Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.03.2021 15:12

Пріоритети які вбачає ЄС у соціальній політиці України

Помічник-консультант народного депутата України VIII та IX скликання (комітет з питань бюджету ВРУ)

Спочатку розглянемо пріоритети Мінсоцполітики у соціальній сфері, їх всього шість:

• Гідне пенсійне забезпечення

• Ефективна соціальна підтримка громадян

• Надання якісних соціальних послуг

• Формування сімейних цінностей та посилення захисту прав дітей

• Підтримка осіб з інвалідністю

• Захист прав і свобод людини 

Існує Стратегічний план діяльності Міністерства соціальної політики України на 2020 бюджетний рік і два бюджетні  періоди,  що  настають за плановим (2021–2022 роки) якого потрібно дотримуватись.

Що стосується проєктів, які вбачає ЄС, в тому числі у соціальній сфері, вони мають бути узгоджені з Секретаріатом Кабінету Міністрів України (СКМУ) відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2002 року      № 153 „Про створення єдиної системи залучення, використання   та моніторингу міжнародної технічної допомоги” (зі змінами) та передбачено заходи, які координують діяльність Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади, яких підтримують країни-донори.

За домовленістю із міжнародними донорами (далі – партнери з розвитку) Секретаріатом Кабінету Міністрів України розпочато роботу з удосконалення системи координації міжнародної технічної допомоги (МТД).

Одним із елементів зазначеної вище системи є спільні з партнерами з розвитку галузеві робочі групи (СКМУ наразі використовує назву секторальні робочі групи - СРГ) у різних галузях державного управління.

Міністерством соціальної політики створено СРГ „Соціальна політика”.

На першому засіданні СРГ у 2020 році у межах реалізації проєктів МТД створені чотири тематичні підгрупи, а саме:

"Забезпечення гендерної рівності та запобігання домашньому насильству";

- "Забезпечення захисту прав дітей та розвитку соціальних послуг";

- "З питань пенсійного забезпечення та захисту прав осіб з інвалідністю";

- "Реформування соціальної сфери". 

Розглянемо Проєкти МТД від ЄС, у яких наразі Мінсоцполітики є бенефіціаром:

1. "Поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, в Україні", виконавцем та донором якого виступає Координатор ОБСЄ в Україні.

2. "Регіональна програма протидії торгівлі людьми". Донор – Уряд Королівства Норвегія через Міністерство закордонних справ Королівства Норвегія, виконавець – громадська організація "Ла Страда – Україна" та Національна поліція України та її підрозділ: ДУ Центр обслуговування підрозділів НПУ.

3. "Розвиток соціальних прав людини як чинник сталої демократії в Україні", який фінансується Радою Європи і виконується Офісом РЄ в Україні. 

Мінсоцполітики залучено в якості реципієнта наступного проєкту ЄС МТД: 

1. "Електронне врядування задля підзвітності влади для участі громади (EGAP)", який впроваджується Урядом Швейцарської Конфедерації через Швейцарську агенцію з розвитку і співробітництва (SDC) (бенефіціар – Міністерство цифрової трансформації).

Наразі проводиться робота Міністерством соцполітики разом із СКМУ та партнерами з розвитку щодо розроблення проєктів згідно Пріоритетів Мінсоцполітики у соціальній сфері, які планується презентувати восени цього року.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]