Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.01.2021 14:36

Пан Шмигаль утратив підтримку стратегічних партнерів та кредиторів через борги "зеленим"

Економіст, експерт-аналітик

Ринок електроенергії.

Український уряд влітку 2020 року підписав меморандум з інвесторами в “зелену” енергетику. Серед них понад 400 компаній, переважно з іноземним капіталом. Є там і українські, які, зокрема, належать Ахметову, Хмельницькому та іншим. Але переважна більшість чи то прямо іноземна, чи має іноземний кредитний капітал. Денис Шмигаль урізав їм доходи, скоротивши «зелений тариф», але натомість взяв на себе, у якості прем'єр-міністра, особисто та ім'ям держави зобов’язання розрахуватися с боргами.

Це рішення далося не одразу. На прем’єра тиснули кредитори – МВФ та ЄБРР, а також посли наших стратегічних партнерів. Такий тиск мав зрозуміле підґрунтя. Левова частина інвестицій у відновлювану енергетику була вкладена іноземними інвесторами, у тому числі із залученням кредитів ЄБРР та іноземних банків. Спроба не виконувати зобов'язання, які взяла на себе українська держава, означатиме обман іноземних інвесторів та кредиторів на мільярди доларів.

Враховуючи, що проблему надвисоких тарифів на “зелену” енергетику та дуже значних прострочених боргів держави перед інвесторами було потрібно вирішувати, були ухвалені необхідні зміни до законодавства. З боргами проблема тягнулася аж до січня. І зараз, як то кажуть “на останній милі”, на спеціально виділені гроші для виплат «зеленим інвесторам», знайшлись теж охочі наживатися – в процес виплати втрутились корупційні інтереси можновладців. У хід пішли навіть документи з нелегітимним статусом, на підставі яких намагаються забрати половину грошей, які мали бути спрямовані на погашення боргів перед інвесторами «зеленої» енергетики.

Наразі, зараз є лише один діючий механізм виплати боргів за “зелену” енергетику. Державне підприємство «Укренерго» отримує кредит від держбанків. Передає державному підприємству «Гарантований покупець». Далі це ДП закриває борги. Фінансування йде з трьох держбанків – Укргазбанк, Укрексімбанк, і, звісно, Ощадбанк.

ДП «Укренерго» цільовий кредит отримало. Загалом – 10,3 млрд грн. Ця сума якраз покриває повний борг перед інвесторами. До 31 грудня минулого року держава повинна була заплатити інвесторам 9 млрд грн раніше накопиченого боргу.

При цьому, в останні дні 2020 року НКРЕКП – комісія, що регулює енергетику – неочікувано вийшла з проектом постанови (саме на літеру «П», документ, який має юридичну силу), якою пропонувала 60% грошей «зелених інвесторів» направити в інше місце. А саме – віддати на покриття боргів “Енергоатому”, які виникли через відверто корупційні продажі усього обсягу вільної електроенергії компаніям, пов'язаним з олігархом Коломойським. Звісно, зі значним дисконтом. За цією схемою, очевидно, криються особливі зв’язки цього одіозного олігарха з Офісом Президента. Тож на комісію тиснули.

Підписуватися під постановою було прямим порушенням закону і в останній момент керівник комісії Валерій Тарасюк перелякався і відступив. Однак, щоб поставити в складне положення ДП «Гарантованого покупця», йому видали т.з. Настанову (на літеру «Н») – документ-фейк, який не має жодної юридичної сили. Ним вони вимагали від держкомпанії порушити закон та утримати 50% відсотків від боргу «зеленим».

Безумовно, будь-які подібні вказівки держпідприємству «Гарантований покупець» незаконні. Воно повністю самостійне в своїй діяльності підприємство. Таким чином НКРЕКП застрахувала себе від можливого приходу силовиків з питанням – «де поділися кошти?», – та передали цю «смердючу» справу на відповідальність керівника ДП.

Така вказівка загрожує кримінальною відповідальністю за спробу розкрадання державних коштів. Тим більше, що інвестори, в разі невиконання зобов'язань, ініціюють позови до міжнародних арбітражів проти України, які вони відклали, сподіваючись виконання прем'єр-міністром Шмигалем умов меморандуму.

Для простих українців, які здебільшого не розуміють навіщо нам та “зелена” енергетика, та ще й така дорога, хочу дещо пояснити. Вона дорога тільки тому що нова. Все, що ми маємо з часів СРСР в енергетиці будувалось 50-80 років тому. Тому струм з радянських підприємств дешевий лише до моменту, коли доведеться платити мільярди доларів за виведення застарілих атомних та вугільних енергоблоків із експлуатації.

Немає ніякого вічного “Енергоатому”. Ніяких вічних ТЕС. Нова енергетика має бути безвуглеводнева та екологічно чиста. Ми маємо звільнитись від закупівель газу / вугілля / нафти та нафтопродуктів / ядерного палива з Росії. Ми не повинні постійно заповнювати на зиму склади з паливом, і слідкувати за тим, щоб те ж “Центренерго” вкотре, як і цієї зими, не провалило завдання накопичити потрібний обсяг вугілля на зиму.

Тож питання виплати боргів іноземним компаніям – це питання не лише статусу держави, інвестицій, підтримки на міжнародній арені, але й питання майбутнього України, яке на Печерських пагорбах сьогодні розмінюють на корупційні та популістські забаганки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]