Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.05.2021 12:02

Адресна соціальна підтримка населення та розвиток соціального інспектування

Помічник-консультант народного депутата України VIII та IX скликання (комітет з питань бюджету ВРУ)

Програма житлових субсидій є головним механізмом забезпечення соціального захисту населення при оплаті житлово-комунальних послуг

Щодо державної підтримки сімей

Програма житлових субсидій показала свою ефективність в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

У вигляді житлових субсидій держава компенсує сім’ям витрати на оплату житлово-комунальних послуг в межах соціальної норми житла, соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами, які перевищують розмір обов’язкової частини платежу, визначеного в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Розмір обов’язкової частини платежу за послуги для кожної сім’ї визначається індивідуально за єдиною формулою і залежить виключно від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну   особу ‒ що менші доходи домогосподарства, то меншим є відсоток обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги. При цьому, розмір житлової субсидії збільшується у разі підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

Механізм надання житлових субсидій населенню оновлюється і вдосконалюється у відповідь на вимоги часу з метою вирішення об’єктивних проблемних питань, які виникають при його практичному застосуванні, та надання соціальної підтримки саме тим громадянам, хто її дійсно потребує.

Так, постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2020 № 247 ,,Про особливості надання житлових субсидій” на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, передбачено при призначенні житлової субсидії врахування до доходу осіб, яких звільнено з роботи у зв’язку з карантином, розміру допомоги по безробіттю замість заробітної плати, яку вони отримували за попереднім місцем роботи.

Також постановою Кабінету Міністрів від 23.12.2020 № 1324 передбачено призначення житлових субсидій домогосподарствам, особи зі складу яких перебувають у трудових відносинах з роботодавцем і отримують допомогу по частковому безробіттю на період карантину (стаття 471 Закону України ,,Про зайнятість населення”). При цьому при обчисленні розміру житлових субсидій до середньомісячного сукупного доходу зазначених осіб враховується фактично отримані такими особами доходи.

Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 01.02.2021 № 64 ,,Питання надання компенсації деяким категоріям споживачів електричної енергії” передбачено відшкодування додаткових витрат у зв’язку з підвищенням тарифів на електроенергію споживачам електроенергії, які використовують  її для опалення, а також дитячим будинкам сімейного типу, багатодітним та прийомним сім’ям (крім тих, які отримують житлову субсидію).

Слід також зазначити, що низкою законодавчих актів передбачено знижку плати за житлово-комунальні послуги в межах установлених соціальних нормативів для окремих категорій громадян (ветерани війни, діти війни, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, жертви нацистських переслідувань, багатодітні сім’ї, інші).

На період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS–CoV–2, з метою мінімізації особистих контактів  та посилення соціального захисту населення:

- забезпечено виплату державних соціальних допомог та житлових субсидій без необхідності особистого звернення до органів соціального захисту населення;

- запроваджено виплату допомоги на дітей фізичним особам – підприємцям,  які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої та другої групи платників єдиного податку, яка проводилась у травні-серпні та листопаді-грудні 2020 року у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для дітей відповідних вікових груп станом на 1 січня 2020 року (на дітей віком до 6 років – 1779 грн, на дітей віком від 6 – 10 років – 2218 грн).

Мінсоцполітики приділяє особливу увагу питанню матеріальної підтримки сімей з дітьми та забезпечення державною підтримкою осіб з інвалідністю з дитинства.

Із 01.01.2020 підвищено розмір державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в сім’ях опікунів (піклувальників) з 2 до 2,5 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку, а якщо в сім’ї виховується дитина з інвалідністю – до 3,5 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку (розмір допомоги для дітей віком до 6 років на 01.01.2021 становить 4 803 грн (на дітей з інвалідністю – 6 724 грн), для дітей віком від 6 до 18 років – 5 988 грн ( на дітей з інвалідністю –  8 383 грн).

Також із 01.01.2021 підвищено надбавки на догляд особам з інвалідністю  з дитинства:

- особам з інвалідністю з дитинства віднесеним до підгрупи А I групи, – із 75 до  150 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

- особам з інвалідністю з дитинства, віднесеним до підгрупи Б I групи, – із 50 до  100 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

- одиноким особам з інвалідністю з дитинства II і III груп, які за висновком лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу потребують постійного стороннього догляду, – із 15 до 75 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

- за дитиною з інвалідністю підгрупи А, – із 100 до 150 % прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку.

Крім того із 01.01.2022 надбавка особам з інвалідністю з дитинства віднесеним до підгрупи А I групи та на дітей з інвалідністю підгрупи А підвищиться ще на  50 відсотків.

Про реформування системи соціального інспектування

На сьогодні державна підтримка громадян забезпечується шляхом надання різних видів допомоги, житлових субсидій, пільг, компенсацій, соціальних послуг тощо, на виплату яких щорічно з державного бюджету виділяються значні кошти, що передбачає необхідність функціонування ефективної системи контролю за їх цільовим використанням.

Відповідно до Положення про головного державного соціального інспектора та державного соціального інспектора, затвердженого  постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2001 № 1091 (зі змінами), головний державний соціальний інспектор та державний соціальний інспектор (далі – соціальний інспектор) є посадовими особами місцевих структурних підрозділів з питань соціального захисту населення та  мають повноваження щодо здійснення контролю за правильністю надання громадянам державної підтримки, за цільовим використанням коштів державного бюджету, спрямованих на цю мету.

У межах проекту „Модернізація системи соціальної підтримки населення України” (далі – Проект), який реалізується згідно з Угодою про позику між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку від 09.07.2014 № 8404-UA, протягом 2018–2020 років соціальними інспекторами проводилися перевірки одержувачів державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям і житлових субсидій. За результатами цих перевірок виявлено наявність порушень норм чинного законодавства одержувачами державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям і житлових субсидій, а також посадовими особами структурних підрозділів з питань соціального захисту населення.

Наявність порушень підтверджується результатами проведеної Мінфіном верифікації державних виплат.

З огляду на викладене виникла потреба в утворенні органу виконавчої влади, одним із завдань якого було б запровадження дієвого контролю з боку держави за наданням державної підтримки шляхом зміни підходів під час перевірки достовірності інформації про одержувачів державної підтримки, зокрема, шляхом проведення соціального інспектування.

Згідно з Концепцією реалізації державної політики щодо соціального захисту населення та захисту прав дітей, схваленою розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26.08.2020 № 1057-р, у 2020 році розпочато процес реформування інституцій, відповідальних за реалізацію державної політики у сфері соціального захисту та захисту прав дітей.

З цією метою утворено Національну соціальну сервісну службу України як центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері соціального захисту населення, захисту прав дітей, здійснення державного контролю за дотриманням вимог законодавства під час надання соціальної підтримки та за дотриманням прав дітей (постанова Кабінету Міністрів України від 26.08.2020 № 783).

Із 24 грудня 2020 року відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2020 року № 1619-р „Питання Національної соціальної сервісної служби” центральним апаратом Нацсоцслужби розпочато виконання функцій та повноважень, визначених Постановою № 783.

Нацсоцслужба виконуватиме свої функції та повноваження також і через територіальні органи Нацсоцслужби (з 01.01.2021 затверджено перелік територіальних органів Національної соціальної сервісної служби на регіональному рівні – 25 головних управлінь Нацсоцслужби).

Територіальні органи Нацсоцслужби мають сформуватися протягом 2021 року на кадровій та матеріально-технічній базі, зокрема, органів соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]