Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

Кнопкодавство у Київраді. Або як обдурити найпрогресивнішу в країні систему голосування.

Якщо раніше депутати лінились ходити на звичайні засідання, то зараз деякі обрані представники громади навіть на такі важливі питання як бюджет міста вже не ходять.

І знаєте як не бути в залі і проголосувати? Ні, не товариш натисне замість тебе кнопку – система Рада-4 таке не допускає, адже голосувати потрібно двома руками. Столичні депутати придумали іншу схему – вони замість себе змушують голосувати своїх помічників чи взагалі сторонніх осіб. І наче проголосував, і в залі не було. Не депутати, а каспери.

27 жовтня 2016 року, під час проведення пленарного засідання Київської міської ради, невідома особа за сприянням окремих депутатів Київради втрутилася в нормальний порядок функціонування системи електронного голосування та здійснила безпосереднє голосування https://www.youtube.com/watch?v=P4lNOwZTSLA).

Тобто стороння особа без усяких докорів совісті та за повним потуранням депутатів фракції «Єдність» сидить 40 хв в залі і голосує карткою депутата.


Одразу виникає питання – як він, стороння особа, потрапив в зал, якщо туди навіть пресу не завжди пускають? І друге питання – чому депутати «Єдності» та «Удару», що поряд знаходилися, не повідомили про шахрая?

Відповідь тут одна – владі і провладним партіям потрібна була більшість для ухвалення ряду сумнівних рішень. Тому підтвердження, що 61 голос «не депутата» був вирішальний, коли затверджували порядок денний. Найбільш вагомим з яких стало внесення правок у бюджет Києва 2016 – про сплату містом монополістам ПАТ «Київенерго» і ПАТ АК «Київводоканал» сумнівні борги у сумі 448 млн. грн.

Юристи такі дії правопорушника можуть охарактеризувати як умисні дії, що мають на меті спотворення результатів голосування Київської міської ради з урахуванням своїх корисливих цілей та в інтересах депутата або групи депутатів задля прийняття деяких проектів рішень Київської міської ради.

Окремо слід зазначити, що на відеозапису з зали засідань Київської міської ради (https://www.youtube.com/watch?v=P4lNOwZTSLA), вбачається сприяння деякими депутатами Київської міської ради незаконним діям «не депутата» під час голосування, що згідно норм кримінального законодавства можна кваліфікувати як пособництво.

Внаслідок цього, результати голосування Київради на момент 18:00 27 жовтня 2016 р. були скасовані. Звісно, це потягло за собою негативні наслідки як для депутатів Київської міської ради, так і для територіальної громади міста Києва в цілому.

Юридично дії «не депутата» можна кваліфікувати як кримінальне правопорушення, за яке відповідно до норм чинного Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність, а саме: за привласнення владних повноважень шляхом втручання в роботу автоматизованих систем (електронно-обчислювальних машин) та можливе незаконне заволодіння чужим майном за попередньою змовою групи осіб (щодо картки голосування, яка можливо була викрадена у депутата).

Цілком логічно можна дійти висновку, що особа, яка займалася кнопкодавством у Київраді – скоїла злочин, повинна понести відповідальність за свої дії. У зв’язку з цим депутати «Об’єднання «Самопоміч» Київ вже подали заяви до національної поліції та прокуратури стосовно вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 185, ч. 1 ст. 353, ч. 1 ст. 361 Кримінального кодексу України.

Так, депутат фракції «Об’єднання «Самопоміч» в Київраді, секретар комісії з питань дотримання законності, правопорядку та запобіганню корупції Андрій Осадчук вже заявив, що аферистам, які вчинили злочин під час минулого засідання Київради можуть інкримінувати до 5 років позбавлення волі.

Зокрема, він посилається на ті ж статті Кримінального кодексу України, відповідно до яких порушникам світить за втручання в роботу електронно-обчислювальних машин за попередньою змовою групи осіб (361 стаття) від 3 до 6 років позбавлення волі та за самовільне присвоєння владних повноважень (353 стаття) – штраф в сумі до 100 неоподаткованих мінімумів або обмеження волі до 3 років.

Столичне «Об’єднання «Самопоміч» стоїть і завжди буде стояти на боці справедливості та законності. Ми активно працюватимемо аби особи, які здійснили правопорушення та особи, які цьому потурали, були покарані відповідно до чинного законодавства. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]