Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.04.2020 18:24

Перетин кордону України громадянами України та іноземцями у період карантину

Адвокат і партнер у Адвокатському об'єднанні "ЕСПІ ПАРТНЕРС"

На час складення цієї статті, в Україні діють обмеження щодо перетину кордону як іноземцями, так і власне громадянами України.

Так, Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 березня 2020р. № 288-р «Про тимчасове закриття деяких пунктів пропуску через державний кордон та пунктів контролю і припинення в них пішохідного сполучення» тимчасово закрито пункти пропуску та пункти контролю через державний кордон, а також тимчасово припинено пішохідне сполучення у пунктах пропуску через державний кордон. Перелік таких пунктів пропуску можна скачати за посиланням.

Також на офіційному сайті Державної прикордонної служби України можна переглянути функціонуючі пункти пропуску на інтерактивній мапі у відповідності до Розпорядження КМУ від 13 березня 2020р. № 288-р.

Додатково, Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 березня 2020 року № 287-р «Про тимчасове обмеження перетинання державного кордону, спрямоване на запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» вирішено:

- до 24.04.2020 тимчасово закрити пункти пропуску (пункти контролю) через державний кордон для міжнародного пасажирського залізничного, повітряного, автомобільного (для автобусів) сполучення, крім здійснення перевезень осіб з метою забезпечення захисту національних інтересів або у зв’язку з виконанням міжнародних зобов’язань, а також представників дипломатичних установ та гуманітарних місій;

- до 24.04.2020 тимчасово заборонити перетинання державного кордону на в’їзд в Україну для іноземців та осіб без громадянства, крім тих, що мають право на постійне або тимчасове проживання в Україні, є подружжям або дітьми громадян України, працівників іноземних дипломатичних представництв та консульських установ, акредитованих в Україні, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей; водіїв та обслуговуючого персоналу вантажних транспортних засобів, членів екіпажів;

- в’їзд в Україну інших категорій іноземців та осіб без громадянства здійснюється за погодженням з Міністерством закордонних справ.

Останнім документом щодо обмеження пропускного режиму через державним кордон України стало Розпорядження Кабінету Міністрів України від 14 березня 2020 року № 291-р «Про тимчасове припинення роботи контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим і м. Севастополя та виїзду з неї, спрямоване на запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», яким передбачено:

- до 24.04.2020 тимчасово припинити роботу контрольних пунктів в’їзду та виїзду на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, окрім пропуску: на в’їзд громадян України та членів їх сімей, які мають зареєстроване місце проживання в АР Крим, на виїзд громадян України та членів їх сімей, які мають зареєстроване місце проживання за межами АР Крим.

Додатково можете ознайомитись із актуальною інформацією про усі нормативно-правові акти, які прийняті в Україні на час карантину за цим посиланням.

Що ж робити, якщо Ви хочете повернутись (потрапити) до України до закінчення карантину, який продовжено до 24-го квітня 2020 року?

Якщо Ви громадянин України, який застряг за кордоном, Ви можете потрапити до України декількома шляхами:

А) на автотранспорті (легковому) через відкриті пункти пропуску, актуальну інформацію про які можна знайти на офіційному сайті Державної прикордонної служби України.

Слід зазначити, що Правила дорожнього руху визначають легковий автомобіль як автомобіль з кількістю місць для сидіння не більше дев'яти, з місцем водія включно, який за своєю конструкцією та обладнанням призначений для перевезення пасажирів та їхнього багажу із забезпеченням необхідного комфорту та безпеки.

Б) якщо ви маєте змогу дістатись пішки до відкритих пунктів пропуску державного кордону із суміжними країнами, Державна прикордонна служба України організовуватиме перетин державного кордону транспортом у співпраці з органами місцевої влади.

На жаль, самостійно пішки перейти державний кордон України Ви не зможете до зняття відповідних обмежень, які на даний час введено до 24-го квітня 2020 року.

В) як виключення, на спеціальному евакуаційному рейсі, які організовують МЗС та Мінінфраструктури. Для цього варто зареєструватись у системі ДРУГ щоб повідомити МЗС України про своє місцезнаходження.

Додатково Вам варто повідомити іноземну дипломатичну установу України у країні Вашого перебування, дані про розташування якої ви можете знайти за посиланням.

