Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.03.2021 20:51

Відмова у реєстрації ТМ. Чому ні. 02

Адвокатка, патентна повірена України, СЕО патентно-юридичної студії "BLACK&WHITE"

Найбільш поширена причина для відмови про яку всі знають – не реєструють ТМ які або тотожні, або схожі до ступеню змішування з іншими торговельними марками.

Для того щоб переконатися чи не буде така причина вказана у вашому повідомлені про попередню відмову треба проводити пошук. При чому по всіх фронтах. Пошук – всьому голова.

Перший пошук – в інтернеті.

Важливо! Багато хто знаходить назву і передчасно засмучується, що реєстрація неможлива. Але це не так – вас повинні зацікавити назви, які співпадають з вашою діяльністю. Якщо ви продаєте булочки під ТМ «Пишка», вам не буде заважати одяг «Пишка», оскільки тут різна цільова аудиторія. І хоча дехто може заперечити, що ті хто їдять булочки і носять одяг великих розмірів – одні і ті самі люди, але це не так.

Другий пошук – відкриті ресурси Відомства.

Треба відмітити, що ТМ реєструється під конкретні товари та/або послуги, які розподілені на класи. Класів 45. Це міжнародна класифікація. Тому пошук рекомендую проводити не тільки в вашому класі, але і в суміжних, щоб потім не було болісно. Наприклад, ви вирішили відкрити інтернет-магазин із продажу одягу, дуже вам раджу при перевірці враховувати клас у якому є виготовлення того самого одягу.

Якщо ви дизайнер одягу – вам потрібен 25 клас (виготовлення одягу), 42 – дизайн одягу, а ще 40 – пошив одягу, ну і 37 – ремонт одягу (останній клас вам реєструвати не обов’язково, але краще перевірити), у 45 класі – ще прокат одягу є. Так, трошки складно, але розібратися можна.

Третій пошук – відкриті ресурси інших країн, якщо плануєте робити міжнародну ТМ. В деяких країнах є безкоштовні, в деяких – тільки з оплатою.

Четвертий пошук – якщо по першим трьом все чисто, то можна заказати вже платний пошук, якщо є така необхідність. А така необхідність є практично кожного разу. Оскільки пошук покаже вам не тільки тотожні знаки, але і знаки, які похожі і які можуть заважати у реєстрації.

Крім зареєстрованих і поданих на реєстрацію ТМ також можуть не зареєструвати ТМ, яка співпадає із фірмовою назвою іншої особи, і яка охороняється без реєстрації. Раджу ще і реєстр юридичних і фізичних осіб перевірити. Фірмова назва, звісно, може не співпадати із назвою кампанії в реєстрі, але це хоч щось. А взагалі, якщо казати про захист вашої фірмової назви, то краще грати на випередження, щоб не було болісно потім. Тому що реєстру фірмових назв немає і ТМ скоріше за все зареєструють. А ось заперечити проти реєстрації свідоцтва – це вже ласкаво просимо до суду.

І не забудьте подивитись в базу знаків, які визнані добре відомими на території України.

Висновок – пошук, пошук і ще раз пошук, який врятує вас від отримання відмови в реєстрації за цією статтею.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]