Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.10.2014 10:07

Лоукости: вид, що вимирає. Змиримось?

Лідер громадського руху "Ми разом"

Саме зараз час займатись питаннями лоукостів і авіабізнесу загалом. Бо коли ми повернемо Крим, дамо відсіч російським загарбникам і возз’єднаємось з українцями Луганської та Донецької областей, ми захочемо жити цивілізовано, по-європейські. З дешевими і зр

Це був вечір. Я проводжав свою знайому на авіарейс у київському аеропорту «Жуляни». І оскільки питання транспорту мені близьке (з 2001 року набував досвіду роботи у транспортній сфері), я одразу звернув увагу, як мало рейсів здійснюється з аеропорту.

Разом з тим значна їх частина виконується авіакомпаніями-лоукостерами переважно в туристичних напрямках (Єгипет, Туреччина, ОАЕ). Скажіть, де обіцяні перевезення по містах України? Де обіцяна можливість дешево злітати по каву до Львова? По футбол у Донецьк?

Лоукости до України

                                                                                      Джерело: Capital.ua

Відтоді я почав цікавитись темою лоукостів і спілкуватись з компетентними людьми. Ситуація на цю хвилину така. Ми швидкими темпами набуваємо статус справжніх європейців, але дешево і швидко дістатись Європи – це ще мрія більшості українців. Чому лоукости пропонують нам злітати в Анталію, але не пропонують відвідати Одеську оперу?

На даний момент є дві головні причини.

1)    По-перше, значна частина авіаринку України належить найбільш успішному сьогодні олігарху – Ігореві Коломойському. З того часу як дніпропетровець у 2007 році створив Українську авіаційну групу та злив з нею вже збанкрутілі «Аеросвіт», «Донбассаэро» і ще активну «Розу ветров», ринкова доля олігарха сягнула 60%. Звісно, монополізм ніколи не мириться з бажанням нових гравців вийти на арену. Тому ніякої конкуренції і ніякого розвитку. Час для різкого старту в 2014 році – упущено.

2)    По-друге, сьогодні в Україні діють лише шість лоукостерів: угорська Wizz Air , норвезька Norwegian Air Shuttle , турецькі   PEGASUS Airlines та Onur Air, арабські Flydubai і Air Arabia . Чимало інших європейських авіаперевізників хотіли відкрити для себе український ринок, але їхні потуги розбивались об бюрократизм аеропортів і закостенілість системи дозвільних процедур. Лоукостери і звичайні авіакомпанії сплачують однаковий, доволі високий аеропортовий збір. Жодного індивідуального підходу. Радянська « уравниловка ». Здається, саме зараз час подумати про диференційований підхід до зборів.

P . S . Люди обнадійливо дивляться у бік Європи. Але поки бюджетний авіабізнес і держструктури не домовляться, мало хто з українців зможе просто вилетіти на вихідні у, наприклад, Краків і скуштувати там журека. Чи прогулятись Дніпропетровськом.

В Радикальній партії Ляшка є конкретний план, як реорганізувати транспортну сферу в Україні так, щоб її порівнювали з Німеччиною, а не з Росією чи Білоруссю.

Ми переконані, що саме зараз час займатись питаннями лоукостів і авіабізнесу загалом. Бо коли ми повернемо Крим, дамо відсіч російським загарбникам і возз’єднаємось з українцями Луганської та Донецької областей, ми захочемо жити цивілізовано, по-європейські. З дешевими і зручними лоукостами під рукою.     

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]