Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.09.2022 15:00

Говори, щоб тебе почули: про важливість навичок мовлення під час публічних виступів

Продюсерка, керівниця Української кіношколи (Ukrainian Film School)

Корисні поради з розвитку навичок мовлення для публічних виступів

Кожна людина, яка вперше (або й не вперше) виходить на сцену, йде на співбесіду, проводить презентацію, вона почувається невпевнено. Адже публічна комунікація не є для нас чимось природним і органічним. Тому страх публіки — це нормальна річ, тут немає нічого дивного.

У всіх дискомфорт проявляється по-різному: спітнілі руки, тремтіння, нестача повітря, червоні щоки, відчуття тривоги й навіть втрата голосу.

Втім, «нормальність» цих явищ не означає, що з ними не треба боротися і на них впливати. Звісно, треба, бо це все може заважати вам стати крутим спікером, якого б слухали з відкритим ротом.

Та, перш ніж пропрацьовувати свій страх перед публікою, потрібно дослідити, в чому причини стресу та як його подолати.

Виступи, які змінили світ

Легендарних виступів, звичайно, сотні від виступу матері Терези на врученні Нобелівської премії світу до промови Володимира Зеленського перед Європарламентом. І це ТОП-4 на мій вкрай суб’єктивний погляд.

Виступ Президента України Володимира Зеленського перед Європарламентом

На п’ятий день повномасштабної війни росії в Україні Президент Володимир Зеленський виступив з промовою перед депутатами Європарламенту, вони аплодували йому стоячи. 

Мартін Лютер Кінг: «Я маю мрію» 

Це найвідоміша публічна промови американського проповідника Мартіна Лютера Кінга 28 серпня 1963 року, в якій він закликав покласти край расизму у Сполучених Штатах Америки. 

Стів Джобс: «Я хочу розказати вам три історії зі свого життя» 

Промова для випускників Стенфорда від Стів Джобса, який так і не закінчив коледж у свій час.

Вінстон Черчиль: «Ми будемо боротися на пляжах»

Відома історична промова Вінстона Черчілля, виголошена 4 червня 1940 року в Палаті громад парламенту Сполученого Королівства. Черчілль розмірковував про катастрофу у Франції та згуртував британську націю своєю непохитною рішучістю.

Зрозуміло, що більшість виступів, які змінили світ, ставали такими успішними через особистості, що їх промовляли, у влучний історичний момент і на дуже широку аудиторію.

Але вони ніколи б не стали легендарними, якби не правило №1 будь-якої успішної промови: завжди на першому місці має бути те, про ЩО ви говорите. Коли це буде на першому місці у вас, тоді воно може стати на перше місце в інших.

Вправи та лайфхаки 

Якщо з тим, ЩО ви говорите, ви розібралися, давайте перейдемо до ЯК.

Техніка напруження

Щоб позбутися хвилювання, потрібно довести напругу до піка, і тоді вас відпустить.

Техніку роблять одразу на все тіло або на кожну групу м’язів окремо. Максимально напружтеся та протримайтеся так 2 хвилини. Так ми доводимо свій стан до максимальної точки й розслабляємося. Працюючи з усіма м’язами по черзі, потрібно напружувати їх на 20 секунд. Ви одразу помітите, як дискомфорт зникає. 

Техніка «Пострибунчик»

Ця вправа спрямована на те, щоб повністю розслабити ваше тіло і вивести непотрібні емоції.

Спочатку розпряміть руки й помахайте вперед-назад. Потім розслабте їх, уявіть, що це такі собі переварені макарони, і знову почніть розмахувати. Рухатися мають лише руки, це допоможе «витрясти» з них напругу.

На останньому етапі вправи округліть спину і починайте стрибати, будьте розслабленими. Важливо при цьому видавати довгий звук «а-а-а-а-а». Так ми виводимо емоції.

Техніка «Лялька»

Ця вправа допоможе вам краще відчувати своє тіло.

Уявіть, що ви — великий і твердий шматок пластиліну. А тепер підніміть руки та розімніть його, тобто себе. Починайте з голови, шиї, плечей і так далі. Помасуйте основні групи м’язів, відчуйте, як ваше тіло стає м’яким і слухняним.

Тепер складіть долоні у формі човника і знову пройдіть всі точки, простукуючи їх руками й видаючи звук «а-а-а-а».

Коли ви розслабили своє тіло і вивели зайві емоції, уявіть, що ви — лялька у серванті, яка покрита пилом. Всі ваші хвилювання — це пил, а ваша рука — губка. Проведіть рукою по всьому тілу, неначе змахуючи бруд. Дискомфорт і стрес поволі відпускають.

Техніка успіху

Згадайте момент, в який відчували успіх. Момент, який у вас залишився в пам’яті, коли ви були задоволені собою, коли вас слухали, вам аплодували, з вами сміялись, навіть в той час ви розповідали анекдот мамі на кухні. Згадайте свої відчуття, закрийте очі і прикрутіть картинки в пам’яті так, щоб аж відчути запах і смак того моменту. І цим усім шлейфом в впевненим кроком йдіть на сцену! Бо вам вже чекають там!

І наостанок хочеться порадити – не оцінюйте себе під час виступу. Не оцінюйте свій матеріал, свій текст, своє тіло, свій голос. Не думайте про те, чи змінить або не змінить ваша промова світ. Бо навіть якщо вона змінить хоча б одну людину, то це вже бінго. Значить ви говорили, і вас почули!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]