Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.12.2020 17:51

Про гарні та погані новини

Економіст, експерт-аналітик

Фінансова допомога від ЄС, тариф на електроенергію та "жорсткий" карантин

Почнемо з гарних. Їх дві. 

Перша – ЄС таки вирішив надати макрофінансову допомогу у сумі 623,5 млн. євро на вельми вигідних умовах (до 2035 року, під 0,125% річних). Отримані кошти спрямують на фінансування видатків держбюджету. Який має серйозні проблеми: у листопаді Мінфін не відкривав асигнування за т.з. незахищеними статтями держбюджету (при плані 18,6 млрд. грн. факт був «нуль»), а загалом було відкрито асигнування лише на 77% від планового обсягу усіх видатків листопада. Тепер з’явився шанс на відновлення фінансування видатків розвитку держбюджету – розвиток регіонів, будівництво, ремонт тощо.

Друга - Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), хоч й не набагато (на 6%), але знизила тариф на передачу струму з січня 2021 року. Примітно, що регулятор, планував тариф підвищити. Проте був вимушений прислухатися до вагомих аргументів промисловців. Об’єктивно кажучи, складно уявити гірший час для підвищення тарифу для товаровиробників, бо за даними Держкомстату:

- промвиробництво за три квартали 2020 року скоротилося на 7%;

- реальний ВВП за січень-жовтень впав на 5,2% (при цьому за моїми оцінками падіння значно суттєвіше, бо не враховує падіння ділової активності у “тіньовому” сегменті економіки, в якій працює значна частина малого та середнього бізнесу);

- експорт за три квартали 2020 року знизився на 6,5%;

- збитки промпідприємств склали 72,4 млрд. грн.

Вважаю, зниження тарифу на передачу електроенергії для бізнесу кроком у правильному напрямку – зниження тарифного навантаження на бізнес дає йому певну надію на покращання умов роботи.

Проте, разом з гарними новинами є і погані. Уряд таки вирішив вводити “жорсткий” карантин, і вже визначився зі строками. Він буде введено – з 8 по 24 січня наступного року.

У мене є великі сумніви в його доцільності. Поширення епідемії коронавірусу він не зупинить. Поки не виникне так званого “колективного імунітету” зупинити захворюваність на COVOD19 не вдасться. При цьому міністерство охорони здоров’я протягом попереднього півріччя не забезпечило формування додаткових потужностей до значного збільшення захворілих, і навряд чи спроможно буде це зробити протягом наступного місяця. Очевидно, що введення “локдауну” лише створить для бізнесу значні проблеми.

Зважаючи на це, розмір зниження тарифу на передачу струму виглядає недостатнім. Сподіваюсь, що НКРЕКП розуміє це і прийме рішення щодо більш серйозного зменшення тарифу на передачу струму. Принаймні, потенціал для цього є – у поточному році регулятор відверто «перегнув» з тарифом на передачу струму, підвищивши його у декілька етапів у два рази.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]