Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.07.2015 15:46

Система безоплатної правової допомоги не готова до впровадження

Юрист, аналітик

Віднедавна в Україні запрацювало 100 центрів безоплатної допомоги для малозабезпечених громадян та сімей-учасників АТО. Давайте розберемося, із чим можуть бути пов’язані проблеми в їх роботі.

Віднедавна в Україні запрацювало 100 центрів безоплатної допомоги для малозабезпечених громадян та сімей-учасників АТО. Давайте розберемося, із чим можуть бути пов’язані проблеми в їх роботі.

56632_1436270723.jpg

Хоча й анонсовано, що таку допомогу зможуть отримати майже 8 млн українців, але насправді, відповідно до закону, працівники центрів можуть без з’ясування суті справи відмовляти громадянам у правовій допомозі. Оскільки однією з підстав для відмови в наданні правової допомоги, є те, що вимога особи про захист або відновлення її прав вважається неправомірною.

Крім того, з 2013 року вже діє Державна цільова програма з формування системи безоплатної правової допомоги, але станом на сьогодні вона не виконана навіть на половину. Так, у структурі відповідного Координаційного осередку донедавна функціонував 31 центр – 30 зі штатною чисельністю працівників 459 осіб, серед вакантних посад на кінець 2014 року – 141.

Інфомаційно-роз’яснювальна кампанія за цей час була виконана лише на 20%. Комплексна інформаційно-аналітична система для надання безоплатної правової допомоги, на яку мали виділити 45 млн грн, так і не була створена. Ремонтні роботи, забезпечення центрів засобами зв’язку були профінансовані наполовину, а подекуди взагалі не реалізовані. Тобто, маючи в своїй структурі на кінець 2014 року лише 30 центрів, були абсолютно провалені як суто матеріально-технічна робота, так й інформаційна. Від липня Міністерство юстиції України має забезпечити роботу 100 таких центрів – поки що більшість із них існують лише на папері.

Якість надання правової допомоги можна ставити під сумнів і з огляду на оплату праці адвокатів, яка є мізерно низькою. Година роботи адвоката оцінюється в 30 грн. Складно говорити про рівень юридичної кваліфікації, підходу до роботи та переживання за результат адвоката, праця якого коштує близько $1,5 за годину.

Закон передбачає, що послуги надаватимуться адвокатами за контрактами на постійній основі або ж вони залучатимуться на договірній основі і повинні надавати послуги якісно в обсязі та в строки, визначені договором. При цьому, якщо адвокат виконуватиме свої обов’язки неналежним чином, Центр правової допомоги може внести пропозицію щодо його виключення з Реєстру адвокатів, що надають безоплатну вторинну правову допомогу.

На 2015 рік обсяги фінансування Координаційного центру заплановані на рівні майже 270 млн грн, із яких гонорар для адвокатів – трішки більше 120 млн грн. Якщо провести паралель із органами прокуратури, співробітники яких раніше були вповноважені займатися правовою підтримкою громадян, то на їхню оплату праці з бюджету виділялося, за оцінкою ГО «Публічний аудит», приблизно 400 млн грн у рік. Втім, робота центрів не позначиться на фінансуванні органів прокуратури – передбачений для них бюджет залишиться незмінним.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]