Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.04.2021 20:33

Мільярдні дотації та шахтарські бунти: куди веде покриття пограбування "Центренерго"

Економіст, експерт-аналітик

Ринок електроенергії.

Фінансовий дефіцит державного вугільного сектору на кінець року складе рекордних 7,3 млрд гривень. В бюджеті передбачені дотації лише 2,5 млрд грн, відповідно уже влітку країну чекають масові страйки шахтарів через відсутність коштів на виплату заробітної плати.

Арифметика очевидна. Видобуток товарного вугілля на державних шахтах в 2021 році очікується на рівні 4,7 млн т. Середня прогнозна собівартість тони товарного вугілля на держшахтах складає 3199 грн.

В бюджеті на компенсацію собівартості закладено 2,5 млрд грн — тобто 534 грн за тонну буде компенсовано з державного бюджету. Відповідно для покриття своєї собівартості державні шахти повинні продавати вугілля мінімум по 2531 грн/тонну.

Наразі, ринкова ціна на вугілля дорівнює 2100 грн/т. Відповідно до даних товарної біржі Польщі TGE, у квітні 2021 року ціна польського енергетичного вугілля з урахуванням транспортування до західного кордону України складає 2 085 грн/т. Згідно з котируваннями API2 (порт Роттердам), ціна з доставкою в українські чорноморські порти складає 2 150 грн/т (5200 ккал з фрахтом та перевалкою).

Однак державні шахти за рекомендацією Міністерства енергетики наразі продають вугілля по 1650 грн/т. Тобто, на 450-500 грн/т нижче ринкового рівня. Фактично дотаційні державні шахти сьогодні, з подачі Міненерго, самі дотують конкретного виробника електроенергії на 2,3 млрд грн щороку.

Левову частку цих коштів отримало, окутане корупційними схемами імені Коломойського, ПАТ «Центренерго». Його ТЕС отримують 80% всього державного вугілля – це близько 3,7 млн т. Ще 0,3 млн т. – державна Калуська ТЕЦ і 0,7 млн т. – інші споживачі.

Власне міністерство, змушуючи державні шахти продавати для «Центренерго» вугілля на 500 грн/т дешевше ринку, дотує цю нещасну компанію на 2 млрд грн на рік. Фактично Міненерго свідомо руйнує цілий сектор економіки для спасіння розграбованої Коломойським державної компанії.

Це можна пояснити або намаганням приховати реальні масштаби корупції в цій компанії, або це небезпечна територія, на яку зайшов Фонд держмайна, намагаючись обманути потенційних покупців «Центренерго, створивши видимість ефективності за рахунок прихованих дотацій від державних шахт.

В будь-якому випадку нічим хорошим ні для Міненерго, ні для «Центренерго», ні тим більше для державних шахт це не закінчиться. Такими темпами, уже влітку парламент буде змушений переглядати бюджет і збільшувати дотації для недопущення соціального бунту у шахтарських містечках. І це стосується тільки нестачі коштів на виплату зарплат, ні про який розвиток держшахт мова уже давно не йде.

Єдиний вихід з ситуації – негайно навести лад з реалізацією вугілля державними шахтами і припинити приховані дотаціях розграбованого «Центренерго». Не можуть державні компанії продавати вугілля комерційним структурам зі знижкою 30-40%.

Для цього треба запровадити прозору біржову торгівлю з прив’язкою до зрозумілих індикативів – будь-то індекс API2 у Роттердамі чи індекс польської біржи з врахуванням вартості доставки і перевалки.

Влада два роки тому сама віддала «Центренерго» на розграбунок Коломойському, тепер ціною цілого сектору економіки, наших податків і десятка тисяч робочих місць прагне приховати наслідки катастрофи.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]