Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.01.2016 15:58

Про модернізацію мереж для енергетики можна забути ще на два роки

Юрист, аналітик

Люди вже не можуть платити за тарифами, а вони будуть і ще кілька разів підвищуватися. А головне, навіть враховуючи значне здорожчання тарифу на електроенергію, про державну політику направлену на енергозбереження говорити не доводиться.

Люди вже не можуть платити за тарифами, а вони будуть і ще кілька разів підвищуватися. А головне, навіть враховуючи значне здорожчання тарифу на електроенергію, про державну політику направлену на  енергозбереження говорити не доводиться.


Цього року буде два етапи підвищення тарифів на електроенергію для населення, і ще два етапи буде наступного. Це поетапне підвищення покликане ліквідувати таке поняття як перехресне субсидіювання, коли за рахунок високого тарифу для промислових споживачів ніби-то покривається якийсь тариф для населення. Тобто підвищення — це тільки питання вирівнювання ситуації, тут не йдеться про енергозбереження, нові технології, модернізацію мереж і так далі. 

У структурі кожного тарифу є складова, яка якраз і пов'язана з мережами, модернізацією і ремонтом. Її розпорядником є ??державні компанії, зокрема «Укренерго». Але що стосується самого виробництва електроенергії та зниження її собівартості, то як мінімум до останнього етапу підвищення тарифів всі виробники, а основними у нас все-таки залишаються підприємства теплової генерації, будуть на весь голос кричати про те, що навіть з урахуванням підвищення тариф не покриває собівартість. Спланований графік підвищення не враховував девальвацію гривні, імпортну складову вугілля. 

Цілком імовірно, що у 2017 році, коли звершиться фінальний етап підвищення, виникне питання про додаткове підвищення тарифу на електроенергію. Вже не в силу подолання перехресного субсидування, а через те, що гривня знецінилася, а сировина для виробництва (вугілля) у нас вже не внутрішнього видобутку, а імпортна складова. Природно, імпортна складова залежить від курсу національної валюти і вартості на сировинних міжнародних ринках. Тому підкреслю, що сьогоднішній план підвищення тарифу, за яким залишилося ще чотири етапи до кінця 2017 року, це не останнє підвищення на електроенергію. 

Якщо ж говорити про модернізацію, то вона в кращому випадку якісно буде відбуватися тоді, коли можна буде говорити про зниження собівартості виробництва, тобто тільки після 2017 року. Це 2018, 2019 рік.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]