Також звертаю Вашу увагу, що згідно Постанови Кабінету міністрів України від 11 березня 2020 року №211 (зі змінами та доповненнями на 02.04.2020) «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», додатково запроваджується обов’язкова умова для повернення спецрейсів з-за кордону, яка передбачає, що усі громадяни, які повернулись з-за кордону, вважаються такими, які мали контакт з хворими на  COVID-19 та мають пройти обов’язкову обсервацію (ізоляцію протягом 14 днів після перетину державного кордону).

Вказані обмеження НЕ поширюються на:

- осіб, які є працівниками дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей;

- водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті із хворою на COVID-19 особою.

Тому усім, хто прибуває з-за кордону (окрім вказаних вище осіб) варто готуватись до того, що обсервація проходитиме в спеціалізованих закладах, які визначає Київська міська, обласні державні адміністрації, так само останні і забезпечуватимуть транспортування до них громадян, які потребують обсервації, і медичне спостереження за ними. За невиконання таких вимог передбачена встановлена законом відповідальність.

Додатково можете ознайомитись із актуальною інформацією про відповідальність в умовах карантину за цим посиланням.

Що ж робити тим українцям, які застрягли за кордоном і не встигли повернутись до України регулярним рейсом або спеціальний евакуаційний рейс не було організовано?

Насправді, усі громадяни України мають право на перетин державного кордону для повернення на територію України, однак головне питання залишається у тому, як саме дістатись до України.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба неодноразово зазначав, що МЗС України здійснює моніторинг та захист усіх українців, які застрягли за кордоном. Міністр також заявив, що запущена Програма «Захист», яка працюватиме до тих пір, поки українські громадяни за кордоном потребуватимуть допомоги.

Разом з тим, щоб про Вас було відомо іноземному дипломатичному представництву України у країні перебування, Вам також варто зареєструватись у системі ДРУГ, щоб повідомити МЗС України про своє місцезнаходження.

Також, всі громадяни України за кордоном, які потрапили у скрутне становище через пандемію коронавірусу, мають повідомити про це в посольства чи консульства України та, в межах фізичних можливостей, отримати допомогу, йдеться на офіційному сайті МЗС України.

Як зазначає МЗС України, у випадку потрапляння в надзвичайну ситуацію, виникненні загрози життю і здоров’ю або ж через перевантаженість електронних систем, громадянам України рекомендується невідкладно звертатися до найближчої дипломатичної установи України (довідкова інформація – на сайті МЗС України) або на цілодобову “гарячу лінію” МЗС України: +38-044-238-16-57, адреса електронної пошти [email protected].

Додатково, МЗС надало відповіді на найпоширеніші питання щодо перетину кордону та консульську допомогу, а Кабінет міністрів України зробив консолідовані відповіді на найпоширеніші питання щодо перетину кордону України.

Що робити іноземцям, яким необхідно потрапити до України у період карантину?

По-перше, за загальним правилом лише іноземні громадяни, які не мають посвідок на постійне або тимчасове перебування, не мають права на перетин кордону України до 24-го квітня 2020 року.

По-друге, діючі обмеження щодо перетину кордону України не стосуються:

- іноземців, які мають право (тобто мають відповідну діючу посвідку) на постійне або тимчасове проживання в Україні (при цьому не вважається підставою для тимчасового проживання короткострокова чи довгострокова віза та дозвіл на працевлаштування);

- є подружжям (при цьому Вам необхідно мати при собі документи, що посвідчують факт шлюбних відносин, яким може бути наприклад свідоцтво про шлюб. Зверніть увагу, що у випадку реєстрації шлюбу за кордоном, відповідне свідоцтво про шлюб має бути, за необхідності, апостильовано та перекладено на українську мову з метою пред’явлення під час перетину українського кордону) або дітьми громадян України (при цьому Вам необхідно мати при собі документи, що посвідчують факт батьківства щодо дитини, яким на приклад може бути свідоцтво про народження або аналогічний документ. Зверніть увагу, що у випадку видання такого документа за кордоном, відповідний документ має бути, за необхідності, апостильовано та перекладено на українську мову з метою пред’явлення під час перетину українського кордону);

- є працівниками іноземних дипломатичних представництв та консульських установ, акредитованих в Україні (при цьому Вам необхідно при собі мати документ, виданий дипломатичною установою щодо Вашого статусу);

- представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей (при цьому Вам необхідно при собі мати документ, виданий дипломатичною установою або акредитованою організацією щодо Вашого статусу);

- водіїв та обслуговуючого персоналу вантажних транспортних засобів, членів екіпажів;

- інших категорій іноземців та осіб без громадянства, які отримали погодження Міністерства закордонних справ.

