Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.11.2021 12:42

Українські цінності: що нового? Чи відрізняються цінності малих міст і мегаполісів

Директорка КП Агентство регіонального розвитку м. Славутича

Ділюся даними опитування серед славутчан щодо цінностей.

Ми змінюємося, і наші цінності також. Зміни  впливають на розвиток країни в цілому і це дуже добре прослідковуються на прикладі маленьких міст. Що змінилося в ставленні українців до себе, до країни, до світу? Які у них прагнення та очікування?  

Цьогоріч місто виграло статус Малої культурної столиці України і проводить ряд культурних та креативних ініціатив і заходів. Тому ми замислились про питання зміни цінностей, в тому числі завдяки можливості самореалізації та розвитку культури. Але спершу поговоримо про ситуацію з цінностями в цілому.  

Базові цінності світової спільноти 

Цінності - ядро культури народу і суспільства. Це найглибший рівень, на якому ми приймаємо рішення, знаходимо мотивацію вчинків та пояснюємо їх. Саме цінності є найглибшою причиною будь-яких дій людини, про це кажуть відомі дослідники Г. Хофштеде та Т. Парсонс та інші соціологи. 

Загальновизнаними європейськими цінностями є: мир (45 %) - тобто, відсутність збройних конфліктів, права людини (42 %) - тобто, те, на чому базується демократична держава, повага до людського життя (41 %). А також свобода особистості, толерантність, рівноправність, солідарність тощо. 

Найбільше цінності проявляються в кризові моменти життя людства. Отже, в реаліях ковіду, цінності трохи змінилися. Наприклад, набагато ціннішим стало людське життя, здоров'я, людські стосунки й людські емоції. 

Загальна тенденція така, що якщо раніше робота для людей була важливіша за сім'ю - зараз навпаки. Дуже цінується свобода у будь-якому вигляді (зокрема, свобода пересування). 

До речі, за статистикою 2020 року, найбільш задоволені власним життям мешканці Нідерландів (85,7%), Фінляндії (84,7%), Данії (83,5%), Швеції (81,8%), Австрії (81,6%), Німеччини (80,8%) та Великій Британії (80,4%). Найщасливіші люди проживають у Швеції, Великій Британії, Нідерландах, Польщі та Франції. Чи щасливі українці? Очевидно, що щасливіше, ніж у минулі роки, незважаючи ні на що. 

Україна: що у нас змінилось 

Щодо нашої країни, теж багато чого змінилося за останні роки. По-перше, хочу зазначити, що згідно з даними світового дослідження WVS (World Values Survey), у порівнянні з 2011 роком, у 2020 р. серед українців зросла частка тих, хто оцінює свій дохід, як середній (з 33% до 37%). Це впливає на формування нових цінностей. 

Люди почали менше сподіватись на державу, і більше - на себе. Зросла частка тих, хто вважає, що в дітях треба виховувати рішучість (з 39% до 45,8%), зросла толерантність до людей з ВІЛ (частка тих, хто не хотів би жити поряд з ними, знизилась з 52% до 36,4%) і до гомосексуалів (відповідна частка знизилася з 62% до 44,8%). 

Також відмічається зростання громадської активності як фактичної, так і потенційної. 

Щодо головних цінностей - для українців сім’я була і є на першому місці в житті за важливістю: 86,3% визнали її для себе дуже важливою та ще 13% - скоріше важливою. Показник України схожий з показниками Нідерландів, Литви, Фінляндії, Естонії. 

На другому місці за важливістю традиційно знаходиться найближче соціальне оточення - друзі та знайомі (34,1% надали відповідь «дуже важливо» та 56% - «скоріше важливо»). 

А от щодо роботи, у 2020 році ставлення українців дуже змінилося: дуже важливою її зазначили лише 40,6%, що суттєво менше, ніж у попередні роки (1999 -61%, 2011 - 53%). До речі, для порівняння, серед європейських країн найпозитивніше до зниження важливості роботи ставляться Німеччина, Данія, Франція, Швеція, Австрія, Фінляндія. 

