Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.01.2022 13:44

Чому варто довіряти благодійним фондам?

PR-менеджер благодійної платформи dobro.ua

Допомога через благодійні фонди - це єдиний спосіб чесної прозорої благодійності, де ви не будете ошукані

Жоден з нас не став би радіти, якби його обманули. Особливо неприємно, коли мова йде про гроші. Більше того, якщо вас обдурять одного разу, то можливо наступного ви вже не повірите навіть тому, хто казатиме правду.

Так буває, що люди, які сповнені бажання допомагати й робити добрі справи натрапляють на шахраїв у мережі. Окрім того, що ви достеменно не можете знати чи справжня історія тієї дитини, якій ви хочете перерахувати кошти на лікування, ви ще й гадки не маєте, скільки насправді коштів уже зібрано і скільки з них реально буде витрачено на зазначене лікування.

Ми можемо лише підозрювати, як чинитимуть батьки або волонтери, які зібрали на лікування дитини більшу суму, ніж необхідно. Ми не можемо ані дізнатися правду, ані проконтролювати. Хибно вважати геть усіх чесними, порядними та відкидати можливість зловживання довірою. Досить ризиковано покладати очікування на людину, яка знаходиться у стресі, а батьки дітей, які потребують допомоги, в ньому живуть. 

З іншого боку цієї історії знаходяться благодійні фонди, які виступають гарантами чесності, ефективності та безпеки ваших коштів. Юридичні особи (фонди) чи не єдині, до діяльності яких можна офіційно мати претензії. Фонд, на відміну від примарних історій з фейсбуку, реально існує, звітує про свою діяльність до податкової та може нести реальну відповідальність за протиправні дії у юридичному полі. 

Уявімо ситуацію, у якій кошти на допомогу дитині зібрано, але дитина цієї допомоги вже не потребує. Ви точно впевнені, що людина якій ви надіслали кошти на картку у такому випадку надішле вам кошти назад або прозвітує про їхнє альтернативне використання?

У фондів та благодійних платформ на такий випадок є процедура з перенаправлення зібраних коштів. Тобто, якщо мета зібраного проекту не може бути досягнута (лікування вже не потрібне, кошти зібрани з інших джерел, змінилась мета чи протоколи лікування, смерть підопічного та інше), кожному благодійнику, який зареєструвався при перерахунку благодійних коштів або залишив свій мейл, приходить лист, який  інформує про виявлені обставини. А благодійник має 14 робочих днів на самостійне перенаправлення благодійних коштів з одного проекту благодійного фонду на інший. Все це робиться швидко та зрозуміло. 

Ви, як благодійник, маєте знати, що відповідальний фонд не припинить інформувати вас про долю ваших коштів, попри те, що ви їх вже перерахували і вони знаходяться на рахунку фонду. Адже ваша увага та довіра - найдорожча валюта будь-якого благодійного проекту.

Допомога через благодійні фонди - це єдиний спосіб чесної прозорої благодійності, де ви не будете ошукані, а ті, кому допомога потрібна - її отримають. 

Будьте обачні та обережні. Підтримуйте тільки ті благодійні проекти, в яких зрозуміла й досяжна мета, де люди ведуть прозору та відверту комунікацію.

Обирайте тих, кого можна проконтролювати та перевірити. Тільки так ми справді зможемо створити світ, де кожен може безпечно робити добрі справи. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]