По-третє, на іноземців, які мають право (тобто мають відповідну діючу посвідку) на постійне або тимчасове проживання в Україні, є подружжям або дітьми громадян України, поширюються ті самі правила щодо перетину кордону України, що і до українців, про що зазначено вище у цій статті.

Що стосується категорії іноземців, які не мають підстав для перебування в Україні, однак з певних життєвих обставин мають приїхати в Україну?

Для прикладу, такими іноземцями можуть бути батьки дитини, яка народжена від сурогатної матері у період дії карантину. За таких обставин фактично іноземці стають батьками дитини, яка народжена в Україні і за територіальним принципом така дитина є громадянином України. Щоб таким батькам зустрітися із дитиною, звичайно їм потрібно приїхати в Україну і якомога швидше, але такі батьки фактично ще не мають жодного документа, окрім певних медичних документів, що надають підстави для перебування в Україні або підтверджують спорідненість із дитиною.

Власне для таких і подібних складних випадків і було передбачено окремий індивідуальний порядок отримання дозволу від МЗС України щодо в’їзду іноземців, але на практиці це питання ще не вивчене.

Ми пропонуємо таким іноземцям, яким вкрай потрібно потрапити до України, контактувати напряму або через своїх представників, які володіють українською або (хоча б) англійською мовою, із Міністерством закордонних справ України за наступними контактами: +38 (044) 238-16-57; +38 (044) 238-18-88; +38 (044) 238-16-57; [email protected].

Що робити українцям та іноземцям, яким вкрай необхідно виїхати з України закордон у період карантину?

Як не дивно, але жодних обмежень для виїзду як громадян України, так і іноземців до інших країн на даний час не встановлено.

Обмеження в основному стосуються порядку і способу перетинання кордону. Так, на даний час заборонено перевезення пасажирів автомобільним (автобус), залізничним та повітряним транспортом, однак пересування на автомобілі дозволяється.

Однак, перед виїздом за межі України варто здійснити наступні кроки:

1) Пересвідчитись про наявні діючі пункти пропуску на сайті Державної прикордонної служби України, через які можна покинути Україну автомобілем;

2) Пересвідчитись про наявні обмеження країни, до якої Ви прокладаєте маршрут, особливо якщо країна Вашого призначення не є суміжною із Україною за наступними посиланнями:

Також Ви можете отримати інформацію по обмеження щодо виїзду на територію суміжних країн та контактні телефони для отримання довідок у прикордонних пунктах на сайті Державної прикордонної служби України.

3) Підготувати документи, які надають Вам право на перетину кордону іноземної країни та детально вивчити обмеження, які запроваджені у країні, до якої Ви прямуєте, а також у країні, через яку ви їдете транзитом.

4) Повідомити родичів і близьких про свій маршрут та залишити усі контактні дані.

Що робити іноземцям, які не можуть продовжити строк свого перебування в Україні або покинути Україну?

По-перше, розберемо ситуацію, коли іноземний громадянин приїхав в Україну на підставі короткострокової чи довгострокової візи або ж у безвізовому режимі і не зміг у межах встановленого строку покинути територію України (тобто закінчився строк, зазначений у візі або сплинуло 90 днів перебування в Україні за останні півроку).

У такому випадку Ви маєте розуміти, що якщо станом на дату запровадження карантинних заходів, які офіційно розпочаті 12 березня 2020 року, іноземець на законних підставах перебував на території України, такий іноземець не притягатиметься до встановленої законодавством України відповідальності за порушення встановленого строку перебування на території України, яка на даний час складає від 1700 грн. до 5100 грн.

Разом з тим, іноземці та особи без громадянства мали можливість покинути територію України до 16 березня 2020 року включно, так як до цієї дати офіційно здійснювались регулярні рейси наземним та повітряним транспортом, а з 17 березня були введені відповідні обмеження і ті, хто планував вилетіти за кордон, тепер мають знаходитись в Україні.

Так, у прямому ефірі генерал-майор Державної прикордонної служби України Юрій Олександрович Лисюк відповів на ключові питання, що стосуються перетину кордону іноземцями.

