Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.01.2023 14:29

Працюючий "Альфа-Банк" дискредитує президента та керівництво НБУ

Економіст, експерт-аналітик

Війна та російський капітал в Україні

Під час війни в Україні продовжує працювати банк, який контролюють люди з ближнього кола Путіна.

ЄС ввів санкції щодо власників банку, прямо заявивши, що "Петро Авен є одним із найближчих олігархів Володимира Путіна" і що Михайла Фрідмана "називають головним російським фінансистом та помічником найближчого оточення Путіна". Хан втік із Великобританії до Росії.


В Україні весь цей час навколо “Альфа-Банку” відбувається хаотичний рух з інформаційно-психологічних операцій (“ІПСО”) її акціонерів про готовність дати мільярд доларів і зміни назви, політичних заяв про швидку націоналізацію, суворого зсування брів керівництва НБУ та СБУ. І фіналом цього карнавалу стає заява Рожкової, що НБУ не бачить підстав для його націоналізації.

Останній рік роботи “Альфа-Банку” в Україні – це рік ганьби та корупції українських можновладців. А може корупції чи агентурної роботи “в одному флаконі”. І це не тільки, і не стільки Рожкова, скільки, наприклад, закон про націоналізацію Альфа-банку, який свідомо виписаний так, щоб його не можна було націоналізувати.

В законі, який було прийнято для націоналізації “Альфа-Банку”, наявні штучно створені обмеження, а саме вказано лише одну підставу для визнання банку неплатоспроможним, після чого може бути запущений механізм націоналізації.

Такою підставою є невиконання зобов'язань банку перед кредиторами, тобто наявність дефолту. А оскільки банк є економічно живим, то така підстава настати не може. Замість того, щоб чітко прописати наявність прямого чи опосередкованого контролю за банком з боку російських акціонерів, як привід для націоналізації.

Але першоджерело все ж таки в НБУ. І це голова Департамент банківського нагляду Наталія Дегтярьова, яка дружить з “Альфа-Банком”, як мінімум, з 2018 року.

Весною 2018 року НБУ за одні й ті самі порушення оштрафував Укрсоцбанк, який тоді вже повністю поглинутий “Альфа-Банком”, і ТАСкомбанк. Але голову правління ТАС Катерину Мелеш НБУ звільнив за порушення, а ось її колегу з “Альфа-Банку” – пані Михальо – чомусь ні. Чому, а точніше “почім – ні”, знала Наталя Дегтярьова.

Саме її департамент пропустив договори топ-менеджменту Альфи про “золоті парашути”, які передбачають, що ліквідність банку при націоналізації переходить до рук топів, а не України.

І от зараз стає відомим, що НБУ штрафує "Сенс Банк" (до грудня 2022 року – "Альфа-Банк") за порушення у сфері фінмоніторингу на 47,7 млн грн, майже рекорд. Але чомусь при цьому ніяких санкцій до менеджменту Сенса-Альфи, хоча б до їх голови фінмоніторингу, як це буває у подібних випадках, – немає. І немає жодних обмежень у роботі банку.

А варто нагадати, що з початку року з банку вийшло 65% коштів корпоративних клієнтів та приблизно 25% коштів фізосіб. Тільки упродовж жовтня, коли розмови про націоналізацію поновилися, відтік прискорився з 4 до 7 млрд грн на місяць, як це розповів один із високопосадовців з посиланням на дані НБУ.

ЗМІ вже нещодавно писали про співпрацю пані Дегтярьової з “1xbet”, юридична особа якого “Royalpay” протягом війни працювало в Україні, і на момент підписання президентом санкції РНБО проти неї, мало на рахунках у двох банках 3,2 млрд грн. Вишенька на торті - “1xbet” прямо підтримує російську військову агресію проти України, і навіть переводить 1% від прибутку «російським героям».

Поки Україна робить титанічні зусилля у військовій та дипломатичній сферах, з величезним трудом виборює підтримку новітньою зброєю, майже безіменні гноми підривають цей процес зсередини, забезпечуючи роботу російського фінансового сектору в Україні під час війни.

Сюр, який прямо підставляє президента та новопризначеного голову НБУ, якого до «неможливості» націоналізації Альфи примушує його власна підлегла.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]