Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.01.2023 10:55

Що не так із правом чиновників на виїзд з України під час дії воєнного стану?

Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

Постанова кабміну від 27.01.2023 № 69

«Про обмеження виїзду посадових і службових осіб визначених в переліку рішення РНБО України» не відповідає цьому рішенню.

Пунктом першим Рішення РНБО України Про деякі питання щодо перетину державного кордону України в умовах воєнного стану, яке введено в дію Указом президента України № 27/2023 рок визначено: 

Кабінету Міністрів України у п’ятиденний строк внести зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57, передбачивши (… перелік посадових і службових осіб) можливість виїзду за межі України виключно у службові відрядження.

Президент у відеозверненні акцентував, що виїзд має бути виключно у службові відрядження: 

Однак, Постановою Кабміну передбачено розширено перелік підстав, визначених посадових та службових осіб, на виїзд з України: 

- з метою відвідування дитини/дітей віком до 18 років (включно), які перебувають за межами України; 

- для супроводження таких дітей для виїзду за межі України; 

- у разі смерті за кордоном одного із членів сім’ї першого або другого ступеня споріднення;

- для лікування за кордоном.

При цьому наділили додатковими повноваженнями Голову Державної прикордонної служби, що не передбачено Законами України Про державний прикордонний контроль та ст. 20 Про Державну прикордонну службу України. 

Звісно, права та обов’язки людини можуть бути встановлені виключно Законами України, разом з тим, рішення РНБО України введене в дію Указом президента, відповідно до ч. 4 ст. 10 Закону України Про Раду Національної безпеки та оборони України визначає, що Рішення Ради національної безпеки і оборони України є обов’язковими до виконання органами виконавчої влади.

В зв'язку з цим, виникає питання до персоналій, які обіймають посади в переліку Рішення РНБО, а також до Голови Державної прикордонної служби, то що ви будете виконувати, та вимог, якого документа дотримуватись: 

Рішення РНБО України, введеного Указом Президента України № 27/2023 від 23 січня 2023 року, де зазначено, що виїзд можливий виключно у службові відрядження, чи Постанови Кабінету Міністрів України від 27.01.2023 № 69, якою розширено перелік підстав?

Моя підказка: дотримуватись потрібно ст. 8 та 33 Конституції України, згідно з положеннями яких, норми Конституції є нормами прямої дії, а обмеження права на виїзд може бути виключно законом!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]