Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.08.2021 20:37

Бізнес та податківці – скоріше партнери, ніж опоненти: підсумки "екватору" 2021 року

Керівник Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків, кандидат економічних наук

Принцип партнерства, який ми заклали у роботі з великими платниками податків, вилився в зростання надходжень податків у регіоні. Податкове навантаження вирівнюється, якість адміністрування покращилася

Я вже зазначав у своєму блозі, що запорукою ефективного податкового супроводження великого бізнесу є кваліфіковане надання платникам податків адміністративних послуг. З цією фундаментальною метою у нас – Східному міжрегіональному управлінні ДПС – сформовано пул досвідчених консультантів, які взаємодіють із великим бізнесом практично 24/7. 

Це дозволило завершили перше півріччя 2021 року на мажорній ноті. Ми не лише стабілізували ситуацію із надходженнях податків у центрально-східному регіоні, а й побачили тенденцію їхнього зростання. Найкраще про це свідчать цифри. 

ДЕРЖАВНИЙ БЮДЖЕТ 

За січень-червень 2021 року управління забезпечило надходжень до бюджету України на 35,3 млрд грн. Це на понад 70% більше, ніж за аналогічний період 2020 року. 

Загалом із початку року представники великого бізнесу східного регіону сплатили 12,3 млрд грн податку на додану вартість, що на 18% більше показника минулого року. Фактичні надходження податку на прибуток за перше півріччя перевищили минулорічні утричі, становивши 18 млрд грн. 

Лише за другий квартал спостерігається майже п’ятикратне зростання прогресу декларування податку на прибуток у порівнянні з минулим роком. Це – найкраща відзначення нашої відкритості до бізнесу та ефективності нашого адміністративного апарату. 

Фактичні надходження податку на прибуток за перше півріччя перевищили минулорічні утричі 

Декілька слів про інші базові показники. Так, з акцизу на імпортованих на територію України підакцизних товарів Східним міжрегіональним управлінням забезпечено зростання на 57% або 114,5 млн грн. Від акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів спостерігається зростання на 5,6% або 81,6 млн грн. З плати за землю - на 31,7% або 59,2 млн грн. З рентної плати за спеціальне використання води ми побачили зростання вчетверо - з 3,5 до 14,2 млн грн. 

Як цього вдалося досягти за умов притаманній періоду коронакризи економічної рецесії? – Лише за рахунок налагодження партнерських відносин та заохочення великого бізнесу до добровільної сплати податків і зборів. Ми відкриті до партнерства, і підприємці це цінують. 

Зокрема, найбільші суми надходжень у першому півріччі 2021 році до зведеного бюджету забезпечено платниками таких фінансово-промислових груп як-от SCM/Метінвест, АТБ та SCM/ДТЕК. 

По суті, це процес вирівнювання податкового навантаження на бізнес та підвищення дисципліни адміністрування податків, який напряму залежить від організації взаємодії з місцевими органами виконавчої влади. І, врешті-решт, нам це вдалося! 

Це процес вирівнювання податкового навантаження на бізнес та підвищення дисципліни адміністрування податків 

МІСЦЕВИЙ БЮДЖЕТ 

До місцевого бюджету великі платники податків, які обслуговуються у нашому Управлінні, сплатили в першому півріччі 3,1 млрд грн, що на 76% більше, ніж за аналогічний період минулого року. 

Основа місцевих бюджетів, традиційно – податок на прибуток та податок на доходи фізичних осіб. За перше півріччя найбільше сплачено до місцевого бюджету податку на прибуток – 1,8 млрд грн, та податку на доходи фізичних осіб – 920 млн грн. 

Із земельного податку до місцевого бюджету перераховано 246 млн грн та 89,8 млн грн акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів. 

ВІДШКОДУВАННЯ ПДВ 

Ми спрямовуємо зусилля на покращення якості адміністрування ПДВ для того, щоб сумлінні підприємства отримувати відшкодування ритмічно. Це вкрай важливо для побудови сталих партнерських відносин з великим корпоративним сектором. 

Так, впродовж січня-червня 2021 року, згідно з деклараціями, заявлено бюджетного відшкодування ПДВ на 18,3 млрд грн, що на 400 млн грн більше, ніж у минулому році. 

За результатами документальних перевірок складено 23 акти перевірок за 12 суб’єктами господарювання і відповідно зменшено безпідставно заявлене бюджетне відшкодування ПДВ на 201,3 млн грн. 

СУДИ та САНКЦІЇ 

Загалом юристами Управління у підзвітний період забезпечено отримання рішень на користь податкового органу на загальну суму 3,8 млрд грн. 

За результатами організації позовної роботи в судах у першому півріччі забезпечено отримання рішень на користь держави на суму 3,7 млрд грн, що свідчить про якісну доказову базу, на якій ґрунтуються висновки актів перевірок податкового органу. 

Окрема важлива стаття податкового менеджменту – мінімізація заборгованості платників податків за регулярними сплатами та зборами. Тут Управління досягло доволі значних фактичних результатів. Приміром, додаткові надходження до державного бюджету за рахунок погашення податкового боргу становили за означений період 583,8 млн грн. Це 141% від того рівня, який було рекомендовано ДПС для досягнення мінімальних прогресивних показників з адміністрування податкової заборгованості. 

Забезпечено отримання рішень на користь податкового органу на загальну суму 3,8 млрд грн. 

ЦИФРОВІЗАЦІЯ 

Ми щоденно працюємо над тим, щоб податки сплачувати було зручно – зокрема з використанням онлайн-платформ. Не знімаючи пріоритети з розвитку персональної комунікації підприємців із сервісним центром Міжрегіонального управління. 

Зокрема, з початку року нами було надано 2297 адміністративних послуг. Переважно з реєстрації реєстраторів розрахункових операцій. Усі послуги надано в електронній формі. Про якість та оперативність надання адміністративних послуг платникам податків засвідчує цілковита відсутність рекламацій. 

Отже, підсумовуючи результати «екватору» 2021 року, можна зазначити, що попередні стереотипи, коли бізнес та податківці сприймалися одне одним як непримиренні вороги, остаточно зруйновані та залишились у минулому. 

Ми стали партнерами і разом продовжуємо шлях до формування нової податкової культури з якісним сервісом, відсутністю бюрократії, а натомість на засадах відкритої комунікації. Ми всі дорослішаємо, і з цим приходить розуміння, що коли бюджет наповнюється, країна розвивається.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]