Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.03.2017 20:21

Концепція реформування системи охорони здоров’я ДКВС

Ексзаступник Міністра юстиції України

За останні два місяці смертність в установах нашої системи значно зросла. У порівнянні з аналогічним періодом за минулий рік за два повних місяці цього року померло на 40 відсотків осіб більше (105 осіб), і це при тому, що динаміка хворих на ВІЛ/СНІД та ту

За останні два місяці смертність в установах нашої системи значно зросла. У порівнянні з аналогічним періодом за минулий рік за два повних місяці цього року померло на 40 відсотків осіб більше (105 осіб), і це при тому, що динаміка хворих на ВІЛ/СНІД та туберкульоз з кожним роком зменшується.

Звісно, що статистика летальних випадків, якою б вона не була, вбачає лише негативний присмак, утім аж така динаміка – повинна мати об’єктивне пояснення, і воно є.

Насамперед, хочеться розвіяти ті спекуляції, які сьогодні точаться у ЗМІ стосовно реформування системи охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби та тих «нових» ініціатив, які нині лунають від інших інституцій. Відповідально наголошую, що саме Міністерством юстиції України ініційовано схвалення Концепції реформування системи охорони здоров’я ДКВС, яка і передбачає комплексний підхід, визначає проблематику та стратегію реформування, зокрема, і щодо передачі функцій надання медичної допомоги хворим в установах ДКВС від Міністерства юстиції до Міністерства охорони здоров’я.

Про всі наші ініціативи та терміни їх реалізації чудово знають і в Секретаріаті Уповноваженого ВРУ з прав людини, і в Генеральній прокуратурі, і в Міністерстві охорони здоров’я, адже представники цих інституцій не просто проінформовані, а беруть активну участь в обговоренні Концепції реформування та, власне, приймають колективне рішення.

Останній протокол робочої зустрічі щодо обговорення Концепції від 28-го лютого 2017-го року, де були присутніми представники зазначених відомств, свідчить про наступне: схвалити проект Концепції в цілому. А це означає, що кожен з представників погодився та підписався під тим, що питання передачі функцій Міністерству охорони здоров’я розглядатиметься після 2020 року, - на цьому наполягав саме представник МОЗу, оскільки Міністерство охорони здоров’я перебуває у стані реформування. Тому всі розмови стосовно негайної передачі функцій надання медичної допомоги хворим в установах ДКВС від Міністерства юстиції до Міністерства охорони здоров’я є спекулятивними та безпідставними.

Тепер щодо динаміки летальних випадків…. Дійсно, на 40 відсотків кількість смертей збільшилася в установах ДКВС, і це не може нас тішити. Утім, цієї динаміки могло б і не бути, аби функціонувала Спеціальна лікарська комісія, яка б клопотала до суду щодо дострокового звільнення тих осіб, які перебувають у тяжкому стані. На жаль, наказ, який регламентує роботу Комісії, і досі не підписаний. Ось уже пішов третій місяць, як він знаходиться на підписі у Міністерстві охорони здоров’я.

Підсумовуючи вищевикладене, хотів би ще раз наголосити на тому, що реформа пенітенціарної системи, ініційована Міністром юстиції Павлом Петренком, триває, але не всі процеси залежать лише від нас. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]