Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.03.2021 11:01

План роботи Уряду для поліпшення становища сільських жінок

Помічник-консультант народного депутата України VIII та IX скликання (комітет з питань бюджету ВРУ)

У сільській місцевості проживає понад 30 відсотків населення України

У загальній структурі сільського населення:

дівчата до 14 років складають 8 відсотків,

дівчата та жінки віком від 15 років – 33 відсотки,

жінки старші 65 років – 12 відсотків.

Рівень зайнятості сільського населення становить 47,4 % до загальної кількості населення цієї групи (цей показник для жителів міст – 51,5 %).

Для покращення становища сільських жінок важливим є забезпечення:

їхнього доступу до правосуддя, соціальних послуг, послуг охорони здоров’я, освіти, офіційної зайнятості;

розвитку навичок та можливостей навчання, включаючи використання цифрових технологій, можливості отримання доходу та мікрокредитування;

розвитку інфраструктури, яка б полегшувала роботу по домогосподарству, забезпечення доступу до питної води.

Має забезпечуватись умови для активної участі сільських жінок у процесах прийняття рішень щодо соціального та економічного розвитку сільських районів.

У 2017 році в Україні розпочався активний процес приєднання органів місцевого самоврядування до Європейської хартії рівності жінок і чоловіків на місцевому рівні. На початок 2021 року до Хартії приєдналося 80 місцевих рад різного рівня.

В Україні спостерігаються тенденції збільшення кількості сільських жінок – лідерок. Це сільські голови, педагоги, медики, жінки-фермери.

Частина з них створили громадські організації, з якими почали співпрацювати міжнародні інституції, неурядові організації, донорські структури.

Більше 2 тисяч жінок-фермерів з 14 областей України об’єднані в Раду жінок-фермерів, до складу якої входить понад 2 тисячі осіб. Організація співпрацює з органами влади, бізнесу, громадськими організаціями, проводить конференції, організовує навчання сільських жінок роботі з комп’ютером.

Так, Всеукраїнська Рада Жінок-Фермерів бере участь в реалізації освітньо-грантової програми для жінок-фермерок, які проживають у сільській місцевості, „TalentAˮ. Програма впроваджується з червня 2020 року за фінансування міжнародної науково-дослідницької компанії Corteva Agriscience за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення, Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), Центру „Розвиток Корпоративної Соціальної Відповідальностіˮ.

Програма має на меті сприяти розширенню можливостей освіти та доступу до фінансів для жінок, які проживають у сільській місцевості та зайняті у сільському господарстві, і передбачає організацію навчального онлайн-хабу TalentA. В межах програми 20 жінок-аграріїв, відбраних на конкурсних засадах, пройдуть безкоштовний інтенсивний курс навчання під керівництвом фахових експертів та менторів. Після завершення навчання учасниці програми змагатимуться за цільові гранти, спрямовані на покращання продовольчої безпеки громад та вирішення проблем доступу до питної води, підтримки відповідального споживання, боротьби зі змінами клімату та збереження екосистем.

Водночас в результаті об’єднання громад та скорочення їх кількості з 11500 до 1469 знизилось представництво жінок у селищних та сільських радах.

Для виправлення ситуації організовуються школи лідерства для жінок, в об`єднаних територіальних громадах діє Мережа жінок-лідерок місцевого самоврядування.

17 відсотків жителів сільської місцевості – особи похилого віку. Частка жінок у цій віковій групі сільських мешканців становить майже 70 відсотків.

Тому заходи Стратегії державної політики з питань здорового та активного довголіття населення до 2022 року є надзвичайно актуальними для сільських жінок.

Для організації надання соціальних послуг громадянам похилого віку, особам з інвалідністю та іншим особам, які перебувають у складних життєвих обставинах діють 667 територіальних центрів соціального обслуговування та 129 центрів надання соціальних послуг. Щороку мережею цих закладів підтримується понад одного мільйону жінок, з них 60 відсотків – з сільської місцевості.

У складі територіальних центрів, які діють у тому числі у відділеннях при сільських радах, функціонують 385 „Університетів третього вікуˮ - освітня організація для людей передпенсійного, пенсійного віку та людей із інвалідністю, що об’єднує у групи відповідно до інтересів та дає можливість поділитися власним досвідом, знаннями та вміннями. Навчання у поважному віці носить не стільки освітній, скільки соціальний характер. Послуги отримують понад 53 тис. осіб, серед них 80% жінок.

Для покращення становища сільських жінок важливо не тільки удосконалювати правові та організаційні умови для забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, а поєднувати спеціальні заходи, спрямовані на покращення становища сільських жінок, із інтеграцією гендерних підходів в аграрній політиці України. Ці процеси мають відбуватися у співпраці органів державної влади, місцевого самоврядування, відповідних комітетів Верховної Ради України, міжнародних організацій та громадських об’єднань, організацій профспілок та роботодавців, а також соціально відповідального бізнесу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]