Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

Розмитнення автотранспортних засобів на пільгових умовах.

З прийняттям Верховною Радою України ЗУ «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України» (далі за текстом -Закон №2612- VIII) та ЗУ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів» (далі за текстом -Закон №2611- VIII) усі бажаючи мають можливість розмитнити транспортний засіб з європейськими номерами на так званих пільгових умовах.

Закон №2611- VIII передбачає нову модель оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів.

В свою чергу, Закон №2612- VIII передбачає можливість звільнення від адміністративної відповідальності передбаченою ст. ст. 470, 481 та 485 Митного Кодексу (далі за текстом – МК України) з дотриманням відповідних обов’язкових умов.

Розглянемо більш детальніше Закон №2612- VIII.

Вищезазначеним Законом №2612- VIII було доповнено Розділ XXI Прикінцеві та перехідні положення МК України (далі за текстом – МК України) пунктами 9-2 , 9-3. Основна ідея вказаних змін полягає в тому, що особа, яка має намір розмитнити транспортний засіб та якою не було дотримано строки та умови (вимоги) митних режимів тимчасового ввезення або транзиту, здійснюється за умови сплати належних митних платежів та добровільної сплати коштів у сумі, що дорівнює розміру п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 8500, 00 гривень.

Якщо особою дотримано вищевказані умови (сплачено усі належні митні платежі та добровільний внесок), то ця особа звільняється від адміністративної відповідальності, передбаченої статтями 470, 481 та 485 МК України, за порушення митних правил стосовно транспортного засобу, щодо якого не дотримані строки та умови (вимоги) митних режимів тимчасового ввезення або транзиту.

Більш того, Закон №2612- VIII передбачає чіткий період, а саме це стосується транспортних засобів, які ввезені на митну територію України в період з 1 січня 2015 року до дня набрання чинності Законом №2612- VIII, тобто до 25.11.2018. В свою чергу пільговий період дорівнює 180 днів з 25.11.2018 року. Також звертаю увагу, що цей період згідно Закону Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв’язку з прийняттям Закону України "Про електронні довірчі послуги" було подовжено до 270 днів.

Отже, якщо особа ввезла транспортний засіб (в режимі транзиту) на європейських номерах, та після спливу 10 діб, як це передбачено ст. 95 МК України не здійснила зворотне вивезення, то в такому випадку до такої особи за загальним правилом застосовується адміністративна відповідальність, яка передбачена ст. 470, 481 та 485 МК України, а якщо до цієї ситуації застосувати положення вищезазначених ст. 9-2 , 9-3, то ця особа звільняється від адміністративної відповідальності.

Після прийняття вищезазначених змін усі особи, які ввезли транспортний засіб (в режимі транзиту) в період з 01.01.2015 року по 25.11.2018 року та порушили строк зворотного вивезення та були піддані адміністративній відповідальності, розраховували на її скасування, тому без заперечень сплачували добровільний внесок та усі необхідні митні платежі.

Як виявилось на практиці, адміністративна відповідальність не була скасована та це потягло за собою велику кількість судових спорів з приводу скасування постанов митниць про застосування адміністративної відповідальності на підставі вищезазначених ст. ст. ст. 9-2 , 9-3 Закону №2612- VIII.

Все здається очевидним, однак на практиці трапляються непоодинокі випадки, коли суди відмовляють в задоволені позову про скасування постанов митниці, якими було накладено адміністративну відповідальність. Головним аргументом у таких роду справах є те, що митні платежі за митне оформлення були сплачені вже після винесення митницею постанови про притягнення особи до адміністративної відповідальності. Також, суди зазначали, що сплата добровільного внеску та сплата штрафу у тотожній сумі (ч. 3 ст. 470 МК України передбачає штраф у сумі 8500, 00 гривень) не є подвійне стягнення, так як штраф це відповідальність особи.

Однак, на мій погляд, законодавець намагався саме створити вигідні умови для розмитнення європейських автотранспортних засобів, які ввезені в режимі транзиту на територію України. Також, необхідно зазначити, що у Рішенні Конституційного Суду України у справі за конституційним зверненням Національного банку України щодо офіційного тлумачення положення частини першої статті 58 Конституції України (справа про зворотну дію в часі законів та інших нормативно-правових актів) від 09.02.1999 року №1-рп/99 визначено, що за загальновизнаним принципом права закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, водночас передбачає їх зворотну дію в часі у випадках, коли вони пом`якшують або скасовують юридичну відповідальність особи, що є загальновизнаним принципом права. Тобто щодо юридичної відповідальності застосовується новий закон чи інший нормативно-правовий акт, що пом`якшує або скасовує відповідальність особи за вчинене правопорушення під час дії нормативно-правового акту, яким визначались поняття правопорушення і відповідальність за нього.

Отже, прийнятті положення вищезазначеного Закону №2612- VIII стосовно пільгового розмитнення транспортних засобів саме скасовують відповідальність особи за вчинене правопорушення та повинні застосовуватись до осіб, які розмитнюють транспортний засіб ввезений на територію України (в режимі транзит) з порушенням строку митного режиму.

Так, у рішенні Пирятинського районного суду Полтавської області у справі № 544/1473/19 від 07.02.2020 року, суд дійшов наступного висновку: «Згідно п. 11 Тимчасового порядку виконання митних формальностей під час здійснення митного оформлення транспортних засобів для їх вільного обігу на митній території України, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 12.12.2018 року № 1077 (далі - Тимчасовий порядок № 1077), сплата належних митних платежів, а також коштів у сумі, що дорівнює розміру п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, передбачених пунктом 9-3 розділу ХХІ «Прикінцеві та перехідні положення» МК України під час здійснення митного оформлення транспортного засобу, покладається на декларанта або на особу, уповноважену на це декларантом. Зазначені митні платежі та кошти сплачуються згідно з електронною митною декларацією, за якою здійснюється декларування такого транспортного засобу у митний режим імпорту (випуск для вільного обігу).

Митне оформлення транспортного засобу, щодо якого не порушені строки та умови (вимоги) митних режимів тимчасового ввезення або транзиту, здійснюється без сплати до державного бюджету коштів, передбачених пунктом 9-3 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» МК України у сумі, що дорівнює розміру п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У відповідності до п. 16 зазначеного Тимчасового порядку № 1077 завершення у встановленому порядку митного оформлення транспортного засобу у митний режим імпорту (випуск для вільного обігу) та добровільна сплата декларантом до державного бюджету коштів у сумі, що дорівнює розміру п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, звільняє осіб, відповідальних за дотримання строків та умов (вимог) митних режимів тимчасового ввезення або транзиту, від адміністративної відповідальності, передбаченої статтями 470481 та 485 Митного кодексу України, за порушення митних правил стосовно випущеного для вільного обігу транспортного засобу, щодо якого не дотримані строки та умови (вимоги) митних режимів тимчасового ввезення або транзиту.

Таким чином, діючим законодавством передбачена можливість звільнення осіб від адміністративної відповідальності у випадку, якщо вони вчинили правопорушення, передбачене ст. 470 МК, тобто прострочили режим вивезення транспортного засобу за межі митної території України та у встановлений строк завершать митне оформлення транспортного засобу у митний режим імпорту (випуск для вільного обігу) та добровільно сплатять до державного бюджету кошти у сумі, що дорівнює розміру п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.»

Звертаю увагу, що вищезазначене рішення було залишено без змін Постановою Другого апеляційного адміністративного суду у справі №544/1473/19 від 23.03.2020 року, що дає надію для осіб, які опинились в аналогічній ситуації на відстоювання своїх законних прав та інтересів у суді та отримання позитивного рішення.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]