Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.01.2024 19:46

Економіка, право, дизайн та математика: що має знати маркетолог

Head of Marketing, Colobridge GmbH

Які тільки сфери не приходиться опановувати маркетологу, щоб якісно виконувати свої обов’язки.

Майже нікому з роботодавців не цікаво, чи маєте ви профільну освіту з маркетингу. Але всім важливо, щоб ви добре виконували свої обов’язки, а задля цього ви маєте стати економістом, аналітиком, піарником, продакт-менеджером, а ще вміти користуватися сотнями дуже різних сервісів. Пропоную чек-лист скілів маркетолога, створений на основі власного досвіду. Це те, з чим мені доводиться стикатися ледве не щоденно — колеги мене зрозуміють, а ті, хто прагнуть опанувати цю професію з нуля, точно отримають корисну інформацію.

Макроекономіка

Ринок товарів та послуг — місце, де відбувається формування попиту та пропозиції. А маркетологу життєво необхідно розуміти, наскільки товари чи послуги, просуванням яких він займається, мають попит серед покупців, та залежно від цього будувати комунікацію з потенційними клієнтами.

Економіка підприємства

Маркетинг дозволяє привести кількісні та якісні характеристики продукції у відповідність до реального попиту. Крім того, маркетологу цей напрямок необхідний для розуміння ролі маркетингу у всіх бізнес-процесах підприємства.

Unit-економіка

За допомогою неї маркетологу потрібно знайти точку беззбитковості запуску активності та правильно її підрахувати. Це дозволить зрозуміти, чи є конкретні маркетингові кампанії ефективними та чи варто інвестувати в них надалі. 

Статистика та аналітика

Вміння проводити якісні та кількісні дослідження користувачів продукту, зводити докупи цифри, визначати результати своєї праці, знаходити кореляцію (взаємозв’язки та залежності) — маст хев для маркетолога. Пришвидшити роботу допоможе гарне володіння функціями Excel та Google Таблицями.

Реклама

Знаю, що для багатьох реклама та маркетинг — це тотожні або дуже близькі поняття. Це не так, але маркетолог має розуміти, як в його роботі допомагає реклама, отримувати з неї користь і та використовувати її для ефективних комунікацій з потенційними клієнтами.

SMM

Зважаючи на те, скільки часу наші клієнти проводять в соцмережах, додаткових пояснень цей пункт не потребує.

Маркетингова стратегія

Маркетологу потрібно знайти правильне місце, правильний продукт і правильних людей, а потім виділити те, що опиниться на перетині цих множин. Все це розтягнеться на 2-6 місяців і завершиться складанням маркетингового плану та бюджетуванням на наступний рік.

Project-management

Маркетологу точно прийдеться працювати з різними людьми як в штаті, так і на аутсорсі — наприклад, залучати аудиторів, спеціалістів з PPS та піару, дизайнерів тощо.

Researching 

Маркетолог повинен швидко знаходити потрібну інформацію та робити фактчекінг. В основному це стосується вивчення ринку конкретного продукту, але можуть виникати інші, найнеочікуваніші задачі з суміжних сфер.

Робота з CRM

З великою ймовірністю маркетолог буде користуватися CRM-системою, тому його задачею буде зрозуміти, яку користь цей інструмент може принести саме в його діяльності.   

Дизайн, копірайтинг та трохи програмування

Тут все просто: маркетолог буде взаємодіяти з відповідними спеціалістами, ставити їм завдання та перевіряти їх. Добре, якщо при цьому всі один одного розуміють та зможуть бути почутими.

PR-комунікації

В ідеальному світі цим займаються піарщики, але, по-перше, часто такої посади просто нема в компанії, а по-друге, у маркетолога все одно має бути базове розуміння того, що таке та як працюють PR-комунікації.

Юриспруденція

Коли-небудь у директора з маркетингу, і просто маркетолога настане момент, коли потрібно буде відправити комусь на підпис перший договір. А для цього його необхідно розуміти, щоб потім сперечатись про нього з підрядником та обговорювати зі штатним юристом.  

Мільйон різних сервісів

Насправді всього кілька десятків, але цифра невпинно росте щотижня. Маркетологу точно необхідно знати та користуватися різними інструментами Google (Analytics 3.0 та 4.0, Data Studio, BigQuery, Search Console), інші сервіси для вебаналітики, SEO-сервіси (SEMrush, Serpstat). Окремо виділю інструменти для роботи з email-розсилками. І не забуваймо про те, що особисті кабінети популярних онлайн-сервісів від того ж Google, Bing, Yahoo, а також соцмережі типу LinkedIn мають дуже різні за наповненням та налаштуваннями особисті кабінети, я яких ви також маєте почуватися впевнено. 

Підсумки

Щодня маркетолог робить те, чого не робив раніше. Йому потрібно постійно прокачувати hard і soft skills вчитися користуватися новими та змиритися з регулярними оновленнями звичних інструментів (взяти хоча б Google Analytics 4 або Facebook). Водночас недостатньо засвоїти все незнайоме — важливо навчитися швидко застосовувати це на практиці й здобувати результати. Іноді виникають доволі непередбачувані виклики — наприклад, колись мені прийшлося наново вчити математику за 9 клас, аби підтягнути навички роботи з цифрами: вони потрібні для розрахунку різних показників.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]