Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.04.2021 12:39

Відмова у реєстрації ТМ. Чому ні. 04

Адвокатка, патентна повірена України, СЕО патентно-юридичної студії "BLACK&WHITE"

Чи можна зареєструвати назви відомих творів, цитати і персонажі з них, а також твори мистецтва у якості ТМ?

«Чуже мистецтво»

Не реєструють в якості ТМ назви відомих творів (література, наука, мистецтво), цитати і персонажі з них, а також твори мистецтва та їх фрагменти без дозволу власників авторського права або їх спадкоємців.

Але це, як завжди, не точно.

Спойлер: пишіть в заповіті всю свою інтелектуальну власність, яку хочете передати спадкоємцям, що не було потім не прийшлось доказувати це в суді, як це інколи відбувається. З більш гучних справ, справа ТМ «Капітошка», оскільки письменниця Наталя Гузеєва, яка є автором цього героя, змушена була у судовому порядку признавати багато свідоцтв на ТМ не дійсними.

 

Кілька справ можна подивитись в реєстрі судових справ.

Також цікава справа «Бабай» - мережа ресторанів у Києві зареєструвала ТМ, у якій було використано фрагмент картини української художниці Примаченко «Звір гуляє». До речі, свідоцтво на ТМ діє до тепер, оскільки правонаступники суд на жаль програли.

Ось цей витвір мистецтва Марії Примаченко:

А це ТМ ресторану:

.

Висновок: якщо хочете використати якийсь відомий фрагмент або твір, то спочатку беріть дозвіл від автора, потім подавайте на реєстрацію, оскільки автор (або його правонаступники) не завжди раді такій перспективі… навіть за гроші. В моїй практиці була принципова відмова, оскільки вдова автора (сам автор помер це до мого народження – у 1974 р.), у якій потрібно було взяти дозвіл, народилася у Москві. Для неї було принциповою справою не давати дозвіл для української ТМ. Хоча це було в далекому 2009 році, коли дерева були великими, а ми всі брати та сестри.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]