Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.03.2013 17:54

«Купiвля в групі». Що це таке?

Незалежний фінансовий радник

Останніми днями по всім телеканалам пройшла серія сюжетів про людину, яка відчаї напала з ножем на представника кредитної програми «Альянс Україна» по суті «купівлею в групі», а по юридичним ознакам це ПП «Грандфінресурс». Але чомусь всі журналісти в сюж

Схема народилась в далекі 70 роки в Аргентині. Сутність ідеї – в самій назві: люди, які не можуть собі дозволити придбати (взяти в кредит) товар тривалого вжитку, створювали групи взаємного кредитування. В Аргентині дана система дуже жорстко контролюється державою. В більшості країн Європи такий варіант надання послуги заборонений як такий, що вводить споживача в оману. В нашій країні даний вид послуг контролюється  Національною комісією, що здійснює державне регулювання в сфері ринків фінансових послуг.

При звернені в такі установи, Адміністратор групи пропонує громадянам, яким не вистачає коштів на купівлю будь-якого товару, створити групу для об’єднання коштів на його сумісну купівлю. Учасники групи повинні щомісяця вносити заздалегідь визначену суму у вигляді платежу, а також щомісячний відсоток за участь в групі. Він додається до платежу та становить від 1 до 5 % суми, яку зобов’язаний внести учасник групи. 

Розподіл товару, на який назбирала гроші група, відбувається у три етапи: пасивний, активний та авансовий.

Пасивний передбачає розіграш щомісячної лотереї серед учасників групи, власник щасливого білета отримує бажаний товар.

Активний: учасник групи вносить більш ніж два платежі за місяць, шанс одержати товар поза чергою. При цьому адміністратор групи не повідомляє, які із учасників мають той чи інший пріоритет в отриманні товару.

Авансовий: оплата суми, що перевищує половину вартості товару, є стовідсотковою гарантією швидкого його отримання.

Таким чином, кожен учасник через деякий час має отримати товар, на який він підписався при вступі в групу. Припинення діяльності групи відбувається тільки після отримання товару всіма учасниками групи.

Давайте порахуємо, скільки приблизно буде коштувати віртуальний товар при участі в такій схемі.  Візьмемо за основу товар вартістю 15 000 грн.

1. Стартовий внесок – 500 грн. (це плата за участь в групі, до вартості товару вона не входить).

2. Термін участі становить 7 років чи 84 місяця. 15000 грн./84 місяця = 178,57 грн., це наш щомісячний платіж за товар.

3. Страхування життя. Ця послуга є обов’язковою. Обираємо середній тариф та страховку на суму 75000 грн. Платіж за такою програмою становить на рік 403 грн. Місячний тариф: 403 грн. /12 міс. = 33,58 грн., чи дуже часто плата береться на перед я умови участі в програмі, в нашому випадку становить 2821 грн.

4. Плата за адміністрування групи. Беремо середній відсоток – 1% від вартості нашого товару. Це становить: 15000 грн. / 100 % = 150 грн. на місяць.

5. Банківські послуги за проведення платежу: 10 грн.

6. Також виникнуть витрати при отримані товару: нотаріальні послуги, отримання довідок, виписок і всякого роду підтверджуючих документів, які нам потрібно зібрати за невеликий термін часу, який буде вказано в договорі. Вирахуємо наш щомісячний платіж:

178,57 грн. + 33,58 грн. +150 грн+10 грн. = 372,15 грн.

За рік у нас виходить:

372,15 грн. х 12 міс. = 4465,8 грн.

А за сім років сума вийде: 4465,8 грн. х 7 років = 31260 грн. Додаємо наш перший платіж – 500 грн., накладні втрати, які виникнуть при отримані товару, оцінимо їх в 10% від вартості товару – 1500 грн.

Загальна сума у нас вийде 33260,6 грн., це за умови, що все буде відбуватися саме так, як запланували.

Але існують декілька невеликих «АЛЕ», які прописані саме в договорі: якщо вартість товару буде збільшуватися, то і Ваш платіж також буде автоматично збільшуватися. Якщо Ви перестали платити, автоматично Ваше першочергове право отримання товару переходить до іншого, а так звана лотерея проводиться без Вашої участі. Якщо у Вас виникне бажання розірвати договір в судовому порядку та повернути вкладені гроші, то в кращому випадку вони будуть повернені після закриття групи, а коли це станеться – невідомо. При виході з групи гроші, які Ви туди сплатили, не повертаються.

Отже, згідно договорів «купівлі в  групі» існує велика кількість «ЯКЩО».

Щоб таких випадків більше не було, перед тим як скористатися фінансовою послугою потрібно проаналізувати всі «за» і «проти», а державні контролюючи органи тут не причому, читати потрібно умови договорів які підписуються.

А журналістам повинно бути соромно, за те що вони не розібравшись в чому справа, роблять такі не професійні сюжети та створюють соціальну напругу в суспільстві на голому місці.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]