Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.04.2013 12:07

Скільки реклами повинні дивитися українці?

Керівник Адвокатського об'єднання «Національна правова палата»

В нашому сучасному житті телебачення (так само, як і інтернет), займає одну з головних позицій у сфері відпочинку. Не буду єдиною у своїй думці, якщо скажу, що реклама не просто дуже заважає перегляду улюблених програм, а іноді просто дратує.

В нашому сучасному житті телебачення (так само, як і інтернет), займає одну з головних позицій у сфері відпочинку. Мало хто уявляє собі життя без телевізора і улюблених програм, передач, телефільмів. Не буду єдиною у своїй думці, якщо скажу, що реклама не просто дуже заважає перегляду улюблених програм, а іноді просто дратує. З кожним роком кількість і тривалість «рекламних пауз» значно збільшується. Я не знаю жодної людини, яка б з захопленням переглядала рекламу. Як правило, люди або перемикають на інший канал, або починають займатись своїми справами. Як підсумок – частина фільму (або передачі) пропущено. Крім того, деякі канали грубо порушують п.1 ч.2 статті 22 Закону України «Про рекламу», яка забороняє рекламу алкогольних напоїв на радіо та телебаченні з 6 до 23 години. 
Зауважу, що відповідно до ч.1 ст.14 Європейської конвенції про трансграничне телебачення, реклама повинна бути розміщена таким чином, щоб не наносити шкоду цілісності і змісту програми. Така ж сама норма міститься і в Законі України «Про рекламу». Зрозуміло, що без реклами взагалі телеканали втратять суттєве джерело прибутків, але така ситуація, яку ми маємо на сьогоднішній день, значно порушую права та свободи людини та громадянина. 
Вирішити дане питання спробував народний депутат Михайло Блавацький (політична партія Всеукраїнське об’єднання «Свобода»), який 03 квітня 2013 року запропонував зміни до Закону Україну «Про рекламу» наступного змісту (законопроект № 2702). Він пропонує на законодавчому рівні закріпити за кожною людиною право знати, скільки часу триватиме рекламна пауза, шляхом доповнення частини 5 статті 13 Закону України таким абзацом: «Розміщення реклами під час трансляції телевізійних програм має супроводжуватися інформацією про час, що залишився до завершення перерви на рекламу та/або початку продовження їх трансляції.»
В Пояснювальній записці до проекту Закону України «Про внесення змін до статті 13 Закону України «Про рекламу (щодо визначення часу завершення переривання телевізійних програм)» пан Блавацький обґрунтовує необхідність прийняття даного законопроекту тим, що не маючи змоги визначити тривалість перерви на рекламу, телеглядачі – громадяни України – змушені переглядати все, що їм нав’язують власники телеканалів. Запровадження такої норми встановить також порядок, який уможливить більш чітко контролювати взаємовідносини між рекламодавцями та організаціями, які поширюють рекламу, та споживачами реклами і телевізійного продукту в цілому, з другого боку, а також для уповноважених органів влади та громадськості.
Метою законопроекту є впорядкування переривання рекламою телевізійних програм та захист інтересів телеглядачів, прийняття зазначеного проекту Закону спрямоване на врахування інтересів глядачів вітчизняного телебачення щодо інформування про час завершення реклами під час трансляції телевізійних програм.
Хочеться нагадати, що відповідно до того ж Закону України «Про рекламу», а саме, частини 5 статті 13, трансляція концертно-видовищних програм, передач може перериватись рекламою за умови, що між рекламними вставками програма, передача триває не менше 30 хвилин. Реклама під час трансляції спортивних  програм, передач розміщується в перервах між їх частинами. Під час трансляції кіно- і телефільмів реклама розміщується перед початком фільму та/або після закінчення фільму. 
Трансляція кіно- і телефільмів, за умови їх тривалості до 42 хвилин, не може перериватися рекламою або будь-яким редакційним чи інформаційним матеріалом (включаючи анонси програм, передач). Трансляція кіно- і телефільмів, за умови їх тривалості від 42 до 70 хвилин, може перериватися рекламою або будь-яким редакційним, авторським чи інформаційним матеріалом (включаючи анонси програм, передач) один раз, за умови їх тривалості від 70 до 90 хвилин – два рази. Трансляція кіно- і телефільмів тривалістю понад 90 хвилин може перериватися рекламою або будь-яким редакційним, авторським чи інформаційним матеріалом (включаючи анонси програм, передач) кожні 30 хвилин за умови, що після останньої перерви фільм продовжується не менше 20 хвилин включно.
На мій погляд, ідея законопроекту № 2702 дуже вдала і слушна, але однієї лише норми замало.  Вважаю, що поряд з прийняттям такої норми, необхідно передбачити і відповідальність за її порушення

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]