Він роз’яснив, що у випадку перетину кордону іноземцем із порушенням встановленого строку для перебування, який настав після 12-го березня 2020 року, прикордоники не штрафуватимуть такого іноземця, якщо він покидає територію України протягом 30-ти днів від дати скасування карантинних заходів.

Однак в ефірі генерал-майор Юрій Лисюк все ж наголосив, що спірні питання порушень міграційного законодавства іноземцями визначатимуться також індивідуально.

Наприклад якщо термін перебування іноземця закінчується 12-го березня 2020 року, а особа планувала вилетіти з України до 10-го березня 2020 року аби не порушити відповідні строки, однак через відміну рейсу не змогла цього зробити, то у такому випадку прикордонники також не штрафуватиму іноземців, навіть якщо порушення відбулось ще до того як були введені карантинні заходи, заявив Юрій Лисюк.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» встановлено, що до іноземців та осіб без громадянства, які не змогли виїхати за межі України у зв’язку із введенням карантину, не застосовується адміністративна відповідальність за порушення законодавства про правовий статус іноземців та осіб без громадянства, якщо такі порушення настали в період чи внаслідок встановлення карантину, тобто з 12 березня 2020 року по 24 квітня 2020 року включно.

Отже, іноземці, які не змогли покинути територію України до 12-го березня 2020 року і після цієї дати у них закінчився строк перебування на території України на законних підставах, такі іноземці не будуть притягнуті до адміністративної відповідальності, якщо вони покинуть територію України протягом 30-ти днів від дня скасування карантинних заходів в Україні.

По-друге, поширеною є ситуація, коли іноземний громадянин має посвідку на тимчасове проживання, строк дії якої закінчився і він не зміг звернутись до територіального органу Державної міграційної служби України для продовження строку її дії або ж у іноземця є підстави для продовження строку перебування на території України без отримання відповідної посвідки.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» встановлено, що до іноземців та осіб без громадянства, які не змогли звернутися до територіальних органів/підрозділів Державної міграційної служби України із заявою про продовження строку перебування на території України та/або про обмін посвідки на тимчасове/постійне проживання у зв’язку із введенням карантину, не застосовується адміністративна відповідальність за порушення законодавства про правовий статус іноземців та осіб без громадянства, якщо такі порушення настали в період чи внаслідок встановлення карантину, тобто з 12 березня 2020 року по 24 квітня 2020 року включно.

Варто також звернути увагу, що іноземці та особи без громадянства, які не змогли в установленому порядку звернутися до територіальних органів Державної міграційної служби України із заявою про продовження строку перебування на території України та/або про оформлення, у тому числі обмін, посвідки на постійне або тимчасове проживання у зв’язку із введенням карантину, якщо кінцевий строк звернення для оформлення таких документів настав у період установлення на всій території України  карантину (тобто у проміжок часу з 12 березня 2020 року по 24 квітня 2020 року), у строк до 30 днів з дня відміни карантину звертаються в установленому порядку до територіальних органів Державної міграційної служби України для продовження строку перебування на території України або оформлення, у тому числі обміну, посвідки на постійне або тимчасове проживання.

Таким чином, не варто плутати закінчення строку дії посвідки на тимчасове проживання і кінцеву дату звернення до територіального органу Державної міграційної служби України із заявою про продовження посвідки. Тобто якщо кінцевий строк звернення був 06 березня 2020 року (до початку карантину), а сама посвідка закінчилась вже 27 березня 2020 року, то така особа скоріш за все остаточно пропустила строк на подання документів і ймовірно все, на що іноземець може розраховувати, це покинути територію України протягом 30-ти днів від дати скасування обмежувальних заходів без сплати штрафу.

На жаль, як відбуватиметься на практиці ми побачимо пізніше, однак ті особи, які пропустили граничний строк для звернення із заявою про продовження строку перебування або дії посвідки, який наступив до запровадження карантину, скоріш за все їм буде відмовлено у наданні такої адміністративної послуги.

Пропоную також ознайомитись із ключовими нормативно-правовими актами, які регламентують порядок в’їзду та перебування в Україні іноземців та осіб без громадянства можна знайти за посиланням: https://mfa.gov.ua/podorozhnim/vyizd-ta-perebuvannya-inozemciv-v-ukrayini/pravila-vyizdu-ta-perebuvannya-v-ukrayini

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]