Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.09.2021 18:29

"Укрзалізниця" невблаганно рухається до катастрофи, яка неминуче вдарить по кожному з нас

Економіст, експерт-аналітик

Укрзалізниця, корпоративне управління

Днями журналісту одного з Інтернет видань коментував ситуацію щодо «Укрзалізниці» та їхніх планів по залученню нових запозичень. Спілкування, як завжди, було доволі довгим, але що з нього потім використає журналіст, передбачати не берусь. Інколи вони взагалі те, що я пояснюю, використовують у декількох своїх статтях.

Враховуючи це, дозволю собі стисло зупинитись на тому, про що говорив. Особливо у контексті оприлюднених прогнозів Мінфіну щодо фінансових результатів діяльності нашого державного монополіста у сфері залізничного транспорту.

Прогноз Мінфіну про доходи «Укрзалізниці» (УЗ) не додав оптимізму. Базовий сценарій, прорахований аналітиками головного фінансового відомства країни, передбачає, що сумарний збиток «УЗ» у 2021 році складе 725 млн грн, у 2022-му 967 млн грн, в 2023-м — 2,62 млрд грн, у 2024-м — 724 млн грн. Але є ще і песимістичний сценарій результатів діяльності цієї державної компанії. У ньому збитки монополіста по рокам, відповідно, складуть 852 млн грн, 1,45 млрд грн, 2,84 млрд грн і 2,95 млрд грн.

Незважаючи на розгромний звіт парламентської ТСК щодо стану справ в «УЗ», уряд поки не демонструє політичної волі реформувати цю державну компанію. Отже, протягом трьох наступних років «УЗ» продовжить залишатися «чорною дірою» українського бюджету, де безслідно зникають десятки мільярдів гривень платників податків. Крім того, «УЗ» весь цей час буде близька до дефолту, а значить залишиться «бомбою уповільненої дії» для національної транспортної системи.

Крім озвучених прогнозів, Мінфін вважає, що сильна залежність «УЗ» від кредитів збережеться. Тобто, компанія три наступні роки буде працювати на «кредитній голці», беручи нові кредити, щоб оплатити старі. З прогнозів державних фінансистів можна зробити висновок про те, що в 2024 році боргова піраміда «УЗ» стане настільки хиткою, що державі доведеться в екстреному порядку вливати в компанію додаткові фінансові ресурси.

Схоже, уряд вирішив реформ «УЗ» не проводити. Надто багато можновладців та наближених до них бізнесменів зацікавлені у продовженні розграбування цієї державної компанії.

При цьому, точно можна спрогнозувати нові борги, зростаючу корупцію, низьку якість послуг і постійне підвищення тарифів, щоб хоч якось підправити фінансове становище монополіста.

Остання заява «УЗ» про намір випустити облігації на суму 200 млн доларів США під гарантії уряду красномовно говорить про пріоритети і керівництва компанії, і урядовців. Реформ серед них точно немає.

Тим часом, за підсумками 2020 року збитки «Укрзалізниці» склали 11,4 млрд грн, за підсумками першого півріччя 2021 року  — 1,4 млрд грн. На початок осені поточного року сукупний борг «УЗ» перед банками дорівнював 39,1 млрд грн. Що тут сказати? За все це доведеться заплатити приватному бізнесу та платникам податків — тобто, кожному з нас.

«Правильним шляхом» ідете, товариші!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]