Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.06.2016 13:18

Мобілізація боротьби з корупцією на митниці

Юрист, аналітик

Уряд схвалив рішення про створення при Міністерстві фінансів Міжвідомчого цільового центру та 20 мобільних груп для боротьби з корупцією на митниці. Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров стверджує, що це вагомий крок у реформуванні митни

Уряд схвалив рішення про створення при Міністерстві фінансів Міжвідомчого цільового центру та 20 мобільних груп для боротьби з корупцією на митниці. Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров стверджує, що це вагомий крок у реформуванні митниці.

Документ цікавий не стільки рівнем оплати праці (керівник міжвідомчого цільового центру буде отримувати 50 тис. грн на місяць; старший зміни Центру і старший мобільної групи – 40 тис. грн, інші члени мобільної групи – 30 тис. грн), скільки підвідомчістю та повноваженнями відповідної структури.

Передбачається створення міжвідомчого цільового центру з попередження та виявлення фактів порушення законодавства з питань державної митної справи (далі – центр). Утворюється він при Міністерстві фінансів України, а основною метою його є координація дій спільних мобільних груп. І центр, і мобільні групи складаються з представників ДФС, Держприкордонслужби та Нацполіції. Розміщуватиметься він у ДФС, з бюджету витрат на котру і забезпечуватиметься його матеріально-технічне забезпечення, а оплата праці, про яку йшлося вище, здійснюватиметься за рахунок коштів, виділених на фінансування того відомства, яке делегувало відповідного члена групи.

Керівника центру затверджує Кабмін за поданням Мінфіну, а ось персональний склад формується за пропозиціями керівників відомств, тобто ДФС, Держприкордонслужби та Нацполіції.

У складі центру будуть створені: аналітична група — не менше 6 ос. чотири зміни з цілодобовим режимом роботи у кількості 5 осіб (ДФС-3, і по 1 особі від Нацполіції та Держприкордонслужби). Старший зміни за результатами аналізу визначає об’єкт перевірки; мобільну групу, яка здійснюватиме відповідні заходи; готує доручення підписує та доводить до виконання.

Групи повинні виконати доручення, попередити та виявити порушення законодавства з питань держмитної справи, організувати процес документування виявлених порушень, інформувати центр про результати.

Так, центр із метою виконання свої обов’язків має право доступу до баз даних, а також зможе надавати мобільним групам доручення щодо зупинки транспортних засобів, проведення огляду, переогляду, створення тимчасових зон митного контролю, відбору зразків товарів та направлення їх для проведення досліджень, експертиз до НДЕКЦ при МВС України, спецлабораторій із питань експертизи та досліджень при ДФС України.

Представники мобільних груп наділені правом складати протоколи про порушення митних правил митницею, у зоні діяльності якої виявлено порушення. Мобільні групи функціонують у складі 4 осіб 2 від ДФС і по одній від інших відомств.

Загалом, якщо дивитися на механізм та алгоритм, основний ефект від роботи таких груп забезпечуватиметься ефектом несподіванки та оперативністю.

Дозволяє припустити невисоку ефективність таких груп те, що вони залишатимуться працівниками тих відомств, які їх делегували, тобто подолання корупції як такої на митниці здійснюватиметься руками колег тих людей, із якими ці явища і пов’язують, що ставить цілком розумне та об’єктивне побоювання щодо об’єктивності та незалежності таких осіб. Водночас оперативно в короткостроковій період альтернативи цьому органу просто немає. Чому? Все просто: для того, щоб створити орган з нуля, необхідно приймати відповідний Закон, вносити зміни до процесуальних кодексів у частині повноважень щодо проведення оглядів та перевірок, а також можливості складання протоколів, а це – час. Враховуючи стан проходження нормативних документів через Раду, все це може затягнутися на рік. Тому й збережено належність членів відповідних груп до тих відомств, які їх делегували, оскільки в цьому випадку відсутня необхідність у прийнятті нового Закону, а достатньо прийняття постанови Кабміну, що потенційно має дати більш швидкий результат.

Втім, ризики залишаються на стадії внесення пропозицій щодо персонального складу делегатів від Нацполіції, ДФС та Держприкордонслужби. Оскільки саме за їхніми рекомендаціями здійснюватимуться призначення. Втім, керівник відповідного центру буде людиною, якій довіряє Міністр фінансів, та за умови його об’єктивності та неупередженості, цілком вірогідно, що йому вдасться з часом й організувати колектив, і налагодити справжню протидію контрабанді. Час покаже, але на сьогодні цей механізм є оптимальним. Ще одна річ, яку не враховано в документі, це порядок взаємодії зі службою безпеки України, яка також має ряд повноважень у зазначеній сфері. Однак, можливо така взаємодія буде налагоджена рамковою угодою або ж спільним наказом керівника центру та голови СБУ.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]