Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.01.2022 18:06

Дискримінаційні вимоги в оголошенні (рекламі) про вакансії

PhD, адвокат АО "Саєнко Харенко"

За дискримінаційні вимоги до кандидатів в оголошенні (рекламі) про вакансії Держпраці штрафуватиме рекламодавців. Розмір штрафу 65 тис.грн.

В продовження новини стосовно визначення дискримінаційної реклами на ознаками статті, що запроваджено з  8 січня 2022 року у Законі України «Про рекламу», вказані зміни також торкнулись оголошень (реклами) про вакансії.

Законодавство України визначає, що на оголошення про вакансію розповсюджуються положення законодавства з реклами.  Обмеження щодо змісту оголошень (реклами) про вакансії (прийом та роботу) та відповідальність за порушення встановленого порядку їх розповсюдження встановлюються Законом України «Про рекламу».

Заборона вказувати в оголошенні обмеження для кандидатів щодо віку, статі або національності є в Законі України «Про рекламу» вже багато років. Прямо заборонено в рекламі про вакансії (прийомі на роботу) зазначати вік кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам, за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі, висувати вимоги, що надають перевагу жіночій або чоловічій статі, представникам певної раси, кольору шкіри (крім випадків, визначених законодавством, та випадків специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі), щодо політичних, релігійних та інших переконань, членства у професійних спілках або інших об'єднаннях громадян, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками (цитата з ст.24-1). Аналогічні норми містяться і в Законі України «Про зайнятість населення». Однак ці норм фактично не працювали через відсутність уповноваженого органу по контролю виконання цієї норми для застосування санкцій.

Саме цю прогалину наразі ліквідовано. Тепер уповноважений орган – Держпраці (Державна служба України з питань праці - центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду та контролю за дотриманням законодавства про зайнятість населення, як зазначено у ч.1 ст. 26 Закону України «Про рекламу») буде накладати штраф у розмірі 65 тис. грн. (еквівалент біля 2 000 евро) на роботодавця за розміщення оголошення, що містить дискримінаційні твердження. Розмір штрафу розраховується як десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент вчинення порушення, та зараз становить 6 500 грн.

Наразі підготовлено проєкт Постанови КМУ «Про затвердження Порядку сплати рекламодавцями до державного бюджету штрафів за порушення вимог Закону України «Про рекламу» щодо реклами про вакансії (прийом на роботу)» (розміщено на сайті Мінекономіки для громадського обговорення), яким передбачається наступна процедура сплати рекламодавцями до державного бюджету штрафу: Держпраці складає розпорядчий документ про штраф на підставі прийнятого на підставі акту перевірки за результатами розгляду справи, дослідження матеріалів та вирішення питання щодо наявності підстав для накладення штрафу, і накладає штраф, який підлягає оплаті протягом 15 днів від отримання такого розпорядчого документу. Однак при несплаті штрафу рекламодавцем добровільно, Держпраці стягує його в судовому порядку. Очікується, що постанова буде прийнята найближчим часом.

Слід визнати, що ситуації, коли оголошення про вакансію в Україні містять вимоги щодо статі і віку кандидатів, є досить розповсюджені. Разом з тим, дійсно багато дискримінаційного «відбору» відбувається поза текстом оголошення про вакансії: жінки після декретної відпустки, жінки з малолітніми діти, декількома дітьми, одинокі матері, жінки передпенсійного віку… Тим не менш, вказаний вище штраф може бути застосований Держпраці лише у випадку, якщо оголошення містить в своєму тексті прямі дискримінаційні вимоги до кандидатів, як вказано у процитованій нормі закону вище.

Якщо рекламне оголошення про вакансію містить дискримінаційні вимоги, в такому разі слід звертатись до Держпраці зі скаргою. Скаргу може подати будь-хто: як кандидат, який розглядає вакансію, відвідав співбесіду тощо, так і небайдужі громадяни. Хибним буде вважати, що скаржитись можна лише при отриманні відмови у працевлаштуванні кандидатові. Закликаємо не бути байдужими та відповідно реагувати – не щоб «покарати» роботодавців штрафом, а з виховною метою!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]