Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.10.2021 21:42

Україна повинна надати допомогу Молдові у постачанні газу

Економіст, експерт-аналітик

Ринок газу

Дозволю собі висловити одну пораду Президенту Зе та його команді, яка для багатьох може здатись вельми контроверсійною.

Не секрет, що недолугим, відверто кримінальним викраденням Чауса з території Молодови, українська влада суттєво зіпсувала стосунки з молдовською владою.

Зараз виникла ситуація, яка може значною мірою змінити у позитивному напрямку її ставлення до України.

Газпром зараз відверто шантажує Молдову, вимагаючи передати у повну власність ГТС Молдови. Якщо молдовська влада відмовляється, тоді Газпром пропонує підписати новий контракт з постачання газу за абсурдно високою ціною у тисячу доларів і вище за тисячу м3.

Звісно, це абсолютно неприйнятна ціна, яку не витягне ні бюджет Молдови, ні бізнес, ні населення. Особливість ситуації у тому, що річне споживання газу Молдови складає лише 3 млрд м3, з яких 2 млрд споживається на окупованій території Придністров'я.

Враховуючи це, я би від імені української влади запропонував поставити один млрд м3 газу за ціною у межах 500-600 доларів за тисячу кубів саме для території, які підконтрольні владі Молдови.

А от забезпечення газом Придністров'я мають опікуватись саме можновладці Кремля. Наскільки розумію, технологічно можливо постачання газу у Молдову не через територію Придністров'я.

Так, ми самі маємо суттєві проблеми з енергетичним балансом та ризиками проходження нинішнього опалювального сезону. У той же час цей один млрд м3 газу не є критичним для України. Причому, безпосередньо на проходження опалювального сезону Молдові буде потрібно менше газу. Тому, не давши Газпрому тиснути нахабним шантажем на владу Молдови, українська держава може забезпечити не тільки покращення стосунків з Молдовою, а і сформувати потенційну можливість, щоби саме з використанням української ГТС та газових сховищ забезпечувати Молдову газом у довгостроковій перспективі.

Слід також враховувати ймовірність, що Газпром взагалі зупинить транзит газу територією України. За таких обставин постачання газу на територію Молдови встане взагалі неможливим.

До речі, можливо, Газпром тому зараз і виставляє заздалегідь абсурдні вимоги Молдові, щоби не постачати туди газ взагалі, і таким чином не мати у подальшому обвинувачень у невиконанні контрактних зобов'язань. Геополітична гра проти України та ЄС для Кремля є куди важливішою ніж постачання якихось трьох мільярдів кубів Молдові.

Причому, хочу наголосити, що ця пропозиція спрямована не на відмивання бруду з кримінальних йолопів на чолі з нашим розумово обмеженим. Дивлюсь на це виключно у контексті можливості формування позитивного ставлення до України з боку нашого південного сусіда.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]