Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.10.2023 15:40

Інвестиції в авто: як це працює та скільки можна заробити

Підприємець, співзасновник Anycar

Як це працює? Які є ризики та переваги? Скільки грошей треба вкласти на старті? Спробуємо розібратися.

Повномасштабне російське вторгнення змінило всі сфери нашого життя, зокрема й стан справ на інвестиційному ринку. Через постійні обстріли та ракетні атаки українці рідше вкладають кошти в нерухомість та житло. Натомість мають попит інвестиції в державні облігації, іноземні цінні папери, криптовалюту і стартапи. Інвестувати можна і в дохідні автомобілі. Останні півроку саме цей спосіб пасивного заробітку набирає в Україні чималих обертів. 

Як це працює? Які є ризики та переваги? Скільки грошей треба вкласти на старті? Спробуємо розібратися. 

Спосіб 1. Здача автомобіля в оренду для служб таксі

Для власників авто одним із найпростіших і водночас вигідних способів інвестування є здача машини в оренду. Зробити це можна через спеціальні компанії-посередники. Бізнес-модель проста й прозора: сервіс приймає автівку, самостійно шукає драйвера, який працюватиме на ній, контролює роботу та щотижня звітує вам про результати співпраці і прибуток. 

Фактично поставити в таксі можна будь-яку марку автомобіля, водночас більше заробити вдасться на ліквідних та економних машинах. Якщо ж ви не маєте автівки, але хочете вкластися в таксі, посередники допоможуть пригнати вживане авто із США чи Кореї. 

Перед тим, як віддати машину в експлуатацію, треба оформити страхування. Варто врахувати і те, що всі технічні та планові обслуговування, заміни колодок й інші дрібні ремонтні роботи теж буде сплачувати власник авто.

Серед переваг такого способу інвестування:

• швидкий термін окупності автомобіля — до 2,5 років;

• середній чистий прибуток авто за місяць складає від 8 000 до 12 000 гривень із урахуванням усіх витрат;

• не треба сплачувати податок із виплати відсотка, це робить компанія;

• власник автівки має доступ до трекера і може відстежувати результати експлуатації.

Але є і ризики, зокрема:

• ймовірність, що авто потрапить в ДТП, днак відповідальні компанії-посередники страхують авто повним КАСКО;

• машину можуть недбало експлуатувати. Щоб уникнути цього, компанії проводять регулярні огляди авто і контролюють в спеціальних додатках манеру водіння драйвера. 

Порада: якщо хочете заробляти більше, ставте у таксі 2-3 автівки одночасно. 

Спосіб 2. Інвестування в автопарк під відсотки 

Цей варіант інвестування працює за аналогією із депозитом в банку. Сума вкладень мінімальна — від $5000. Як це працює? Інвестор вкладає кошти, компанія підписує з ним договір позики, купує на всі гроші авто та ставить його в таксі. Що більше замовлень виконує драйвер, то вигідніше інвестору. 

Щомісяця вкладник отримує відсоток, а в кінці терміну — тіло, тобто вкладену суму. Окрім цього, компанія-посередник кожного тижня надсилає звіт про роботу машини, аби інвестор міг перевірити, наскільки результативно експлуатується авто. 

Серед переваг такого способу інвестування:

• низький поріг входу, для старту достатньо мінімальної суми заощаджень;

• усі страхові питання вирішує керуюча компанія, ви ж отримуєте щомісячний відсоток і мінімально залучаєтеся в процеси;

• високий відсоток річних — до 12%. 

Але є і ризики, зокрема:

• поломки авто та можливі ДТП впливають на простій і чистий прибуток авто. 

Як інвестувати безпечно?

1. Головне правило інвестора — завжди диверсифікувати свої вкладення, особливо в умовах повномасштабної війни. На будь-якому ринку завжди знайдуться недоброчесні компанії, які в один день можуть продати всі партнерські автомобілі і просто виїхати за кордон. Щоб уникнути таких ситуацій, не інвестуйте всі гроші в одного посередника і одну сферу. 

2. Обов’язково перевіряйте надійність компанії, читайте відгуки, уважно знайомтесь з умовами інвестування на сайті посередника.

3. Не вкладайте кошти, якщо представники компанії приховують від вас інформацію про експлуатацію автівки, не відповідають на уточнювальні запитання та не можуть чітко пояснити бізнес-модель. 

У найближчій перспективі інвестування в автомобілі буде розвиватися ще швидше. На ринку з’являтимуться нові компанії-посередники, пропозицій ставатиме дедалі більше. Цей бізнес взаємовигідний усім: драйвери отримують робочі місця, компанії мають прибуток, а інвестори і партнери — пасивний дохід навіть за мінімальних вкладень. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]