Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.03.2010 12:34

Проникнення Rейдерства в сімейні відносини

CEO міжнародної платіжної системи LEO, Голова наглядової ради IBOX BANK

Протягом кількох останніх десятиліть в суспільстві триває широка дискусія з приводу зростання кількості розлучень та способів зміцнення родини

Абсолютна більшість людей погоджується з тим, що основною причиною розірвання шлюбу, зміни почуття любові на ненависть чи скупість є нестабільна економічна ситуація, наявна в України. Виникає логічне питання, чи не стали особисті почуття і сімейний добробут вимірюватися майновими цінностями?

    Як показує судова практика одностайної відповіді на поставлене питання серед громадян України досі не вироблена. Безумовно, на наш погляд пріоритетними завжди були і мають залишатися особисті немайнові права і цінності.

   Однак в житті це не завжди так. Предметом нашої публікації стали чи не найбільш негативні прояви реалізації норм сімейного законодавства, а саме правовідносини, пов язані з визнанням шлюбу недійсним чи неукладеним. Після Прийняття Сімейного кодексу України ці питання одержали більшу регламентацію порівняно з Кодексом України «Про шлюб та сім’ю» В першу чергу слід відмітити, що на законодавчому рівні проведене розмежування понять недійсний та неукладений шлюбб та конкретизовані підстави настання відповідних наслідків.

   Разом з тим, деякі громадяни за підтримки практикуючих юристів застосовують відповідну групу норм в особистих і навіть в комерційних цілях. Сімейний кодекс України (далі СКМУ) у ст. містить норму, згідно з якою шлюб, укладений без мети виникнення сімейних прав та обов’язків, а також спрямований на обмеження прав та обов’язків одного з подружжя вважається фіктивним.

    Однак, в судовій практиці трапляються непоодинокі випадки припинення шлюбу за наявності так званих зовнішніх вад. Виходячи із змісту норм СКМУ всі способи припинення шлюбу за порядком припинення шлюбу можна поділити на досудовий та судовий (процесуальний). В першому випадку підстави визнання шлюбу недійсним визначаються у ст. 39 СКМУ. Інша група підстав припинення шлюбних правовідносин встановлена у ст.. 40 СКМУ. Що ж до обставин, які зумовлюють недійсність шлюбу, то особливу увагу привертає ситуація, коли один з майбутнього подружжя перебуває у зареєстрованому шлюбі. На сьогоднішній день Україною не було ратифіковано багато міждержавних угод про визнання офіційних документів, виданих у ряді країн. Внаслідок такої колізії шлюби зареєстровані в числених країнах Азії, Південної Америки, формально за законодавством України вважаються неукладеними.

    Це дає змогу одному з подружжя перебувати у шлюбі зареєстрованому у кількох державах одночасно. Проте, у випадку  ратифікації угоди про взаємне визнання і застосування документів договірних держав не виключається ситуація одночасної легалізації двох шлюбів. В такому разі можливі дві ситуації: по-перше поворот виконання, тобто повернення майна спільно нажитого подружжям; по-друге – поділ майна, набутого за час недійсного шлюбу. Закон оминає ситуацію, коли чоловіком і дружиною були набуті у власність корпоративні права чи заснований субэ’єкт господарювання за час існування недійсного шлюбу.

    З одного боку має відбуватися поворот виконання, проте з іншої сторони для виділу частки у майні суб’єкта господарювання, зокрема у господарських товариствах та кооперативах вимагається згода інших засновників. Тож виходить, що одна сторона стає заручником неповної правової обізнаності, а діяльність заснованого квазі подружжям суб’єкта господарювання набуває нестабільного виразу. Адже поворот виконання у даному разі означатиме тільки ліквідацію юридичної особи.

     Але водночас, недійсність шлюбу зумовлює припинення зобов’язаннь між відповідними особами. Це означає, що питання діяльності суб’єкта господарювання мають регулюватися нормами Господарського та Цивільного кодексів, Законом України «Про господарські товариства», «Про Акціонерні товариства», але разом з тим з правозастосовної діяльності вже випадають особливості регулювання сімейних відносин. То ж виходить, подружжя намагалося започаткувати сімейний бізнес, а вийшов звичайний суб’єкт господарювання, в рамках якого функціонують тільки корпоративні відносини. Отже недійсність шлюбу спричиняє часто наслідки, на виникнення котрих сторони не розраховували або не допускали їх виникнення.

    Це лише одна з можливих правових ситуацій, в яких може опинитися подружжя у разі визнання шлюбу недійсним. У подальших публікаціях ми детально розглянемо інші види сімейних правовідносин, що порушують цілісність сім’ї, а породжують скоріше непередбачувальні наслідки. Розвиток теми та правові способи захисту шлюбу детально будуть розглянуті в інших статтях.                                          

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]