Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.06.2022 10:57

Чому цифрове євро – необхідність для ЄС?

CEO міжнародної платіжної системи LEO, Голова наглядової ради IBOX BANK

Нестабільність національних валют штовхає нас до e-euro, e-hryvnya, e-dollar...

Пандемія значно вплинула світову економіку, відповідно створивши нестабільну ситуацію для національних валют. У такій ситуації держави та міжнародні організації шукають методи подолання майбутньої валютної кризи. А також намагаються вирішити проблеми, спровоковані криптосвітом. Одним із рішень цієї проблеми є запровадження цифрових валют. Ми з вами розглянемо ситуацію детальніше на прикладі ЄС.

У європейському співтоваристві вже давно поширюються думки щодо необхідності створення цифрового євро. У 2020 році Європейський Центробанк опублікував звіт на цю тему, а у квітні цього року в ЄС стартували офіційні консультації щодо введення цифрового євро.

Концепція цифрового євро представляє його як електронну загальнодоступну форму грошей, випущену Європейським Центральним Банком та національними центральними банками єврозони. Цей спосіб має стати простим, швидким та безпечним інструментом оплати. Також цифрове євро не замінить готівку, а скоріше доповнить цей платіжний метод.

Загалом створення цифрової валюти вписується в рамки політики цифровізації ЄС. Тому головна мета запровадження цифрового євро — задоволення попиту споживачів на електронні платежі. Досягти цього можна шляхом ліквідації розриву між приватним сектором криптовалют та стандартними способами оплати. Цифрове євро надасть перевагу жителям ЄС, оскільки перебуватиме у межах юрисдикції союзу, а не контролюватиметься такими глобальними гравцями як Visa та Mastercard.

Цифрова валюта також допоможе вирішити проблему відстеження незаконної діяльності під час транзакцій. ЄС таким чином створює новий інструмент запобігання відмивання грошей та ухилення від сплати податків. Зараз це роблять найчастіше за допомогою криптопростору.

На думку ЄЦБ силою, яка зможе зрушити попит громадян від криптовалюти у бік цифрового євро, є його безпека.

Цифрова валюта нагадуватиме банківський онлайн рахунок або гаманець, який зберігатиметься в ЄЦБ, а не у сторонній фінансовій установі. Це важливо знати, тому що у ЄЦБ не може закінчитися євро. Оскільки він є емітентом, що робить його набагато безпечнішим, ніж комерційні аналоги.

Таким чином, цифрове євро є необхідністю для такої економічно-інтегрованої системи як ЄС. Він зможе не тільки задовольнити рівень попиту населення на електронні платежі, а й забезпечити їх безпечне циркулювання. Така валюта також стане засобом протидії незаконній діяльності у сфері платежів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]