Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.11.2021 12:50

З такими темпами зростання нелегальний ринок цигарок скоро стане більшим за легальний

Економіст, експерт-аналітик

Тіньовий ринок тютюнових виробів, акцизи на тютюн

Ще декілька років тому наголошував, що стрімке зростання ставок акцизу на цигарки призведе не до зменшення тютюнопаління, а до зростання тінізації обороту тютюнових виробів.

Днями були оприлюднені результати останнього дослідження маркетингової компанії Kantar. За її оцінкою нелегальний ринок цигарок складає вже 18,1%. Певною мірою ці дані корелюється з темпами падінням виробництва легальних виробників тютюнових виробів. Зараз їхні потужності завантажені лише на 60 відсотків.

На жаль, це очевидний наслідок щорічного дуже значного зростання ставок акцизів, яке жодним чином не корелюється з доходами населення.

Причому, спостерігається як нелегальне виробництво цигарок в Україні з підробними акцизними марками, так їхнє контрабандне завезення.

Цього слід було очікувати. Коли темпи зростання вартості цигарок суттєво випереджають темпи зростання доходів населення, а позбутись шкідливої звички не можуть мільйони громадян, до речі більша частина яких відноситься до малозабезпечених, то попит на тютюнові вироби очевидно нелегального походження зростатиме. А там де є попит, там з'являється і пропозиція. Особливо, коли прибутковість нелегального обороту цигарок вже починає конкурувати з торгівлею наркотиками.

Звісно, таких масштабів тіньовий оборот тютюнових виробів не міг би досягти без сприяння правоохоронних та фіскальних органів, як на місцях, так і в центральних органах влади. Не ховаючись їх реалізовують у торговельних мережах та кіосках, через мережу Інтернет. До того ж, зростання ставок акцизу на них лише збільшує рівень прибутковості та обсяги тіньового обороту цієї вже відверто кримінальної діяльності. При цьому слід зазначити, що законодавці не поспішають відновлювати кримінальну відповідальність за контрабанду підакцизних товарів.

За таких обставин легальне виробництво тютюнових виробів за 3-4 роки стане безглуздим. Нинішню ситуацію у сфері обороту тютюновими виробами навряд чи можна вважати сприятливим бізнес-кліматом для легальних інвесторів, який вкотре пообіцяли забезпечити глава держави та уряд МВФ перед отриманням чергового кредитного траншу.

Можу лише повторити, про що же неодноразово наголошував. Питання не тільки у тому, що легальне виробництво цигарок стає безглуздим, а держбюджет втрачає від їх нелегального обороту суми у розмірі 10-15 млрд гривень на рік. Найгірше — це те, що ми самі провокуємо криміналізацію цієї сфери, розширення кола учасників, причому, як з боку тих, хто займається контрабандою, нелегальним виробництвом та продажем цих тютюнових виробів, так і тих, хто їх купує, усвідомлюючи, що купує товари незаконного походження.

Зупинити зростання криміналізації обороту тютюнових виробів неможливо не зменшивши темпи зростання ставок акцизу.

Можливо, доцільно взагалі на пару років призупинити збільшення ставок акцизів, щоби номінальні доходи населення, особливо малозабезпечених, більш відповідали цінам на тютюнові вироби. А після то варто відновити зростання ставок акцизу на 5% кожні півроку з 1 лютого та 1 серпня. Таке повільніше зростання вартості цигарок буде менш відчуватись споживачами, відповідно, буде менше стимулів для нелегального обороту тютюнових виробів.

Весь світовий досвід свідчить, що лише надмірним підвищенням вартості тютюнових виробів та збільшенням рестриктивних регуляторних обмежень щодо їхнього обороту кардинально зменшити тютюнопаління неможливо. Потрібна довгострокова стратегія просвітницької інформаційної кампанії щодо шкідливості тютюнопаління, стимулювання та створення можливостей для здорового способу життя. Найбільш вдалі результати в цьому плані демонструють США. Їхній досвід варто вивчити та використовувати з урахуванням соціально-економічної ситуації в Україні.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]