Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.06.2021 18:37

Нові карантинні зміни для креативних індустрій. Що чекати?

Народний депутат IX скликання, президент Всеукраїнської асоціації музичних подій

Сьогодні Кабінет Міністрів України опублікував зміни до "карантинної постанови". Що очікувати креативним індустріям читай в моїй колонці.

3 млрд. доларів, 2 % ВВП та 300 000 робочих місць — саме такими показниками оцінюються втрати креативних індустрій під час карантинних заходів в Україні.

Всеукраїнська асоціація музичних подій продовжує адвокатувати зміни, які покращать життя нічній індустрії. Про те, що чекати та як зміняться карантинні обмеження в моїй колонці нижче. 

Отже, найголовніші зміни (важливо: зміни стосуються “зеленої” та “жовтої” епідеміологічних зон):

1. Дозволена робота кафе, барів, ресторанів та нічних клубів 24/7 

Ні для кого не секрет, що останній рік HoReCa-індустрія існувала в умовах повної невизначеності. Обмеження роботи закладів з 00:00 до 07:00 ранку фактично не приносило результату. Чесні підприємці втрачали клієнтів та дохід, в той час як деякі інші вважали себе більш рівними перед законом. Це провокувало постійні конфлікти між поліцією та власниками чи відвідувачами закладів. Відтепер цю норму скасовано, адже як ми всі знаємо, коронавірус не йде спати вночі :-) 

Було Стало
Заборонена робота ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо в період 00:00 — 07:00

Дозволена робота ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів  після 00:00

у тому числі проведення святкових заходів, банкетів, майстер-класів, публічних подій тощо

2. Вакциновані? Івент без обмежень! 

Наповненість залів в 50% та шахове розміщення глядачів — норма, яка хоча б частково дозволяє працювати інвенторам в ковідні часи. Однак і з цим є певні складності. За словами Тараса Тополі, лідера гурту Антитіла, в рамках освітнього заходу Всеукраїнської асоціації музичних подій, рентабельність концерту з’являється при наповненості у 80-100% від загальної кількості. При наповненості в 50% гурту доводилось проводити по 2 концерти в один день на одній локації, щоб хоча б вийти в точку беззбитковості. Погодьтесь, це доволі складно у всіх аспектах. 

На допомогу прийшов міжнародний досвід. В рамках експериментального дослідження уряду Британії — Event Research Programme (ERP) більше 58 000 глядачів допускались на івенти без дотримання соціальної дистанції та масок. Єдиною умовою було надання негативного результату тесту на COVID-19 та здача тесту після івенту.

Результати приємно вразили всіх, а головне підтвердили можливість індустрії існувати навіть в умовах пандемії. Загалом виявлено лише 15(!) позитивних результатів на COVID-19, а це 0,026% від загальної кількості учасників експерименту. 

Відтепер, в жовтій зоні, на розсуд організаторів доступні три варіанти проведення будь-якого івенту: 

Варіант № 1 Варіант № 2 Варіант № 3

Дозволено проведення масових заходів (культурних, спортивних, розважальних, в тому числі в нічних клубах) із наповненістю залів 2/3 відвідувачів. Розсадка 2 ряди через 1

1 особа на 4 кв. метри (якщо захід проводиться на відкритому повітрі) 

Дозволено роботу кінотеатрів і закладів культури із наповненістю залів 2/3 відвідувачів. Розсадка 2 ряди через 1, або 50 % наповненості залів з дотриманням шахового порядку розміщення, зокрема для груп із двох осіб Якщо організатор допускає до участі у заході виключно осіб, які мають негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведене не більше як за 72 години до проведення заходу або документу, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації  обмеження щодо кількості учасників та способу їх розсадки НЕ застосовуються

На території регіонів, де встановлено “помаранчевий” рівень епідемічної небезпеки, рішенням регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій можуть запровадити посилені заходи контролю та додаткові обмеження. Якщо пандемія знову набере оберти і в окремих регіонах буде встановлена “червона” зона — як і раніше діятимуть всі обмеження. 

!На момент публікації колонки вся територія України знаходиться в жовтій зоні.

3. Вимога організаторам заходів робити розмітку скасована

Розмітка щодо соціальної дистанції — норма, яку використовували практично всі європейські країни. Якщо з точки зору відвідувача це не така велика проблема, то з точки зору організатора заходу чи власника івент-майданчику це справжній челендж. Адже будь-які норми це людський та фінансовий ресурс на його реалізацію. Можете уявити необхідну кількість залучених людей для виконання цієї задачі на фестивалі в 500 000 осіб, територією в декілька гектарів? Відтепер цю норму скасовано! 

Було Стало
Організатор заходу є відповідальним за нанесення горизонтальної розмітки або інших засобів дистанціювання для дотримання між особами фізичної дистанції. Вимогу скасовано.

4. Кемпінги. 

Можете уявити фестиваль без кемпінгу? Я також ні! Як би дивно це не звучало, однак в обмеженнях фігурувала норма, що забороняла діяльність кемпінгів. Відтепер її скасовано. 

Було Стало
Заборонена діяльність закладів, що надають послуги з розміщення. Дозволена діяльність закладів, що надають послуги з розміщення (наприклад розміщення в кемпінгах, наметових містечках, трейлерних парках, містечках для відпочинку, бунгало тощо).

Однак, варто пам’ятати, що в червоній зоні  як кемпінги, так і робота нічних клубів залишаться під забороною. Більше новин — згодом! 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]