Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.08.2021 16:12

Як бізнесу обмінюватися документами швидше і зручніше: навіщо потрібен єдиний стандарт ЕДО

Директор компанії "Intecracy Deals", голова ІКТ Комітету СУП

Багатьох підприємців та бухгалтерів спиняла від переходу на електронний документообіг з контрагентами одна недосконалість у законі — яку дату вважати датою оформлення електронного документа.

Зараз це чітко прописали в Податковому кодексі — датою оформлення вважається та, яка в самому документі вказана як дата його складення. Немає значення, коли на документ поставили електронний підпис.

Завдяки цій поправці ринок електронного документообігу зростатиме, і бізнес буде активніше переходити на ЕДО. Тож тепер варто вирішити ще одну проблему — зробити можливим обмін документами між різними системами електронного документообігу.

Зараз користувачам часто доводиться реєструватися на декількох сервісах, якщо їхні контрагенти користуються різними системами.

І, здавалося б, вони схожі між собою — у кожній можна створити, погодити, підписати та відправити документ. Проте немає єдиного стандарту, який би дозволяв пересилати документи між системами. Тож завдання держави — впровадити такий стандарт і гармонізувати ЕДО.

Спілка українських підприємців направляла у Кабмін пропозиції щодо вирішення цього питання. Протягом липня 2021 року відбулися зустрічі учасників Комітету з представниками Мінцифри, Держінформресурсу, Національного банку, Держархіву. Ось які є шляхи та перспективи його вирішення.

Яка ситуація зі стандартом зараз

Ринок ЕДО стрімко розвивається, проте системи використовують різні стандарти, які не взаємодіють між собою. Немає єдиного стандарту, який би спростив обмін даними.

В Україні подібна система є в державному секторі. СЕВ ОВВ (​​Система електронної взаємодії органів виконавчої влади) дозволила створити єдиний інформаційний простір для реєстрації, приймання, аналізу та зберігання документів.

Чому виробники систем ЕДО не можуть просто впровадити цю систему?

1. Вона орієнтована лише на державний сектор. Обмін між бізнесами чи між бізнесом та державою наразі в ній не доступний.

2. Технічний стандарт обміну даними в СЕВ ОВВ застарів.

Тому є два варіанти створення єдиної системи:

- допрацювати СЕВ ОВВ, зробити її доступною і для бізнесу, і для держави;

- на прикладі цієї системи розробити нову, яка відповідатиме сучасним технічним стандартам.

Як упровадження стандарту вплине на бізнес

Компанія зможе обрати одну систему ЕДО, яка найбільше відповідає її потребам, і користуватися тільки нею. Не матиме значення, якими сервісами користуються контрагенти, партнери тощо.

Бізнесу не доведеться реєструватися в різних системах ЕДО і платити за їхні послуги. Це зробить взаємодію між контрагентами швидшою та зручнішою.

Що зміниться для систем ЕДО

Можна припустити, що впровадження єдиного стандарту підвищить конкуренцію між системами електронного документообігу. Адже тепер бізнес користуватиметься не декількома системами, а однією.

Але, по-перше, цільові аудиторії різних СЕД відрізняються — хтось більш орієнтований на великі корпорації, хтось на малий бізнес та ФОПів і так далі.

А по-друге, такий стандарт стимулюватиме розвиток ринку. Деякі підприємці не впроваджують електронний документообіг, щоби не реєструватися в декількохсистемах. Якщо цього можна буде уникнути, бажаючих перейти на ЕДО стане значно більше. Як, імовірно, і самих систем.

Коли зможуть запровадити єдиний стандарт

Поки складно сказати, скільки часу знадобиться на законодавче впровадження єдиного стандарту обміну електронних документів. Але це питання зараз на порядку денному в багатьох організацій, тож є надія, що його вирішення не забариться.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]