надійності електропостачання). По-третє, це будівництво додаткових трансформаторних підстанцій в контексті зміни класу напруги приєднання підприємства до мереж обленерго, що дозволяє зменшити фінансове навантаження щодо електроенергії на об’єкті. З точки зору візуалізації, конкретики цифр та бажання замовника мати швидкий та відчутний фінансовий результат, третій варіант є найбільш раціональним для підприємств, що прагнуть розширяти свої виробничі потужності. Зупинимося на ньому розлогіше.

Чому будівництво трансформаторних підстанцій стало одним з рішень економії енерговитрат?

Як відомо, в Україні тарифи на розподіл електроенергії встановлюються для підприємств відповідно до 1-го та 2-го класу напруги. Фактично  1-й клас - це споживачі, які отримують електроенергію на напрузі 27,5 кВ і вище.  2-й клас – це решта споживачів, основна маса середніх та малих підприємств. Тарифи  обленерго в кожному регіоні суттєво відрізняються за «нюансами» менеджменту, кількістю  споживачів, загальним станом мереж.

Зростання тарифів на розподіл між 1-м та 2-м класом напруги сьогодні є непропорційним. При цьому, тариф для 2-го класу значно вищий, ніж для 1-го (для прикладу в АТ «Вінницяобленерго» встановлений НКРЕКП тариф на розподіл для 2-го класу вищий, ніж для 1-го у 6 разів).  Тому перехід на вищий клас напруги сьогодні як ніколи є стратегічно виваженим і вірним рішенням щодо економії та оптимізації енерговитрат промислового бізнесу.  Цілком очевидно, що цей крок зменшуватиме собівартість виробленої продукції і створюватиме їй додаткові конкурентні переваги.

Власне, цей перехід є можливим за допомогою реалізації будівництва трансформаторних підстанцій, завдяки яким відбувається перетворення та перерозподілення електроенергії. Будівництво таких підстанцій «під ключ» - це чіткий алгоритм, в якому замовники цінують оптимізацію витрат та альтернативні варіанти на кожному з його етапів:

1) передпроєктному;

2) проєктному;

3) етапі будівництва;

4) етапі пусконалагоджувальних робіт та введення в експлуатацію.

Варто відмітити, що кожний з цих етапів має свої  специфічні «нюанси» та низку питань, які необхідно вміти комплексно вирішувати. Зокрема, передпроєктний етап включає отримання всіх вихідних даних стосовно земельної ділянки для розміщення підстанції, містобудівні умови та обмеження, інженерно-геодезичне, інженерно-геологічне вишукування, отримання всіх вихідних даних від ОСР і ОСП. Надзвичайно важливим є тут  якісний збір даних.

Якщо ми говоримо про проєктний етап, то йдеться про розробку робочого проекту згідно з діючими нормами та стандартами. Основні «томи» документів - це генеральний план, будівельні рішення, електротехнічні рішення, релейний захист та автоматизація, телемеханіка та АСУ ТП, облік електроенергії АСКОЕ. На цьому етапі відбувається експертиза проєктної документації та отримується Дозвіл на виконання будівельних робіт.

Будівництво передбачає виконання повного комплексу будівельно-монтажних робіт згідно з діючими нормами та стандартами, підготовку ділянки, будівництво фундаментів для монтажу обладнання та будівель, монтаж обладнання силового, релейного захисту, телемеханіки та АСУ ТП.

Пусконалагоджувальні роботи та введення в експлуатацію включають повний комплекс організаційно-технічних процедур з налагодження установок новозбудованого об’єкту, з видачею протоколів налагодження (силами власної електротехнічної лабораторії). На цьому етапі отримується сертифікат про завершення будівельних робіт.

Від якості проведених робіт залежить вартість і швидкість реалізації будівництва трансформаторних підстанцій і зручності їх подальшої експлуатації.

За попередніми підрахунками, термін окупності такого проекту становить  3 роки. В контексті подальшого прогнозованого глобального зростання ціни на електроенергію, цілком очевидно, що ця цифра зменшуватиметься і ставатиме дедалі більш «привабливою» для оптимізації енерговитрат українського промислового бізнесу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]