Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.05.2021 01:14

Україна повинна стати на бік білоруського народу, а не фашистського режиму Лукашенка

Економіст, експерт-аналітик

Санкції проти фашистського режиму Лукашенка

Ще минулого року наголошував, що після узурпації влади, режим Лукашенка повинен всіма демократичними країнами, у тому числі Україною, підданий системній економічній блокаді.

Це передбачає введення всеосяжних санкцій проти білоруських державних підприємств та підприємств, які належать олігархам Лукашенка. Щоби було зрозуміло, ніяких інших олігархів, які є по суті гаманцями Лукашенка, у Білорусі немає.

У тому числі, необхідно передбачати так звані вторинні санкції. Тобто, під санкції повинні потрапляти також усі компанії, які прямо чи через підставні особи здійснюють торгівлю з підсанкційними підприємствами.

Крім того, ЄС та США мають ввести заборону на здійснення операцій в доларах та євро державними білоруськими банками.

Коли, по суті, фашистський режим Лукашенка не матиме фінансової можливості оплачувати карателів, він не зможе триматися.

Головним аргументом проти таких санкцій та такого підходу є те, що тоді, мовляв, Лукашенко повністю здасть Білорусь фашистському режиму Російській імперії, на чолі з Путіним.

Але після узурпації влади минулого року, Лукашенко і так повністю залежить від Путіна. І піде на будь-які злочини, щоби в якомусь вигляді, хоча б і в якості гауляйтера білоруської губернії Російської імперії, зберегтись при владі. В іншому випадку йому доведеться сісти на лаву підсудних за злочини, скоєні проти білоруського народу.

Тому, на моє глибоке переконання, Україна може та повинна піти на введення санкцій проти фашистського режиму Лукашенка, який викрадає, катує, вбиває власних громадян.

Це потрібно робити, і робити якомога швидше та жорсткіше. Бо загроза використання фашистським путінським режимом території Білорусі для здійснення терористичних актів та відкритої збройної агресії проти України буде лише зростати.

Скоєний терористичний акт, пов'язаний із захопленням пасажирського повітряного судна, лише підтверджує, якщо не почати вводити всеосяжні санкції проти фашистського режиму Лукашенка, він йтиме на ще більш брутальні злочини проти власних громадян та на ще більш кричущі порушення норм міжнародного права.

Крім того, ці санкції з боку України продемонструють білоруському народу, що українці, всім чим можуть, надаватимуть їм підтримку у боротьбі з фашистським режимом Лукашенка. Переконаний, що це наш моральний обов'язок по відношенню до братського білоруського народу, який опинився в умовах тотального терору з боку злочинних силових структур Лукашенка.

Звісно, я не маю ілюзій, що Президент Зе зі своїм корумпованим оточенням, яке до того ж пов'язане з російськими спецслужбами, готовий піти на такі санкції проти режиму Лукашенка.

Але при цьому варто, хоча б на рівні економічної аналітики, оцінити можливі загрози та втрати для української економіки в разі ухвалення рішення про введення санкцій проти білоруських державних підприємств та підприємств, які належать олігархам Лукашенка.

Ось деякі дані Держстату, які дають можливість оцінити втрати по зовнішня торгівлі товарами з Білорусію, вразі повної зупинки зовнішньої торгівлі з цією країною.

Січень-грудень 2020 року

Експорт до Білорусі — 1,335 млрд дол, загальний обсяг експорту — $49,2 млрд;

Імпорт з Білорусі — $2,874 млрд, загальний обсяг імпорту — $54,1 млрд.

Січень-березень 2021 року

Експорт до Білорусі — $305 млн, загальний обсяг експорту— $13,7 млрд;

Імпорт з Білорусі — $863,7 млн, загальний обсяг імпорту — $15 млрд.

За підсумками 2020 року:

Найбільші статті експорту до Білорусі — це “насіння і плоди олійних рослин” (10,8%), “залишки і вiдходи харчової промисловості” (10,4%), “чорні метали та вироби з чорних металів” (9,9%), “реактори ядерні, котли, машини” (7,8%), “залізничні локомотиви” (9,5%).

Найбільші статті імпорту з Білорусі — це “палива мінеральні; нафта і продукти її перегонки” (52,2% за підсумками 2020 року, “добрива”  10,1%, “засоби наземного транспорту крім залізничного” — 7,4%).

Як бачимо, такі втрати експорту та імпорту, безперечно, створюють певні, але зовсім не критичні проблеми для української економіки, у той же час будуть у незрівнянно більших обсягах нищити фашистський режим Лукашенка.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]