Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.01.2021 13:09

Найважливіші законопроекти пленарного тижня (26 – 29 січня)

Юристка Офісу простих рішень та результатів. Senior Associate в "American Political Services"

Протягом пленарного тижня народні депутати розглянули 35 законопроектів, з них прийняли 10 - в цілому, 14 - за основу. Про найважливіші з них - в статті.

Серед прийнятих в цілому: 


Проект Закону №3612 "Про народовладдя через всеукраїнський референдум"

 Законопроект визначає правові засади та порядок ініціювання, організації та проведення всеукраїнського референдуму:

● предмет референдуму – затвердження закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, XIII Конституції, питання загальнодержавного значення, зміна території України (референдум призначається ВРУ) та втрата чинності законом України або окремими його положеннями;

● не можна провести референдум з питань податків, бюджету та амністії, а також питань, які віднесені до компетенції органів правопорядку;

● референдум за народною ініціативою призначається указом Президента (на вимогу не менш як 3 млн громадян України, за умови, що підписи зібрано не менш як у 2/3 областей і не менш як по 100 тис. підписів у кожній з них);

● питання референдуму повинно мати чітке і зрозуміле формулювання, що не допускає різних тлумачень, і відповідь на нього має бути “так” або “ні”;

● Конституційний суд здійснює контроль щодо відповідності Конституції питання референдуму;

● передбачається можливість запровадження електронних процедур під час організації і проведення референдуму, в тому числі електронних голосувань;

● референдум не можна призначати і проводити під час воєнного чи надзвичайного стану.

Проект Закону №3087-д "Про Бюро економічної безпеки України"

Законопроект створює Бюро економічної безпеки – єдиний правоохоронний орган, який відповідатиме за боротьбу з економічними злочинами. Йому будуть передані повноваження податкової поліції та економічних підрозділів СБУ і Національної поліції.

Детективи інформаційно-аналітичного підрозділу не матимуть повноважень застосовувати поліцейські заходи. Загальна чисельність працівників Бюро – до 4 000 осіб.

Директора призначає Кабмін за поданням прем’єр-міністра за результатами відкритого конкурсу. Термін його перебування на посаді – 5 років і не більше двох термінів поспіль.

Конкурсна комісія складатиметься з 9 осіб: 3 – від РНБО, 3 – від ВРУ та 3 – від Уряду.

Проект Закону №4672 "Про внесення змін до додатка № 3 Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо компенсації у зв'язку з підвищенням тарифів на електричну енергію"

Законопроект запроваджує бюджетну програму на 1,4 млрд грн для компенсацій населенню у зв’язку з підвищенням тарифів на електроенергію.

Її отримують ті, хто проживає у будинках з електроопаленням та багатоквартирних будинках без газу або без централізованого теплопостачання. А також багатодітні, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

Проект Закону №4613 "Про внесення змін до Закону України “Про лікарські засоби” щодо державної реєстрації лікарських засобів під зобов’язання"

Законопроект спрощує процедуру реєстрації вакцини проти COVID-19.

Вакцину можна реєструвати в прискореному режимі за умов: наявності даних про успішне проведення доклінічних випробувань; якщо дозвіл на екстрене застосування вакцини вже виданий компетентним органом хоча б однієї країни, серед яких: США, Великобританія, Швейцарія, Японія, Австралія, Канада, Китай, Індія або ЄС; відома (потенційна) користь ліків переважає відомі (потенційні) ризики їх використання.


За основу прийняли наступні законопроекти: 

Проект Закону №4241 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості"

Законопроект унормовує стягнення заборгованості за кредитом (позикою). Запроваджуються правила етичної поведінки колекторів. Встановлюється система державного контролю за дотриманням таких правил.

Національний банк отримує контрольні повноваження та право розгляду скарг громадян.

Порушників позбавлятимуть права здійснювати стягнення.

Проект Закону №4278 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях)"

Законопроект дозволяє отримувати без сплати ПДВ замовлення з зарубіжних інтернет-магазинів на суму до 150 євро (зараз – до 100 євро).

Податок потрібно сплачувати лише з частини вартості, яка перевищує 150 євро (тобто, якщо замовлення на 160 євро, то ПДВ нараховується лише на 10 євро).

Проект Закону №3196-д "Про внесення змін до Закону України “Про Службу безпеки України” щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України"

Законопроект реформує та посилює інституційну спроможність СБУ. Він замінює закони України “Про Службу безпеки України” і “Про загальну структуру і чисельність Служби безпеки України”, якими наразі регулюється діяльність СБУ.

Посилюється контррозвідувальний та антитерористичний напрямки діяльності СБУ. Розширюються повноваження щодо застосування сил та засобів проти терористичних організацій, незаконних збройних формувань і транснаціональних злочинних угруповань. Надаються повноваження проводити спеціальні інформаційні операції та протидіяти проведенню таких операцій проти України.

Ліквідовуються спецпідрозділи СБУ по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю. Обмежується правоохоронна функція СБУ шляхом поступової (до 2024 року) передачі функції досудового розслідування до ДБР. Часткова демілітаризація СБУ з переходом на спеціальні звання.

Проект Закону №3822 "Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності"

Законопроект запускає перетворення Державного концерну “Укроборонпром” в акціонерне товариство. Передбачається три етапи реформування Концерну:

1 - підготовка учасників Концерну до реорганізації;

2 - перетворення учасників Концерну на господарські товариства або ТОВ;

3 - перетворення Концерну в АТ, прийняття відповідного рішення Кабміном та затвердження статуту.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]