Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.07.2022 00:00

В Україні можна припинити українське громадянство

Економіст, експерт-аналітик

Припинення громадянства

В Україні внаслідок поганого знання конституції та законів України доволі поширена думка, що людину не можна позбавити громадянства. Це особливо дивно, бо стверджують не якісь пересічні громадяни, а політики, народні депутати, колишні та діючі міністри.

Аргументується це посиланням на частину першу статті 25 Конституції України, не зовсім добре її розуміючи.

Стаття 25. Громадянин України не може бути позбавлений громадянства і права змінити громадянство”.

При цьому не знають, що записано в статті 4 Конституції України, і тим більше не знають норми закону “Про громадянство”.

А в статті 4 Конституції України вказано “В Україні існує єдине громадянство. Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом”.

Тобто, стаття 4 вказує, що може бути припинено громадянство, але на підставі закону. В статті 25 вказується, і на це не звертають увагу, що “ніхто не може бути позбавлений ... права змінити громадянство”. Це означає, кожна людина має право змінити громадянство.

І тут ми переходимо до норм закону “Про громадянство”. В статті 19 наголошується:

Підставами для втрати громадянства України є:

1) добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття.

Добровільним набуттям громадянства іншої держави вважаються всі випадки, коли громадянин України для набуття громадянства іншої держави повинен був звертатися із заявою чи клопотанням про таке набуття відповідно до порядку, встановленого національним законодавством держави, громадянство якої набуто”.

Отже, попри поширену впевненість, що ніхто не може позбавити людину українського громадянства, це не так.

Наявність добровільного (це важливе уточнення, наприклад для кримчан, що залишились на тимчасово окупованій території Криму) набуття іншого громадянства є однією з дуже вагомих і чутливих для багатьох підстав для втрати українського громадянства у повній відповідності з українською конституцією та законодавством. Причому слід нагадати, що вже були прецеденти, коли Верховний Суд ухвалював рішення з визнанням правочинним указу глави держави про позбавлення українського громадянства. Наприклад в історії з позбавленням українського громадянства народного депутата фракції “Радикальної партії” Андрія Артеменко, у якого окрім українського було ще громадянство Канади. Потім було рішення Верховного Суду, яким був визнаний законним відповідний указ Президента Петра Порошенка.

Для цього достатньо документально підтверджених доказів добровільного набуття іншого громадянства.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]