Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.04.2021 14:37

Відмова у реєстрації ТМ. Чому ні. 05

Адвокатка, патентна повірена України, СЕО патентно-юридичної студії "BLACK&WHITE"

ТМ та прізвища, імена, псевдоніми відомих людей.

«Якщо ти – Шевченко»

Не підлягають реєстрації в якості ТМ прізвища, імена, псевдоніми, портрети і навіть факсиміле відомих людей без їх дозволу.

Мушу сказати, що тут все трохи заплутано, так як у нас така різнобарвна практика, що часом нагадує ворожіння на кавовій гущі. Психологи стверджують, що найприємніша мелодія для будь якої людини – це звук власного імені. З даної причини багато хто намагається увіковічити власне прізвище. Особливо сьогодні, коли словосполучення «власний бренд» стало мейнстримом. Якщо ти не розвиваєш власний бренд – тебе просто нема, кричать всі відомі і не дуже тренери, коучі з особистого розвитку. Однак для того щоб мати монополію на використання прізвища під певний продукт або послугу -  недостатньо бути носієм цього прізвища. Його необхідно зареєструвати у якості торговельної марки.

Якщо у вас немає в тезках відомої людини з таким самим прізвищем, то вважайте вам пощастило. Подаємо ТМ на реєстрацію і… вуаля. Але якщо є,  тут починаються прогнози, ворожіння та привороти. Отже, варіант перший: є відома людина з таким як у вас прізвищем. Але не загально відома, як президент, чи артист, а тільки в вузьких колах. При цьому ваша діяльність не співпадає. Наприклад, всім відома лікарка Богомолець (до речі, ТМ Богомолець успішно зареєстрована під відповідні послуги), а ви – юрист Богомолець. Що робити? Займатися своїми юридичними справами і реєструвати прізвище під свої, юридичні послуги.

Варіант другий: ваше прізвище співпадає із прізвищем Президента або міністра (хоча вони так швидко змінюються, що ніхто їх не пам’ятає), але в будь-якому випадку питання стає вже більш гострим. Можуть зареєструвати, а можуть і відмовити.

Щодо політики та політиків. Вони взагалі дуже полюбляють реєструвати свої прізвища у якості торговельних марок. По-перше, це є престижним. По-друге, наявність прізвища у якості ТМ дає можливість отримати домен в зоні другого рівня .UA. По-третє, роблять це з тієї мети, щоб можна було зупинити використання прізвища іншими людьми на будь-якій продукції, у тому числі і на сувенірній.  Деякі політики вважають, що зареєструвавши ТМ можна буде боротися із публікаціями, які порочать їхню репутацію. Однак, у торговельної марки інша функція: виділяти товар або послугу серед інших, а робота із репутацією політика – це зовсім інша історія і питання пов’язані із цим фактом регулюються цивільним кодексом, але коли кого це зупиняло.

Якщо так вийшло, що ваше прізвище співпадає із відомим комуністичним діячем, навіть якщо ви зовсім-зовсім не родич – теж не розраховуйте на реєстрацію ТМ. З того часу як почав діяти закон о декомунізації, до причин для відмови відносять імена або псевдоніми осіб, які займали керівні посади в комуністичній партії.

Крім того, багато хто реєструє (або намагається) прізвища відомих людей.

Справа Гемінґвея

У США є низка зареєстрованих ТМ в яких фігурує дане прізвище, заявлене під виробництво меблів, човнів, ювелірних прикрас, черевиків. Усього торговельних марок із даним прізвищем в США було подано біля 50! Загалом такі ТМ проходять реєстрацію успішно, але не завжди, були і відмови. Наприклад, Відомство відмовило в реєстрації торговельної марки, яка була подана під послуги ресторанів, барів і пабів. Відмова була отримана з причини невідповідності нормам публічного порядку і моралі, оскільки, на думку Відомства з патентів і торговельних знаків США, така реєстрація могла б нашкодити авторитету Гемінґвея, якого дуже люблять і поважають в США та інших країнах. І це, не дивлячись на той відомий факт, що письменник полюбляв випити. Можливо, тому торговельну марку «HEMINGWAY» зареєстровала інша компанія під виробництво алкогольних напоїв.

Справа Казанови

Справа старенька, але оскільки справа Казанови вічна, то не бачу підстав не розповісти. Із позовом до господарського суду звернулась компанія, яка просила визнати свідоцтво на торговельну марку «Casanova» не дійсним на тій підставі, що знак відтворює прізвище відомої особи. Крім того, це назва та персонаж добре відомого в Україні витвору науки, літератури, мистецтва, що порушує положення Закону України «Про авторське право і суміжні права», оскільки дана ТМ зареєстрована без дозволу власників авторського права та їх правонаступників. Була призначена судова експертиза, яка встановила, що дане позначення дійсно відтворює ім’я особи – Джакомо Джироламо Казанови, яке перейшло у суспільне надбання. Експертизою також був встановлений той факт, що Казанова свого часу написав 12 книг і це може свідчити про значну відомість цієї особи (да-да, всі ж ми знаємо відомого письменника Казанову). На цій підставі суд зобов’язав Державну службу інтелектуальної власності внести відомості в Державний реєстр відносно визнання свідоцтва не дійсним.

Не дивлячись на абсурдність ситуації, оскільки ні Джакомо Казанові, ні його правонаступникам авторських прав не вдалося, народившись у XVIII столітті, дожити до теперішніх днів, Київським Апеляційним судом рішення було залишено без змін і тільки Вищий господарський суд скасував рішення першої інстанції та апеляції. На сьогоднішній день діють декілька торговельних марок «Casanova», зареєстрованих під продукти харчування, послуги реклами і продажу, а також послуги кафе, барів та ресторанів.

Отже, на питання, що ж робити, відповідь така: якщо хочете увіковічити своє прізвище, то звісно ж намагатися, намагатися, намагатися це зробити і та прибуде з вами реєстрація!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]