Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.02.2023 18:37

Що робити українцям, які проживають в Європі?

Керівник компанії AZ Legal Group, адвокат, сертифікований медіатор

Про ринок праці, податки та інформаційну підтримку України

Вже майже рік українці вимушено покинули свої домівки та стали вимушено переміщеними особами, отримали статус тимчасового захисту в країнах Європейського Союзу. 

Майже 8 місяців перебуваючи в Республіці Австрія маю комунікації з представниками інституцій, які займаються біженцями та мігрантами. При постійній комунікації вбачається наскільки велика різниця між українцями та іншими націями.

В країнах Європейського Союзу українці наразі мають доступ до ринку праці. Про те, як цей доступ організований і які пропонують вакансії в кожній країні відрізняється. В більшості українцям пропонують робітничі спеціальності, які не відповідають високій кваліфікації українців та досвіду роботи. Інтеграція на ринок праці ускладнюється особливістю мов кожної країни та вимог до підтвердження кваліфікацій. 

Понад 8,13 мільйона людей виїхали з України за кордон з початку війни. У європейських країнах зареєстровано 7,86 мільйона осіб, у тому числі 2,85 мільйона в Російській Федерації, 1,54 мільйона в Польщі, 1,02 мільйона в Німеччині, 472 000 в Чехії, 173 000 в Італії та 159 000 в Іспанії. Сполучене Королівство є однією з небагатьох європейських країн, які вимагають від українців в'їзних віз; загалом до Великої Британії прибуло 152 200 власників українських віз. https://www.unodc.org/documents/data-and-analysis/tip/Conflict_Ukraine_TIP_2022.pdf

Що стосується біженців з країн Сходу, то їх доступ до ринку праці абсолютно відрізняється від наших умов. Більшість біженців з країн Сходу знаходяться на повному утриманні європейських держав.

Розбираюсь в цих ситуаціях, з’ясувалось, що більшість дітей біженців з країн Сходу не знають рідної мови, батьки цих дітей не вміють писати, мов не знають, мобільними телефонами користуватись фактично не можуть. Більшість з них бачили війну майже все своє життя. Тому для країн Сходу більше програм інтеграції, навчання та фінансової допомоги. 

За результати звітів  Управління ООН з наркотиків і злочинності (UNODC) було зафіксовано, що в довоєнні роки українці були серед лідерів за кількістю виявлених осіб, які нелегально проживали, нелегально в'їжджали та використовували підроблені документи в ЄС. 
Інформація, надана Європолу у 2022 році, свідчить про виявлення в ЄС потенційних випадків контрабанди, пов'язаних із використанням підроблених українських документів, зокрема посвідчень особи, водійських прав, паспортів та дозволів на проживання, не українцям для в'їзду та отримання статусу тимчасового захисту. Однак не зрозуміло, чи були до цього причетні контрабандисти (треті особи, які сприяли наданню таких документів).https://prd.frontex.europa.eu/document/risk-analysis-for-2022-2023/ На території країн ЄС розпочаті кримінальні провадження. 

Тобто зловмисники почали використовувати нашу біду, щоб займатись незаконними діями.

Необхідно зазначити, що рівень освіти українців виявився високим порівнюючи з іншими країнами. Наявність високих soft skills в українців стали великим здивуванням для європейців. Майже рік був потрібний для керівництва країн ЄС, щоб визнати, що українці не є обузою для країн ЄС. Ми стали їх можливістю наповнення економік. Для деяких країн ЄС ми стали джерелом покращення демографічної ситуації та навіть надією на розвиток їх країн.

Важливо відмітити, що більшість українців, які знаходяться в ЄС наразі вважаю своїм обов'язком відстоювати податкове резидентство України, щоб наповнити бюджет України для фінансування Збройних сил України. Економічно сильна країна здатна швидко перемогти ворога. 

Фактично мільйонне переміщення українців в Європу поставило питання не тільки про безпеку, а також про формування змін на світовому ринку праці та податкових систем, постає необхідність дотримання принципу справедливого оподаткування вже в інших вимірах. 

Щодо вирішення проблеми подвійного оподаткування вимагає збалансованих кроків, які мають бути зроблені зараз. В існуючих умовах недоцільно змінювати міжнародні конвенції про уникнення подвійного оподаткування. Але питання щодо недопущення Україною втрати своїх податкових резидентів потребує активних дій не тільки від України, а і від Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Поки наши урядовці активно працюють з міжнародними партнерами і роблять це максимально ефективно, українці, які наразі перебувають в Європейському Союзі повинні сформувати інформаційний посил щодо побудови якісного європейського ринку праці та запровадження принципу справедливого оподаткування осіб, які отримали статус тимчасового захисту в ЄС.

Фактично ми сьогодні формуємо нові норми та принципи життя в Європі, про які раніше не знали європейці. Україна та Європа повинні перемогли у війні, тому треба діяти спільно в усіх напрямках!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]