Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.09.2011 21:28

Знущання над пенсіонерами та Конституцією

Експерт з питань соціальної політики

Якщо політика «реформ» залишатиметься і далі такою «болючою» (за влучним висловом Януковича), як зараз – скоро доведеться піднімати пенсійний вік до 70-80 років.

6-го вересня «кнопкодави» Януковича планують остаточно прийняти закон «Про пенсійний геноцид громадян України»...

6-го вересня «кнопкодави» парламентської більшості  планують остаточно продавити закон «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи».

 Коли Янукович на початку 2010 року обіцяв підвищити мінімальну пенсію до 1200 гривень, ніхто не здогадувався про ціну солодких обіцянок. Як виявилося, за ними криється підвищення пенсійного віку на 5 років, збільшення на 10 років трудового стажу для виходу на пенсію, скорочення пенсій працюючих пенсіонерів та шалені темпи інфляції.

 Кажуть, що без урізання соціального забезпечення пенсіонерів Україна б не отримала кредитів. Але Україна і так не отримує кредитів. Всі отримані кредити потихеньку виділяються олігархам з партії регіонів і розтягуються в офшори. Народу від цього ні холодно, ні жарко.

 Олігархам потрібні не тільки кредити МВФ. Вони хочуть залізти в кожну кишеню, приватизувати пенсійну систему – запровадити приватні пенсійні фонди, куди перекачуватимуться кошти платників обов’язкових платежів та зборів, певний відсоток заробітної плати кожного трудящого. Можна собі уявити, скільки зловживань виникне на цьому грунті й скільки цих приватних фондів щезне без вісти, щойно їх діяльністю зацікавляться правоохоронні органи...

 За іронією долі, «пенсійну реформу» було протягнуто через парламент мало не у 15-ту річницю прийняття Конституції України. Ця «реформа» є не тільки знущанням над людьми похилого віку, яких держава мучитиме до смерті трудовою повинністю, але й знущанням над Конституцією.

 Відповідно до статті 84 Конституції України, голосування на засіданнях Верховної Ради України здійснюєтьсянародним депутатом України особисто.

 Конституційний Суд України у рішенні  від 7 липня 1998 року (справа № 1-19/98) постановив, що порушення встановленої    Конституцією    України   процедури ухвалення законів та інших правових актів Верховною Радою  України є  підставою  для  визнання  їх  неконституційними.

 За даними заступника Голови ВРУ Миколи Томенка, з 248 депутатів, що «проголосували» за пенсійну реформу, не більш ніж 143 могли бути присутні в залі.

 Інші письмово не зареєструвалися. Очевидно, за них «проголосували» картки.

 «Оркестр кнопкодавів імені Чечетова» цілком заслуговує занесення в Книгу Рекордів Гінесса за майстерне інсценування бурхливої праці провладної більшості при залі засідань, як правило, порожній майже на дві третини. І кожен учасник цього «оркестру» з щирим апломбом «народного артиста» готовий доводити суспільству, що прийняті в такий антиконституційний спосіб закони є нібито легітимними.

 Відповідно до статті 22 Конституції України, при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

 Звуження змісту прав і свобод, згідно Рішенню Конституційного Суду України від 11 жовтня 2005 року № 8-рп/2005, означає зменшення ознак, змістовних характеристик можливостей людини, які відображаються відповідними правами та свободами, тобто якісних характеристик права. Звуження обсягу прав і свобод – це зменшення кола суб'єктів, розміру території, часу, розміру або кількості благ чи будь-яких інших кількісно вимірюваних показників використання прав і свобод, тобто їх кількісної характеристики.

 Очевидно, що «пенсійна реформа»  Януковича сутєво звузила сукупність прав людей на гідну старість. Кількість років трудового стажу, пенсійний вік, сам обсяг пенсій, право пенсіонера на підробіток, і т.п..

 Регламент Верховної Ради взагалі не дозволяє реєструвати такий законопроект, що порушує приписи Конституції. Однак регламент був хитро обійдений: антиконституційні норми внесли як поправки.

 У якості солодкої пігулки нам кажуть про те, що VIP-чиновники не отримуватимуть величезних пенсій. Однак це не стосується тих пенсій, які вже нараховані. Більше того, ніщо не заважатиме VIP-ам отримувати необмежені пенсії з приватних пенсійних фондів або у якості довічного грошового утримання, що призначатиметься закритими постановами уряду.

 Владі слід визнати, що у словосполученні «пенсійна реформа» словом «реформа» прикрито нездатність команди Януковича-Азарова-Тігіпка вирішити проблему дефіциту Пенсійного фонду України. Вирішити цю проблему влада не здатна тому, що вона займається перерозподілом існуючих благ замість створення нових.

 Заганяючи підприємців у тінь вакханалією свавілля податківців та правоохоронців, дивно було б сподіватися на ріст надходжень до Пенсійного фонду.

 Якщо політика «реформ» залишатиметься і далі такою «болючою» (за влучним висловом Януковича), як зараз – скоро доведеться піднімати пенсійний вік до 70-80 років. Щоб ніхто не смів претендувати на пенсійні гроші, давно поділені та «прихватизовані».

Теги: БЮТ, пенсии
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]