Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.04.2021 12:57

Вплив короновірусної інфекції на зайнятість та ринок праці в Україні

Помічник-консультант народного депутата України VIII та IX скликання (комітет з питань бюджету ВРУ)

Сьогодні ринок праці України опинився перед серйозними соціально-економічними викликами, спричиненими поширенням COVID-19, які змусили скоригувати пріоритети державної політики.

В умовах карантину встановленого з метою запобігання та поширення на території України COVID-19 роботодавці вдаються до повного або часткового зупинення виробництва, скорочення штату працівників, переведення їх на неповний робочий день (тиждень) або відправляють працівників у відпустки без збереження заробітної плати. Це призводить до скорочення попиту на робочу силу, зменшення кількості зайнятого населення, збільшення безробіття.

Так, за останніми даними Держстату у січні-вересні 2020 року кількість зайнятого населення за методологією Міжнародної організації праці (МОП) віком 15 років і старше у порівнянні з січнем-вереснем 2019 року зменшилась на 637,8 тис. осіб до 16,1 млн осіб, при цьому рівень зайнятості знизився з 51,9 % до 50,1 % населення відповідного віку.

Кількість безробітного населення за методологією МОП віком 15 років і старше у січні-вересні 2020 року у порівнянні з січнем-вереснем 2019 року збільшилась на 181,6 тис. осіб до 1,6 млн осіб, при цьому рівень безробіття зріс з 8,0 % до 9,3 % робочої сили відповідного віку.

За даними державної служби зайнятості (далі – Служба) у 2020 році послуги Служби отримали 2 192,6 тис. осіб, що на 3,6 % більше порівняно з 2019 роком, з них отримали:

- статус безробітного 1247,2 тис. осіб, що на 21,7 % більше у порівнянні з 2019 роком;

- роботу 606,4 тис. осіб, що на 26,6 % менше у порівнянні з 2019 роком;

- допомогу по безробіттю 1 118,6 тис. осіб, що на 34,8 % більше у порівнянні з 2019 роком. 

Кількість вакансій у базі даних Служби у 2020 році налічувала 829,7 тис. одиниць, що на 28,1 % менше у порівнянні з 2019 роком.

У 2021 році продовжують тривати негативні тенденції на ринку праці України. За даними Служби кількість безробітних та отримувачів допомоги по безробіттю зростає, а кількість працевлаштованих за сприяння Служби зменшується.

Так, у січні-лютому 2021 року послуги Служби отримали 1 365,7 тис. осіб, що на 10,7 % більше порівняно з аналогічним періодом попереднього року, з них отримали:

- статус безробітного 610,9 тис. осіб, що на 29,7 % більше порівняно з аналогічним періодом попереднього року;

- роботу 44,7 тис. осіб, що на 2,6 % менше порівняно з аналогічним періодом попереднього року;

- допомогу по безробіттю 547,1 тис. осіб, що на 37,9 % більше порівняно з аналогічним періодом попереднього року.

Кількість вакансій у базі даних Служби у січні-лютому 2021 року налічувала 153,6 тис. одиниць, що на 35,1 % менше порівняно з аналогічним періодом попереднього року.

З метою підтримки бізнесу та людей, які втратили частину доходів через карантин, запроваджений з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, а також надання додаткових соціальних гарантій особам, які шукають роботу або які були звільнені роботодавцями в період встановленого карантину, Верховною Радою України та Кабінетом Міністрів України було прийнято низку законодавчих та нормативно-правових актів, якими забезпечено:

- надання одноразової допомоги у розмірі до 8000 грн (в залежності від рівня зменшення заробітної плати) роботодавцям для її виплати працівникам (постанова Уряду від 09.12.2020 № 1231 “Деякі питання реалізації статті 3 Закону України “Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARSCoV- 19”);

- надання допомоги по частковому безробіттю та допомоги по частковому безробіттю на період карантину (постанови Уряду від 03.02.2021 № 74 “Про затвердження Порядку надання допомоги по частковому безробіттю” та від 22.04.2020 № 306 “Про затвердження Порядку надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” (із змінами)), що дало змогу у 2020 році зберегти 382,6 тис. робочих місць, з них 185,7 тис. осіб – фізичні особи-підприємці;

