Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.12.2022 17:34

Польща як країна для розширення бізнесу: що треба знати українським підприємцям

Co-founder & CEO компанії з працевлаштування в Польщі Work Assist Group

Як підкорити клієнта-іноземця та чи вигідно вести власну справу в сусідній країні? Спробуємо розібратися.

Протягом 2022 року вихідці з України відкрили в Польщі близько 10 000 бізнесів. Причина проста — через велику війну багато підприємців змушені релокувати свої компанії за кордон або ж масштабуватися і виходити на міжнародні ринки. Як підкорити клієнта-іноземця та чи вигідно вести власну справу в сусідній країні? Спробуємо розібратися.

Вплив великої війни на бізнес-ситуацію в Польщі

Однією з перших країн Європи, яка швидко відчула на собі наслідки великої російсько-української війни, була саме Польща. Через закриття кордонів почало не вистачати спеціалістів-чоловіків, стрімко зросли ціни на паливо та газ — усе це й досі негативно впливає на економічну стабільність країни та конкурентну спроможність бізнесу. Уряд намагається оперативно вирішити ситуацію та підвищує мінімальну заробітну плату, а разом з нею й податки. Сукупність таких чинників змушує підприємців переглядати свої фінансові плани й часом навіть закривати малі та середні компанії. Та навіть такі проблеми не стають на заваді українцям, які хочуть дати своїй справі другий шанс. Лише у вересні 2022 року 8% нових бізнесів у Польщі започаткували саме наші люди.

Переваги та недоліки ведення бізнесу в Польщі

Ведення господарської діяльності в Польщі починається з подання заяви до Центрального обліку та інформації про господарську діяльність (CEIDG) або реєстру підприємців Державного судового реєстру (KRS).

Польське законодавство передбачає такі форми ведення власної справи: 

● індивідуальна господарська діяльність (самозайнята особа); 
● просте товариство;
● повне товариство; 
● командитне товариство (товариство на вірі); 
● командитно-акціонерне товариство; 
● партнерське товариство;
● товариство з обмеженою відповідальністю;         
● акціонерне товариство.

Найпопулярнішими, як правило, є індивідуальна господарська діяльність (відповідник ФОП в Україні) та товариство з обмеженою відповідальністю. 

Чималу роль на польському бізнес-ринку відіграють податки. Їх мають сплачувати всі без винятку і тільки на рівних умовах. Так, сума обов’язкового платежу складає 17% для доходів до 120 тис. злотих на рік і 32% для доходів понад 120 тис. злотих на рік. 

Ще один податок, з яким підприємець може зіштовхнутися в Польщі, лінійний. Ставка завжди одна — 19% від отриманого доходу. Це зручний формат для тих, хто має високі доходи — від 85 528 злотих на рік. 

Також є спрощена система оподаткування, коли збір нараховується за фіксованим відсотком і застосовується лише у випадках, якщо дохід за попередній рік не перевищував 250 тис. євро. Але тут є одне «але» — для кожного виду діяльності передбачена своя ставка — від 2% до 20%. 

Окрім цього, кожен підприємець повинен сплачувати VAT (НДС) і ZUS (медичне страхування). Зауважу, що загалом правова система працює добре, розібратися в ній нескладно. Також, на відміну від інших європейських країн, у Польщі відносно швидко відкривають банківський рахунок і для фізичної особи, і для фірми. 

У поляків висока купівельна спроможність, тож ведення бізнесу цілком може виявитися прибутковою справою. Водночас влада не дуже любить дрібних підприємців, а тому усіляко старається «придушити» їхні старання податками. Так, якщо роботодавець платить працівнику своєї компанії 5000 злотих, то мусить віддати ще 4500 злотих у казну та державну страхову компанію. Таким чином один співробітник обходиться власнику бізнесу в 9500 злотих. 

Різниця менталітетів або як сподобатися польському споживачу

Усім, хто у 2023 році планує відкривати власну справу в Польщі, я раджу спершу ретельно вивчити ринок та вподобання поляків. Це дуже консервативний народ, який складно сприймає різкі зміни в житті й не любить експериментувати. Наприклад, вони не бачать сенсу в кальянних й натомість ходять у класичні бари, а ще відвідують бані та сауни не задля розваги, а для оздоровлення організму.

Щоб мати успіх та не виходити в нуль, адаптуйте свій бізнес під потреби й смаки аудиторії або ж вибудуйте чітку стратегію її залучення. Одразу попереджаю, на це може знадобитися час. Так, кілька років тому разом із партнерами я відкрив ресторан американської кухні та витратив півтора року на те, аби привчити поляків до нашого меню. 

Ще один лайфхак: аби не прогоріти, орієнтуйтеся на бізнеси, які не потребують великих фінансових вкладень, швидко окупаються та завжди будуть потрібні людям. Ось кілька варіантів:

● точки швидкого харчування;       
● приватні дитсадки та дошкільні центри розвитку;
● мовні курси для школярів та підлітків;       
● оренда нерухомості;
● послуги для домашніх тварин.

5 порад для тих, хто хоче вдало вийти на польський ринок

1. Пам’ятайте про крилатий вислів «Тихіше їдеш, далі будеш». Якщо в Україні ми звикли діяти тут і зараз та постійно бути в русі, то в Польщі краще діяти за планом і не ризикувати. Розвивайте власну справу «малими ложечками» та не робіть поспішних висновків.

2. З’ясуйте, чи точно полякам «зайде» ваша ідея. Ґрунтовне дослідження ринку допоможе зрозуміти, чи приживеться бізнес в новій країні та чи матиме попит серед потенційних клієнтів.

3. Вирішіть, що відрізнятиме вас від конкурентів. Таким чином ви створите унікальний продукт і знатимете, для кого, коли і як його просувати.

4. Перед стартом гри вивчіть її правила. Щоб почувати себе впевненіше, дізнайтеся якомога більше про обрану нішу, ставки оподаткування та основні тенденції у сфері. Це врятує вас від провальних рішень і невдалих стратегій.

5. Знайдіть фінансового радника та бухгалтера, які допоможуть вам розібратися з податками, кредитами, лізингом та зможуть розрахувати бюджет. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]