Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.09.2018 13:54

Судова практика щодо недопуску дітей, які не мають щеплень, до шкіл

Будь-яке право об'єктивно кореспондується із обов'язками. Право на дошкільну освіту законодавець пов'язує із обов'язком проходження профілактичних щеплень.

Останнім часом в різних дискусіях на різних майданчиках, антивакцинально налаштовані особи почали часто витягати в якості аргументу давнє рішення суду з Житомирської області щодо визнання незаконним недопуску до занять в школі нещепленої дитини. Мовляв - будете вимагати щеплень, усіх засудимо, бо право на освіту.

З цього приводу вже немало написано, і щодо пріоритету права на здоров'я перед правом на освіту, і багато іншого.

Але хотілося просто інформації щодо практичних кейсів щодо судових справ про недопуски. Далі декілька посилань на те, що вдалося знайти.
Кожен нехай висновки зробить сам, чи вдасться йому когось "засудити", з метою відвідувати організований дитячий колектив, не маючи щеплень.

http://reyestr.court.gov.ua/Review/17260361
http://reyestr.court.gov.ua/Review/4232527
http://reyestr.court.gov.ua/Review/7134678
http://reyestr.court.gov.ua/Review/7134649

Мені особисто, подобається наприклад оця цитата з рішення Апеляційного суду Хмельницької області, від 29.06.2011 р.,справа № 22ц-2365/11 :

"Будь-яке право об'єктивно кореспондується із обов'язками. Оскільки право на дошкільну освіту законодавець пов'язує із обов'язком проходження профілактичних щеплень, які гарантують безпеку як самій дитині так і оточуючим її особам, висновки суду про протиправність, неправомірність дій директора Славутського НВО № 2 „Дошкільний заклад початкова школа” Владімірової С.А. є не обґрунтованими, такими що суперечать закону. В діях відповідача не вбачається вини , оскільки вони ґрунтуються на законі.

Що ж робити з тими, у кого є медичні протипокази? Закон врегульовує це питання, такі діти можуть відвідувати дитячі заклади, при наявності дозволу на це лікарської комісії та благополучної епідемічної обстановки. Тобто, це не просто довідка для директора закладу - мовляв, дитина щеплень не має, але здорова, пустіть до школи. Ні. Це висновок комісії, з залученням лікаря-епідеміолога, який має підвтердити стан епідеміологічної ситуації.

От таке рішення, щодо процедури: http://reyestr.court.gov.ua/Review/57212092

Наостанок, минулорічна ситуація в Одесі. Дуже грунтовно в судовому рішенні розібрали, що і до чого. Де право на освіту, а де право на здоров'я.

http://reyestr.court.gov.ua/Review/74256402

І в якості постскріптума, маленьке побажання-жарт адептам регулювання Конституцією усіх відносин в державі - спробуйте проїхати без квитка в громадському транспорті, а коли контролер буде перевіряти квитки, вкажіть йому, що згідно ст.33 Конституції України, кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування. Як вважаєте, допоможе?  :)

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]