- можливість подання особами дистанційно заяв стосовно реєстрації їх як безробітного та призначення виплати допомоги по безробіттю. Крім того, особи, які шукають роботу, з 28.04.2020 можуть подати до державної служби зайнятості такі заяви онлайн в електронній формі за допомогою програмних засобів Єдиного державного веб-порталу електронних послуг “Дія” (постанови Уряду від 29.03.2020 № 244 “Про внесення змін до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу”, від 24.04.2020 № 307 “Про реалізацію експериментального проекту щодо реєстрації, перереєстрації безробітних та призначення виплати допомоги по безробіттю в електронній формі” та від 10.03.2021 № 191 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”);

- скасування на період карантину необхідності особистого відвідування безробітним центру зайнятості/філії для виплати допомоги по безробіттю. Зокрема, передбачено, що для осіб, які вже перебувають в статусі безробітного, така особа може здійснити підтвердження наміру продовження пошуку роботи в період карантину без особистого відвідування центру зайнятості або його філії, де вона зареєстрована, будь-якими засобами комунікації (постанови Уряду від 29.03.2020 № 244 “Про внесення змін до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу” та від 10.03.2021 № 191 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”);

- на період карантину та протягом 30 днів після його закінчення підвищення розміру допомоги по безробіттю для осіб, які відповідно до частини другої статті 22 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” мають право на допомогу по безробіттю у мінімальному розмірі, з 650 грн до 1000 гривень (постанова правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття від 08.04.2020 № 217);

- виділення з державного бюджету 6,1 млрд грн додатково на фінансування матеріального забезпечення на випадок безробіття прийнято (постанови Уряду від 27.04.2020 № 308 “Про виділення коштів для надання фінансової допомоги Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття” (із змінами), від 10.06.2020 № 472 “Деякі питання виділення коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття” (із змінами) та від 01.03.2021 № 164 “Деякі питання спрямування коштів державного бюджету для виплати допомоги по безробіттю”);

- створення онлайн-сервісу “Освітній портал державної служби зайнятості”, який призначено для отримання користувачами інформації про ринок праці, вимоги роботодавців до претендентів на роботу, правила та норми складання сучасних документів, що супроводжують пошук та отримання роботи, як то резюме та супровідний лист. Зазначений сервіс дозволяє отримати актуальну інформацію стосовно пошуку роботи та підбору персоналу, навчитися складати резюме сучасного формату та підготуватися до співбесіди з роботодавцем, прослухати освітні курси та вебінари, розвивати особистісні, професійні компетенції, затребувані на ринку праці тощо;

- запровадження в роботу державної служби зайнятості інтернет платформи державної служби зайнятості “Профорієнтація та розвиток кар’єри” та її мобільну версію (profi.dcz.gov.ua), а також платформу “Моя професія: консультаційна мережа” (https://myprofession.com.ua/). Наразі послуги з профорієнтації можна отримати безкоштовно дистанційно у форматі онлайн без відвідування центру зайнятості. Зазначені платформи забезпечують можливість особам різних вікових категорій, і в першу чергу молоді, у дистанційному форматі без відвідування центру зайнятості/філії, зробити власну профорієнтацію та оцінити власні схильності і здібності, завдяки проходженню психологічного тестування з отриманням його результатів;

- запровадження експерименту з професійного навчання зареєстрованих безробітних для потреб роботодавців сфери інформаційних технологій міста Києва, який дозволятиме ІТ-компаніям безпосередньо брати участь у організації професійного навчання безробітних, завдяки взяття такими компаніями участі у здійсненні відбору суб’єктів освітньої діяльності та замовленні освітніх програм, що одночасно надасть змогу забезпечити ІТ компанії України кваліфікованими працівниками з сучасними знаннями і навичками, а також працевлаштувати безробітних осіб, які втратили роботу (постанова Уряду від 20.01.2021 № 39 “Про реалізацію в м. Києві експерименту з професійного навчання зареєстрованих безробітних для потреб роботодавців сфери інформаційних технологій”).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]