Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.12.2021 19:02

Реклама дитячого харчування

PhD, адвокат АО "Саєнко Харенко"

13 травня 2022 року вперше запроваджується правове регулювання реклами дитячого харчування.

В цей день вводяться в дію положення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері забезпечення дитячим харчуванням у відповідність з вимогами законодавства Європейського Союзу» від 21.10.2021 р. №1822-IX («Закон»), за виключенням однієї норми, про яку мова далі йти не буде.

Передусім слід зазначити, що основною метою Закону є регулювання питання виробництва дитячого харчування згідно з профільним регламентом ЄС № 609/2013 від 12 червня 2013 року «Про харчові продукти, призначені для дітей грудного віку та дітей раннього віку, харчові продукти для контролю ваги» та забезпечення дитячим харчуванням окремих верст населення, що запроваджується із одночасною втратою чинності Закону України «Про дитяче харчування», який наразі є основним нормативно-правовим актом у цій сфері. Відповідно, нові положення щодо виробництва дитячого харчування імплементовані у Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».  

Разом з тим, положення про рекламу дитячого харчування слід шукати аж у трьох Законах України: «Про рекламу», «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», та «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». І якщо зрозуміла логіка законодавця по розміщенню вимог щодо маркування дитячого харчування в двох останніх з перерахованих законах, слід критично поставитись до встановлення у них також окремих вимог стосовно реклами. Також слід покритикувати той факт, що законодавець вводить окремі обмеження на такі дії, як «просування на ринок», «представлення» дитячих сумішей, однак не надає визначення цим поняттям.

Ведучи мову про вимоги до реклами «дитячого харчування», необхідно уточнити, що це не про рекламу будь-якого харчування, призначеного для дітей, а виключно про дитячі суміші початкові (призначені для годування дітей грудного віку протягом перших місяців життя до введення прикорму) та дитячі суміші для подальшого годування (призначені для годування дітей грудного віку разом із прикормом). Діти грудного віку – це діти віком від народження до одного року.

Законом встановлюється заборона на рекламу вказаних дитячих сумішей (ст.25-2 Закону України «Про рекламу»), з окремими виключеннями, а саме, по аналогії з рекламою рецептурних лікарських засобів, дозволяється реклама для професіоналів, тобто в таких місцях і джерелах, до яких доступ мають відповідні фахівці.

Так, дозволяється реклама (1) у спеціалізованих виданнях (у тому числі електронних) з питань догляду за дітьми грудного віку та/або дітьми раннього віку; (2) у наукових фахових виданнях (у тому числі електронних); (3) у матеріалах (у тому числі електронних), які поширюються на семінарах, конференціях, симпозіумах з медичної тематики, призначених виключно для осіб, які мають кваліфікацію в галузі медицини, харчування або фармації.

Дуже важлива норма у абз.5 ч.2 ст.25-2 Закону України «Про рекламу», на яку хочемо звернути особливу увагу, а саме, що «зазначена реклама може містити лише науково підтверджену інформацію, а також інформацію, яка не справляє враження, що штучне вигодовування є рівноцінним або має переваги порівняно із грудним вигодовуванням». 

Важливість цієї норми, на нашу думку, полягає в тому, що на законодавчому рівні закріплюється принцип, проголошений ще у 1981 року на Всесвітній асамблеї охорони здоровʼя при ухваленні Міжнародного зведення правил про збут замінників грудного молока (Міжнародний кодекс маркетингу замінників грудного молока або Кодекс ВООЗ), який говорить про важливість грудного вигодовування та заборону рекламування «замінників», як дитячого харчування, так й сосок й пляшечок! І хоча положення цього кодексу носять рекомендаційний характер, на світовому рівні він працює.

Реклама дитячих сумішей, що розміщена для професіоналів, повинна також відповідати наступним вимогам (ч.11-14 ст.6-1 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»):

Реклама дитячих сумішей початкових: (1) повинна містити інформацію про безумовну перевагу грудного вигодовування; (2) забороняється використовуватися малюнки/фото дітей грудного віку, інші малюнки або текст, які ідеалізують такі харчові продукти (крім використання графічних зображень для полегшення впізнаваності дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування, а також для ілюстрації методів приготування таких харчових продуктів); (3) забороняється використовувати слова "гуманізований", "материнський", "адаптований" або будь-які однокореневі слова чи похідні від них будь-якою мовою; відрізнятись від реклами дитячих сумішей для подальшого годування; (4) містити напис "Важливе повідомлення" або "Важливо", або "Важлива інформація" перед вказівкою (і) про те, що дитяча суміш призначена для дітей грудного віку від народження, якщо вони не годуються грудним молоком; (іі) про переваги грудного вигодовування та рекомендації про використання такого харчового продукту виключно за порадою незалежних від операторів ринку осіб, які мають кваліфікацію в галузі медицини, харчування, фармації. 

Реклама дитячих сумішей для подальшого годування: (1) повинна містити інформацію про безумовну перевагу грудного вигодовування; (3) забороняється використовувати слова "гуманізований", "материнський", "адаптований" або будь-які однокореневі слова чи похідні від них будь-якою мовою; відрізнятись від реклами дитячих сумішей початкових.

Окрім зазначеного вище, доповнено новою ст.32-1 про спеціальні вимоги до дитячого харчування Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», в п.5 якого надається перелік дій по «просуванню на ринок» дитячи сумішей, які забороняються. Незважаючи на те, що визначення поняття «просуванню на ринок» відсутнє, а наданий перелік дій не є виключним, слід виходити з того, що прямо забороняються дії по розповсюдженню зразків дитячого харчування шляхом: (1) розповсюдження видань (у тому числі електронних); (2) реалізації за зниженими цінами; (3) розповсюдження талонів (купонів), що дають право на знижку; (4) надання іншого товару у разі реалізації зазначеного дитячого харчування або навпаки.

Таким чином, станом на 13 травня 2022 року всі рекламні кампанії з реклами дитячого харчування та дії з просування його на ринок мають відповідати зазначеним вище вимогам, тому вже сьогодні рекламодавцям слід перевірити поточні й заплановані рекламні кампанії. 

До цієї дати МОЗ має затвердити (1) вимоги до інформації про дитяче харчування, включаючи твердження про користь для здоров’я та про поживну цінність, а також умови використання таких тверджень; (2) вимоги до просування на ринок, у тому числі реклами та комерційної практики, дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування; (3) вимоги до інформації, яка повинна надаватися щодо годування дітей грудного та раннього віку (ч.2.ст.6 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»). Вказане також буде враховуватись для реклами, то ж чекаємо на ці документи! 

Закон також передбачив, що за рішенням МОЗ про визнання України країною, що не належить до країн з високим ступенем ризику дитячої смертності, може бути дозволена реклама дитячих сумішей для подальшого годування. Так, згідно з даними за 2019 року від ЮНІСЕФ, Україна не відноситься до таких країн. Тим не менш, на нашу думку, рішення про доцільність вживання дитячих сумішей має ухвалюватися батьками після консультування із педіатром чи іншим спеціалістом, обізнаним із інформацією про їх поживну цінність із урахуванням потреб конкретного малюка. В будь-якому випадку, аналогічного виключення для реклами сумішей початкових не передбачено!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]