Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.09.2019 13:05

Лав сторі про народ та владу, яка "зробила" малий бізнес

Адвокат, керівник Адвокатського бюро "Анжели Василевської"

Влада нова, а методи вижимання з бізнесу грошей - старі. Черга дійшла і до ФОПів - вводиться тотальна фіскалізація доходів платників єдинного податку. 20.09.2019 закони прийнято.

20.09.2019 прийнято  Закону України № 1053-1 про внесення змін до Закону України ''Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг та Закон України № 1073 Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг.  Якщо до цього жевріла ще хоча б якась надія, що голос бізнесу після гарячих дискусій в комітетах буде почуто, то після прийняття законів у таких редакціях, мимоволі починаєш поглядати в бік Польщі.

Якщо коротко по «поліпшенням», то стане легше жити в наступних моментах:

Для «товаришів Бендерів» відривається епоха нового способу заробітку під девізом «Здай підприємця за невидачу фіскального чеку», для цього всього-на всього необхідно придбати товар на суму більше 850 гривень та освоїти епістолярний жанр скарги до ДФС – і все, чекай допоки фіскали метнуться кабанчиком до підприємця з фактичною перевіркою та я-я-як перерахують кожну копійку в касі, як зроблять інвентаризацію товарних залишків, як перевірять правила їх обліку, як перевірять чи всі звіти в книгу КОРО вклеїв і чи ця сума операцій відповідає сумі операцій, вказаним у книзі доходів та витрат ФОПа. Коротше ФОПу штраф буде, і буде не маленький. І якщо той ФОП переживе позапланові кардіо-навантаження під час перевірки та матиме змогу оплатити той штраф, то товариша Бендера чекає грошова подяка від держави. Ну то таке, що після цього ФОП лопає, як бульбашка, і на ньому до кінця його днів висітимуть «невиконанні податкові зобов’язання», податкова застава майна ну і мінус заробіток для своєї сім’ї та пару робочих місць. Кажуть, що така практика – це дуже по-європейськи, але ж у нас корупція по-українськи нікуди ж не ділась. Це, щоб трошки затьмарити «бізнес-перспективи» на кляузах, натякаю, що «з половини» ФОПи будуть змушені домовлятися з інспекторами «на мінімальний штраф», так що з винагорода може й не вкипіти скаржнику.

Ну тут ще такий аспект, що якийсь відсоток принципових підприємців будуть оскаржувати як рішення фіскалів так і підстави перевірки в судах. Якщо суд підтвердить незаконність підстав для перевірки, то таке рішення може бути залізобетонним аргументом, щоб подати до скаржника позов, про завдання шкоди діловій репутації, відшкодування завданих збитків. І хоча, законопроекти не містять спеціальної відповідальності скаржників за неправдиві відомості у скаргах, цілком достатньо загальних норм права, щоб зробити веселе життя недобросовісному громадянину за кляузи.  І так, судові витрати, витрати на адвоката суд може покласти на винну сторону. А я як адвокат урочисто обіцяю поділитися зразком такої  позовної заяви.

Але, панове, не радійте, що Вас, звичайного громадянина новели закону не зачеплять – тепер і Ваші операції з готівкою під мікроскопом, оскільки реєстратори касових операцій чи новомодне програмне забезпечення з реєстрації розрахункових операцій будуть встановлюватись також на платіжних терміналах самобслуговування. Вангую, що вневдовзі ще й за кожну копійку на приватній карті доведеться звітувати та нести відповідальність за не сплату податку з доходів фізичних осіб, ну, наприклад, коли вам просто «на карточку», хтось за щось гроші «кидає» - і це далеко не зарплата. Так, на всяк випадок, термін позовної давності становить три роки – це той період, за який особисто вас можуть притягти до відповідальності за несплату податків. Але то вже інша лавсторі держави та свого народу. А зараз є пів року на звикання до думки, що нас «зробили ще раз» тільки на цей раз всіх.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]