Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.10.2022 15:27

Нововведення від НБУ: чи матиме попит дозвіл на купівлю валюти в банках?

CEO міжнародної платіжної системи LEO, Голова наглядової ради IBOX BANK

Деякі банки вже відреагували на нововведення, та чи сподобалося це людям та потенційним вкладникам? У цьому блозі розберемося, чи змінить цей підхід ситуацію на валютному ринку.

21 жовтня Нацбанк дозволив придбання безготівкового долара для населення за офіційним курсом 36,57 грн. Але отримати на руки ці гроші громадяни не зможуть — вони будуть знаходитись на депозиті, а після закінчення його терміну сума буде конвертована в гривню. Очікується, що такий механізм дозволить можливість зберегти заощадження українців, зменшити попит на іноземну валюту, знизити тиск на курс та зекономити міжнародні резерви. Деякі банки вже відреагували на нововведення, та чи сподобалося це людям та потенційним вкладникам? У цьому блозі розберемося, чи змінить цей підхід ситуацію на валютному ринку.

Національний Банк України запровадив новий інструмент, щоб громадяни могли захистити свої збереження за умов надмірної інфляції, викликаної війною. Цей механізм доволі простий: клієнт банку купує валюту, вона зараховується на депозит, а після закінчення терміну вкладення конвертуються в гривні за поточним офіційним курсом. Після цього клієнт може отримати й користуватися цими грошима. При цьому обмежень щодо суми вкладів та їх кількості немає. Кожна банківська установа сама визначає відсоткові ставки, які може запропонувати своїм клієнтам. Варто додати, що термін депозиту повинен бути не менший за 6 місяців з ймовірним продовженням, але без можливості дострокового розірвання. Банки не зможуть використати цю валюту для власних операцій, вона буде розміщена в Нацбанку, який буде платити їм 3% річних.

З усього цього виходить, що вкладники можуть заробити на такому інвестуванні лише в разі зниження офіційного курсу гривні. Звісно, що в ситуації постійних бойових дій, ракетних обстрілів та занепаду економіки — малоймовірно, що гривня значно зміцниться найближчим часом. Якщо курс залишиться на тому ж рівні, а вкладник придбає іноземну валюту і відкриє депозит — за пів року він отримає ту ж суму плюс відсоток банку. Враховуючи високу інфляцію, постає питання — наскільки такі інвестиції можуть зацікавити людей?

ПриватБанк першим відреагував на нововведення та вже 21 жовтня презентував відповідну опцію в додатку Приват24, яка з’явилась в розділі з іншими депозитами. При цьому мінімальна сума вкладення буде 500$, комісія за купівлю валюти не стягуватиметься, а ставка сягатиме 0,001% річних. Поповнити такий депозит неможливо, проте кількість відкритих вкладів може бути необмеженою. Монобанк, своєю чергою, не поспішає запроваджувати нововведення. Співзасновник Олег Гороховський спочатку анонсував нові депозити, а потім, побачивши реакцію користувачів, створив опитування. У цьому голосуванні клієнти висловились за непотрібність цієї функції. Наразі “mono” не повідомляв про запровадження нових валютних депозитів.

Очевидно, що люди не поспішатимуть із такими вкладеннями, адже цей тип депозиту неможливо розірвати достроково, а вигода не перевищує ризики. Ймовірно, що з часом, НБУ скорелює співвідношення гривні до долара, як останнього разу в липні. Нагадаю, що тоді вартість долара піднялася з 29,2 до 36,6 гривні. Наразі важко сказати коли буде наступне зростання, проте, очікується, що середньорічний курс долара буде близько 42 гривень у 2023 році.

Першим найважливішим аспектом дозволу придбання іноземної валюти для депозитів слід вважати зниження ажіотажу на готівковому ринку, адже попит очікувано знизиться. Як другий позитивний фактор слід розглянути те, що міжнародні резерви не скоротяться внаслідок зворотного продажу депозитних коштів. Враховуючи швидке запровадження в деяких банках — проєкт був розроблений за участі деяких банківських установ, а отже підтримка банківського сектору вже гарантована.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]