Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.06.2022 11:14

Як війна вплинула на розвиток безготівкових платежів в Україні

CEO міжнародної платіжної системи LEO, Голова наглядової ради IBOX BANK

Незважаючи на витримку фінтех-сектору, розвиток безготівкових платежів у нашій країні дещо змінився.

Платіжна карткова система безперервно продовжує працювати протягом усієї війни. Таку стійкість можу пояснити об'єднанням всіх банків та платіжних систем задля утримання фінансового фронту. Крім того, безготівкові платежі проходять швидко та без перебоїв як в Україні, так і за кордоном.

І все-таки, незважаючи на таку витримку фінтех сектору, розвиток безготівкових платежів у нашій країні дещо змінився. Тому днями НБУ підготував огляд цього сектору. Можу виділити кілька ключових ідей.

Перша зміна стосується кількості безготівкових операцій та їхньої суми. Якщо у квітні цього року кількість розрахунків із використанням банківських карток становила 500 млн, то у довоєнний час таких операцій було на 15% більше. Незважаючи на зменшення операцій, їх сума зросла на 2%. Загалом ці зміни не суттєві порівняно зі збитками, які щодня приносить нам росія.

Другий цікавий факт — це збільшення попиту серед українців на безготівкові операції із платіжними картками. Так, у квітні 2022 року частка безготівкових операцій з використанням платіжних карток у межах України склала 71%. Тоді як у січні цей показник сягав 62%. Тобто українці стали більше довіряти безготівковим платежам під час ведення бойових дій, оскільки вони надійніші за звичайні.

Сильно постраждала від війни платіжна інфраструктура — термінали та банкомати. За оцінкою регулятора, кількість активних платіжних терміналів порівняно з довоєнним рівнем зменшилася на третину, а кількість банкоматів — на 20%. Така ситуація виникла через зупинену роботу інфраструктури на тимчасово окупованих територіях чи регіонах, де ведуться бойові дії. Ми зі свого боку втратили близько 40% парку.

Таким чином, війна вплинула на розвиток безготівкових платежів в Україні, зменшивши загальну кількість операцій. Але глобальна тенденція показує, що українці все більше використовують і продовжуватимуть переходити на безготівкові способи оплати. Фінансовий сектор готовий тримати оборону завдяки довірі своїх громадян.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]