Крім того, українці почали називати частіше вільний час як важливий складник життя. 

Щодо задоволення життям і цілому, рейтинг показав, що українці почуваються щасливішими: більшість (78,3%) українців повідомили, що вони щасливі. 

Також все ще важливим пріоритетом для українців є стабільна економіка (65,4%). А от перехід до більш гуманного суспільства, де цінується особистість, стали називати удвічі частіше як перший пріоритет, ніж у 2011 (14,0% у 2020 проти 7,1% у 2011). 

Отже, незважаючи на пандемію та інші негаразди, українцям живеться краще, цінності міцнішають та зрушуються в бік більшої незалежності та самосвідомості.   

Мегаполіси та маленькі міста: велика різниця? 

Зміни в маленьких містах помітні раніше. Хотіла б привести цікаві результати дослідження цінностей славутчан. 

На питання "наскільки ви згодні з твердженням, що у наш час буває важко вирішити, яких моральних правил варто дотримуватися, а яких ні", позитивно відповіло 20,4% респондентів. 

Серед життєвих пріоритетів на перше місце переважна більшість людей поставили сім'ю, на друге місце - друзів та знайомих, третє місце - вільний час, четверте - політику і лише останнє місце - роботу. 

Найбільш важливі якості, які можна виховати в дітях в сім'ї, виглядають так: 

Працелюбність - 66,7% респондентів, почуття відповідальності - 90,7%, гарні манери - 46,3%, терпимість та увага до інших - 53,7 %, рішучість, наполегливість - 63%, ощадливість - 33,3%, незалежність - 40,7%, слухняність - 11,1%, безкорисливість - 22,2%, релігійність - 7,4%, уява - 13%. 

Переважна більшість містян також відповіли, що пишаються своїм громадянством і тим, що є жителями свого міста. 

На питання "в якій мірі вам здається, що ви впливаєте на своє життя", 64% відповіли, що впливають. І це логічно, адже Славутич допомагає розвитку бізнесу, створюючи для цього сприятливі умови, і дуже вітає самореалізацію містян, всебічно сприяючи цьому. Наприклад, в цьому році Славутич отримав звання "Малої культурної столиці" і реалізує низку культурних ініціатив за підтримки Українського культурного фонду. І частина з них - це ініціативи самих містян або інших ініціативних груп (наприклад, фестиваль GoldenFest створений за ініціативи громадської організації "Ще не вечір", а потужний масштабний фестиваль для молодих архітекторів SESAM ініціювала європейська організація EASA). 

В цілому 61,1% славутчан задоволені своїм життям базово. І є соціально активними: членами профспілок, ГО, учасниками мітингів тощо. 

Серед джерел інформації, якими славутчани користуються щоденно, пріоритети розподілилися так: 92,6% - соціальні мережі і 94,4 % - мережа інтернет, 46,3% - телевізійні новини, телевізійних новин, новини радіо - 11,1%, мобільний телефон 59,3%, електронна пошта - 35%, газети та журнали 3%. 

***

Отже, цінності змінюються, люди більше цінують свободу, демократію, сім'ю, друзів та схильні вважати, що їхнє життя в їхніх руках. Активно користуються інтернетом, більше розраховують на себе, ніж на державу, при цьому соціально активні і готові змінювати життя своїми руками. 

Хотілося б, щоб успішний досвід маленьких міст переймали мегаполіси, адже він може бути досить корисним. Славутич цього року отримав звання "МКС" і реалізує низку культурних ініціатив за підтримки УКФ. Містечко розвивається і трансформується. В тому числі проводить активну роботу щодо активного зацікавлення молоді в житті міста та вивчає її запити, потреби та очікування.

Оскільки в Славутичі зараз креативні ініціативи активно розвиваються, молодь усвідомлює свій вплив на майбутнє, мають стійкі цінності - маю надію, що й на країну чекають зміни на краще.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]